Home » 29 DAGER MED UKRAINA-KRIG – HENDELSER OG KOMMENTARER – Tanker om Kupiškėnai

29 DAGER MED UKRAINA-KRIG – HENDELSER OG KOMMENTARER – Tanker om Kupiškėnai

by Gunnar Garfors

Vi gir heldags briefinger om hendelser i Ukraina og utenlandske forsøk på å kontrollere aggressoren Russland.

Kiev rapporterte at Russland og Ukraina utvekslet krigsfanger

Russland og Ukraina utvekslet fanger, kunngjorde Kiev torsdag. Ifølge ham var dette den første troppeutvekslingen siden Moskva sendte en hær til Ukraina for en måned siden.

«Den første fullstendige utvekslingen av krigsfanger fant sted etter ordre fra president Volodymyr Zelenskyy», skrev den ukrainske visestatsministeren Iryna Vereshchuk på Facebook. «I bytte mot de 10 okkuperte okkupantene, reddet vi 10 av våre soldater,» sa hun og refererte til russiske og ukrainske tropper.

I. Vereshchuk sa også at 11 russiske sivile sjømenn reddet nær havnebyen Odessa ved Svartehavet ble byttet ut mot 19 besetningsmedlemmer fra et ukrainsk sivilt skip holdt av Moskva.

Russlands utenriksdepartement sa tidligere denne uken at Moskva har gjennomført to fangeutvekslinger siden det startet en invasjon av Ukraina sent i forrige måned. Den russiske menneskerettighetsombudsmannen Tatiana Moskalkova sa mandag at ni russiske fanger hadde blitt byttet ut med ordføreren i Melitopol, en russisk hærkontrollert by i det sørøstlige Ukraina. I. Vereščiuk bekreftet utvekslingene i Melitopol onsdag, men benektet at det var flere.

Det er en reell fare for at Russland vil bruke kjemiske våpen i Ukraina

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy sa torsdag at det var en reell trussel om at Moskva ville bruke kjemiske våpen i Ukraina og anklaget Russland for allerede å bruke fosforbomber mot landets sivilbefolkning.

– Trusselen om Russlands utbredte bruk av kjemiske våpen på ukrainsk territorium er reell, sa Zelenskyy under en video fra G7-toppmøtet i Brussel, og la til at Kiev har informasjon om at russiske tropper brukte fosforbomber mot fredelig ukrainsk personell.

Russlands gullreserver er målet for nylige vestlige sanksjoner

I følge en høytstående amerikansk tjenestemann vil Central Bank of Russias gullavtaler bli gjenstand for vestlige sanksjoner, da USA og dets allierte prøver å sikre at Russland ikke bruker gullhandel for å unndra sanksjoner.

Tjenestemannen sa at han var bekymret for at Russland ville selge sine gullreserver for å kjøpe rubler og støtte opp valutaen, som har blitt erodert siden mange stater innførte sanksjoner mot Russland på grunn av invasjonen av Ukraina.

I følge estimater har Russlands sentralbank 100 milliarder kroner. opptil 240 milliarder dollar verdt gull, eller rundt 20 prosent. av alle finansielle reserver bør Russland før invasjonen.

«Vårt mål er å systematisk eliminere fordelene og privilegiene som Russland en gang nøt som en deltaker i den internasjonale økonomiske orden.»

Polen nekter å betale for russisk gass i rubler

Et polsk statseid energiselskap sa torsdag at de ikke ville betale for russisk gass i rubler. Det er nok et land som avviser Kremls krav om at Moskva skal møte enestående sanksjoner på grunn av krigen i Ukraina.

«Vi ser ikke hvordan vi kan,» sa Pawel Majewski, leder av det statlige olje- og gasselskapet PGNiG, av nyhetsbyrået PAP. – Kontrakten (nustato) bestemmer betalingsmåten. Det tillater ikke et land å endre det etter eget ønske.

President Vladimir Putin sa onsdag at Russland bare vil akseptere betalinger i rubler for å levere gass til «uvennlige land» etter et snøskred av sanksjoner mot Moskva på grunn av krigen. Tyskland, et land som vokste med 55 prosent før krigen. importert naturgass fra Russland, sa økonomiministeren, trekket bryter avtalen og Berlin vil diskutere med europeiske partnere hvordan de skal reagere. Lederen for det østerrikske energiselskapet OMV forklarte at den signerte kontrakten ikke tillater betaling i rubler.

Polens nåværende kontrakt for russisk gass utløper ved slutten av året. Warszawa har siden håpet å forlate russisk gass og erstatte den med flytende naturgass i havner og gass fra Norges gassrørledning i Østersjøen.

Kreml jobber for å redusere virkningen på den russiske økonomien av enestående sanksjoner, som allerede har rammet alt fra sentralbankens valutareserver til McDonalds. Umiddelbart etter Putins kunngjøring styrket rubelen, som hadde falt siden starten av krigen i Ukraina, seg mot dollar og euro, og gassprisene steg.

