Forsvaret vil motta Piorun luftvernsystemer, produsert av Mesko SA. Som Przemysław Kowalczuk, et styremedlem i selskapet, påpekte, «er kontrakten et resultat av en åpen prosedyre der vi konkurrerte med europeiske og amerikanske leverandører av denne klassen av våpen».
Ifølge Meskos kunngjøring ble kontrakten signert tirsdag 29. november i den norske hovedstaden Oslo. Den inkluderer flere hundre raketter og startsett. Ved signeringen av kontrakten var Mesko representert av et styremedlem, Przemysław Kowalczuk.
Norge er det tredje landet som har besluttet å kjøpe polske Piorun luftvernsystemer. Tidligere ble Pioruny beordret av USA (den første traktaten ble undertegnet før Russlands fullskala aggresjon mot Ukraina) og Estland (traktaten ble undertegnet i september i år). Tallinn kjøpte 100 startsett og 300 raketter i september.
Kontrakten er et resultat av en åpen prosess der vi konkurrerte med europeiske og amerikanske leverandører av denne rustningsklassen. Arbeidet til Polska Grupa Zbrojeniowa i fjor gjorde tilbudet vårt mye bedre enn våre konkurrenter, og vi vant anbudet.
Przemysław Kowalczuk, styremedlem i Mesko SA
Przemysław Kowalczuk legger til at Mesko SA har et enormt forretningspotensial når det kommer til lignende transaksjoner i fremtiden. Avtalen med Norge er ikke den siste man kan forvente i nær fremtid. Mesko SA har i årevis samarbeidet intensivt med det norske selskapet NAMMO innen mellomkaliber ammunisjon, men kontrakten som nå er signert er den første som leverer denne typen våpen til det norske forsvaret.
Vi har selvfølgelig ikke sagt siste ord ennå. Dette er vårt stopp når vi ekspanderer til eksterne markeder. Vår strategi for denne produktgruppen er basert på dette. På relativt kort tid har vi med suksess tilpasset tilbudet vårt til de spesifikke kravene til den norske kunden, noe som beviser vår fleksibilitet både forretningsmessig og teknologisk – bemerker Dr. Tett. Przemyslaw Kowalczuk.
Det er verdt å merke seg at Norge ikke har hatt utstyr av tilsvarende klasse verken i luftforsvarssystemene til landstyrkene (siden tilbaketrekkingen av RBS-70-missilene i de første årene av dette århundret), eller i de territoriale forsvarsenhetene, så behovet for slikt utstyr har vokst i minst flere år. Mistral 2-missiler ble tidligere brukt på marinefartøyer, men disse er allerede pensjonert og nylig overført til Ukraina.
Oslo rekonstruerer sitt kort-/svært kortdistanse luftvern i landstyrkene basert på et mobilsystem basert på NASAMS-løsninger (IRIS-T SL og NASAMS rakettkastere). Luftforsvaret har på sin side brukt de forbedrede NASAMS-settene i årevis, som kan bli supplert med et system med lengre rekkevidde i fremtiden.
Det er foreløpig ikke kjent med sikkerhet hvilken type væpnede styrker den polske Pioruny vil bli tildelt. Det er mulig for dem å tjene i mer enn én type hær, da de kan tjene i både landforsvarsavdelinger og luftvåpen eller territorielle forsvarsenheter.
Piorun Portable Anti-Aircraft Missile System (PPZR) er designet for å bekjempe helikoptre, fly, ubemannede luftfartøyer og kryssermissiler. Missilet har et tennrør utstyrt med en nærhetssensor som gjør at det kan treffe målet ved en nærmiss.
Et ekstra dagssikte og et termisk avbildningssikte ble også brukt, slik at operatøren kunne bruke settet effektivt om natten også. Settet har en ny utskytningsmekanisme, som tillater m. valg av: forfølgelse-møte-modus, type mål, værforhold, utfører venn-fremmed-avhør, kommuniserer med optiske og termiske mål, har muligheten til å bruke en autorisasjonsnøkkel.
Piorun kan engasjere mål på områder fra 400 m til 6,5 km og i høyder fra 10 m til 4 km. Det er preget av høy interferensimmunitet. Kampevnen til dette systemet bekreftes av erfaringene fra Ukraina, hvor systemer av denne typen ble brukt blant annet i bekjempelse av Su-25 og Su-34 fly, Mi-24/35 og Ka-52 helikoptre og ubemannede luftfartøyer Orlan-10-fly, som er vanskelige å spore og samtidig farlige fordi de er designet for å koordinere russisk artilleriild.
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»