Home » Prisen på F35 skaper politisk forvirring i Norge

Prisen på F35 skaper politisk forvirring i Norge

by Gabriel Scott

Forrige uke, den norske dagsavisen Bergen tidevann sluttpubliserte en artikkel om merkostnadene ved F35-programmet, som tilsynelatende skaper mye begeistring i Oslo. I følge denne artikkelen har prisen på programmet faktisk økt fra 81,6 milliarder kroner (8,16 milliarder euro) til for tiden over 97,6 milliarder (9,76 milliarder euro), en økning på nesten 20 % fra 16 milliarder kroner eller 0,1,6 milliarder euro på bare 1,6 milliarder euro tilsvarer 7 år. Disse merkostnadene kommer fra svingninger i dollarkursen samt kostnader til vedlikehold og modernisering av utstyret, hvorav Norge bestilte 52 enheter og mottok 9.

I et land som Norge, hvor opinionen har stor makt, var ikke denne informasjonen uten konsekvenser. Derfor ga landets regjering i oppdrag en ekspertgruppe på ti medlemmer, støttet av 30 spesialister, til å gjennomføre en omfattende studie av kostnadene for F35 og effekten av mulige merkostnader på statsbudsjettet. Ifølge en spesialist på området intervjuet av lokale medier, ville denne studien innebære nesten 10 000 timers arbeid.

Den første norske F35 lander om natten

Det er mer enn overraskende at et slikt initiativ ennå ikke er tatt av andre kunder av den amerikanske jagerflyen. Hvis kjøpesummen på F35 fortsetter å falle, i hvert fall for den klassiske A-versjonen, vil prisen per flytime forbli dramatisk høy. Det amerikanske flyvåpenet anslår det til $35.000 i dag, mens forsvarsdepartementet og Pentagon anslår at kostnadene ikke kan falle under $25.000 i løpet av de neste fem årene. I tillegg vil videreutvikling av de allerede leverte F35-versjonene resultere i betydelige merkostnader i sluttregningen for statene, vel vitende om at den amerikanske produsenten har valgt å levere utstyr til kundene på delvis standard og avventer ankomsten av de nødvendige teknologiske løsningene. vente for ikke å bremse produksjonskjeden. Som et resultat vil enheter som kommer ut av samlebåndet i dag snart måtte gjennomgå dyre oppdateringer som koster millioner av dollar for å motta all planlagt funksjonalitet.

Avhengig av utfallet av den norske studien, vil de europeiske produsentene Airbus, Dassault og Saab derfor ha rett til å utfordre de europeiske ledernes beslutning om F35, og anklage den amerikanske produsenten for konkurransemessig skjevhet ved å skjule den sanne kostnaden for enhetene deres. Denne studien vil mest sannsynlig også være av interesse for regjeringene i Sveits og Finland, som ble tilbudt F35A i konkurranser for å modernisere jagerflåten deres.

På et tidspunkt vil det på høylys dag være nødvendig å publisere sannheten om kostnadene ved å eie og drifte et amerikansk fly og informere europeere om kostnadene for dette flyet, hvis effektivitet alltid er i tvil.

You may also like

Leave a Comment