Home » 21 polske universiteter er allerede blant de fremadstormende europeiske universitetene

21 polske universiteter er allerede blant de fremadstormende europeiske universitetene

by Peter Østbye

– Universitetet i Warszawa er en del av et sterkt konsortium som har som hovedmål å bygge det europeiske universitetet. Vårt konsortium, som for tiden arbeider med mobilitet og didaktikk for studenter og doktorgradsstudenter, inkluderer: Universitetet i Heidelberg, Sorbonne i Paris, Universitetet i Milano, Universitetet i København, Karlsuniversitetet i Praha og, nylig, Universitetet i Genève – understreker Prof. Dr. ha. Alojzy Nowak, rektor ved universitetet i Warszawa.

– Vi har nesten 400 universiteter i Polen. De er alle akkreditert av Erasmus og har derfor deltatt i aktiviteter i nesten 30 år, som kulminerte med initiativ fra europeiske universiteter. Så langt har 21 polske universiteter inngått allianser. Sammenlignet med europeisk statistikk er dette et ganske anstendig resultat, fordi EU-kommisjonen selvfølgelig ikke er i stand til å støtte alle europeiske universiteter i å danne konsortier. Dette er et godt gjennomsnitt sammenlignet med andre EU-land. Aktiviteten og interessen til polske universiteter i denne dimensjonen er virkelig høy – understreker Dr. Ha. Pavel Poszytek.

Konkurransevinner

Den første europeiske universitetskonferansen var også en mulighet til å kunngjøre vinnerne av konkurransen organisert av National Agency for Erasmus+-programmet og European Solidarity Corps, med temaet «Europeiske universiteter som grunnlaget for et innovativt Europa». Formålet med konkurransen, for første gang i historien, var å velge ut de mest inspirerende og aktive polske universitetene som opererer i universitetsallianser og å fremme initiativet og betydningen av europeiske universiteter for den polske og europeiske økonomien. Vinnerne ble kåret i fem kategorier. På den første mandagen nominerte «Personlighet» fem forskere. Vinneren ble Prof. Dr. ha. Ing. Marek Pawełczyk fra Silesian University of Technology. Vinneren i kategorien «Innovasjoner» var AGH University of Science and Technology i Kraków, foran fire andre nominerte universiteter. Poznań University of Technology vant i den tredje kategorien «Samarbeid med det sosioøkonomiske miljøet», der fem universiteter ble nominert. Til gjengjeld ble to universiteter tildelt Erasmus+ Excellence (det var den fjerde kategorien), nemlig det tekniske universitetet i Lodz og universitetet i Opole. I kategorien «Støtte til Ukraina» kom universitetet i Gdańsk som vinneren, foran totalt 14 andre nominerte universiteter.

Konkurransen nominerte enkeltpersoner og universiteter som gjennomfører eller fullfører prosjektet som ledere eller partnere og som har mottatt midler fra European Education and Culture Executive Agency (EACEA) for sine initiativer innen europeiske universiteter.

Konferansen var også en mulighet for Education System Development Foundation til å utlyse en konkurranse om den beste vitenskapelige monografien om utdanning innen humaniora og samfunnsvitenskap. Detaljer om konkurransen er nedenfor snarvei.

Materialet er laget i samarbeid med Stiftelsen for utvikling av utdanningssystemer

You may also like

Leave a Comment