Home » Pol fra Norge i raset i Ask: Ingen tviler på at det kommer flere slike katastrofer | Utenriksnyheter

Pol fra Norge i raset i Ask: Ingen tviler på at det kommer flere slike katastrofer | Utenriksnyheter

by Elite Boss

I Norge et jordskred i byen Ask 30 km nord for Oslo. Søket etter 11 personer pågår fortsatt. OK. 10 personer ble skadet, en av dem i kritisk tilstand.

Stort skred i Norge. 26 ettersøkte, 500 evakuerte

«Barnehagen har forsvunnet fra bakken»

Mieszko Czarnecki *, en polak bosatt i Norge, kommenterte hendelsen på sin Facebook-side. «En barnehage har forsvunnet fra bakken. Et dusin hus. Et eldresenter ligger i utkanten av den nyopprettede bakken. Det er ingen kontakt med 15 personer. Blant de savnede er et barn på flere år. Et halvt tusen evakuerte. For mange vil det virkelig ikke være noe sted å gå. Det hele er en 10-minutters kjøretur fra oss» – skriver han.

Han forklarer videre at tsunamien i Sørøst-Asia i 2004 var den største naturkatastrofen i moderne historie for nordmenn. «Det var forårsaket av jordskjelvet. Den største naturkatastrofen i Norges nyere historie som har skjedd her er også tsunamien. Men det var forårsaket av – og hvordan – et skred,» beskriver han. «Da en million kubikkmeter stein og leire raste fra skråningen av Lovatnet, oversvømmet en 70 meter høy tsunami byene rundt. 74 mennesker døde,» minnes han.

Czarnecki henviser til det fatale skredet i 1936. Bølgene ødela da alle gårdene i Bødal og de fleste i Nesdal.

Se videoen
Svalbard. Temperaturene steg her raskest i verden

«Fordi Norge, det mest fjellrike landet i Europa etter Andorra, ikke bare er laget av steiner. Det er mye leire fra den gamle havbunnen, som i dag utgjør det øverste laget av det norske landskapet, til og med 100 km fra Atlanterhavskysten, Havet har trukket seg tilbake, men leiren med bunnen har blitt værende. En flott geologisk sklie. En god del regn er nok for at leirlaget skal fungere som en perfekt smurt langrennski «- leser vi i Czarneckis innlegg. Forfatteren understreker videre at klimaendringene i Norge er usedvanlig» klare og raske «og at Ask selv dette år har redusert den med 20 prosent er mer regn enn langtidsgjennomsnittet.»I stedet for 840 mm, mer enn én meter vann. I Poznań regner det omtrent 500 mm hvert år. I Szczecin 550 mm. I tillegg falt det i går 30 cm med våt snø og temperaturen var rundt null. Oppskriften på katastrofen er klar, spesielt siden 15 år siden i deres rapport, ifølge den norske geologiske undersøkelsen, er hele Gjerdrum kommune i områdene med høyest risiko for skred, «- sier Czarnecki.

«Helikoptre flyr hele tiden»

«Helikoptre flyr hele tiden. Sivilforsvaret ble umiddelbart mobilisert. Tjenestene prøver å gjøre alt som står i deres makt, men den stadige glidende skråningen (en virkelig upåfallende bakke) tvinger noen ganger redningsmennene til å trekke seg tilbake» – legger han til.

«Ingen er i tvil om at det vil komme flere slike katastrofer», sier artikkelforfatteren, fordi global oppvarming og klimakatastrofen gjør at «i Sør-Norge snør det ikke lenger og det regner». «I år, i juli, i nord ved Alta, gled halve bygda i sjøen. Heldigvis døde ingen. Heldigvis om natten. I år, i år. Barnehagen kollapset i morges. Heldigvis har barna Juleferie, «- sier hun.» Og det største skredet i verden er flere titalls kilometer fra Stavanger under havet. Da Storegga gled ut i havet, sluttet Storbritannia å være en halvøy og ble en øy, avslutter han.

Jordskred i Ask, Norge

Gulvet i Ask raste sammen onsdag morgen. Ifølge norsk politi bodde de savnede i områdene som ble hardest rammet av skredet. Politiførstebetjent Roger Pettersen meldte i løpet av dagen at «området er foreløpig ustabilt og kan kun nås med helikopter».

Norges statsminister Erna Solberg uttrykte sine kondolanser på Twitter. – Det er hjerteskjærende å se hvordan naturkreftene herjer Gjerdrum. Mine tanker går til alle som er berørt av raset, skrev hun.

Leirejord dominerer i Sør-Norge. Kraftig regn de siste dagene kan ha bidratt til gjørmeskredet, ifølge Reuters.

* Mieszko Czarnecki har bodd i Norge i to år. På Facebook markerer han spaltene sine om dette landet med hashtaggen #zdrugiejstronyfiordu.

You may also like

Leave a Comment