Kreml har avvist rykter om en forsvarsministers helse

Kreml har avvist spekulasjoner om hvor forsvarsminister Sergei Shoigu befinner seg, som ikke har vist seg offentlig på flere uker. «Forsvarsministeren er veldig opptatt», sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov, og la til at det var «klart» at nå ikke er tiden for media å dukke opp.

Russiske medier har uttrykt overraskelse over at Shuigou har vært varetektsfengslet siden 11. mars. ikke dukket opp offentlig, var det spekulasjoner om mulige hjerterelaterte helseproblemer. Peskov avfeide rapportene og foreslo journalister å snakke med forsvarsdepartementet.

Russlands krig med Ukraina har pågått i en måned. En talsmann for forsvarsdepartementet rapporterer daglig om operasjonene til de russiske væpnede styrkene, og Russlands president Vladimir Putin har også kommet med flere offentlige uttalelser. Putin deltok på et møte i det nasjonale sikkerhetsrådet torsdag, der Shoigu, ifølge Peskov, orienterte rådet om «forløpet til spesielle operasjoner», som Russland kaller krigen.

USA har innført sanksjoner mot mer enn 400 russiske personer og juridiske personer

Som svar på den russiske invasjonen av Ukraina har USA innført sanksjoner mot mer enn 400 russiske individer og enheter, inkludert oligarker, politikere og forsvarsentreprenører.

En tjenestemann i Det hvite hus sa også at USA ville akseptere 100 000. Flyktninger fra Ukraina og vil gi landet mer enn 1 milliard. 910 millioner dollar i humanitær hjelp.

President for Seimas Viktorija Čmilytė-Nielsen besøker Kyjiv

«Vi må kreve en daglig slutt på den brutale aggresjonen og gjenoppretting av Ukrainas territorielle integritet. Vi må fortsette å gi konsekvent bistand med reelt forsvar, politisk, økonomisk, humanitær og annen bistand. Sikre luftforsvar i Ukraina. Gi EU-kandidatstatus til Ukraina så snart som mulig. Vi er klare til å danne den nødvendige koalisjonen av EU-land for å ta en slik avgjørelse», skrev Seimas-talskvinnen på sin Facebook-konto.

Mer enn 15 300 babyer har blitt født i Ukraina siden begynnelsen av krigen

Mer enn 15 300 nyfødte er født i landet siden den russiske invasjonen av Ukraina startet for bare fire uker siden. Det meldte Justisdepartementet på Facebook torsdag. Barn født i de okkuperte områdene i Russland er ikke inkludert i denne statistikken.

Minst 15 433 ekteskap fant sted i regjeringskontrollerte områder i løpet av rapporteringsperioden.

Ukraina melder at et russisk krigsskip ble vraket i havnen i Berdyansk

Den ukrainske nyhetsportalen unian.net rapporterte at det russiske krigsskipet Orsk ble vraket i havnen i Berdyansk, sa viseminister for marinen og forsvarsminister Anna Maliar.

«Skipet som ble ødelagt i Berdyansk kunne frakte opptil 20 stridsvogner, 45 pansrede kjøretøyer og 400 fallskjermjegere. «Dette er et enormt mål som vår hær har oppnådd,» sa A. Maliar.

I tillegg kunne skipet også vært involvert i okkupasjonen av Krim, skriver Senter for strategisk kommunikasjon og informasjonssikkerhet.

I følge Unian.net undersøkte de frivillige fra InformNapalm-initiativet i januar 2020 profilene til det russiske militæret på sosiale nettverk, hvor de fant en av sjømennene på Orsk-skipet, som ble tildelt medaljen «For returen av Krim» «.

Samtidig bemerket de frivillige at skipssjefen Sergei Skvortsov også hadde blitt tildelt denne medaljen.

En video som viser skipet eksplodere og brenne ble også publisert på Unian.net-portalen.

Medusa-portalen skriver at Russland ikke offisielt har kommentert denne informasjonen. Imidlertid, ifølge uoffisielle data, hevder Telegram-kanaler relatert til strukturene til de væpnede styrkene at det ukrainske missilet «Točka-U» traff havnen i Berdyansk og bekrefter at ett av skipene sank og de andre krigsskipene seilte ut av havnen.

128 barn har allerede dødd i Ukraina siden den russiske invasjonen startet

Ifølge den ukrainske påtalemyndighetens kontor har 128 barn dødd i Ukraina siden starten av den russiske invasjonen 24. februar, melder Ukrinform-portalen.

Ifølge påtalemyndigheten ble ytterligere 172 barn skadet. De fleste av ofrene var i Kiev, Kharkiv, Donetsk, Chernihiv, Mykolaiv, Zhytomyr, Sumy og Kherson. Bombingene og skytingene skadet også 556 utdanningsinstitusjoner, hvorav 73 ble fullstendig ødelagt.

Disse datoene er ikke endelige.

Ukraina øker presset på russiske styrker i nærheten av Kiev

Ifølge britisk etterretning øker Ukraina presset på russiske styrker nordøst for Kiev. Ifølge de hemmelige tjenestene kunngjorde det britiske forsvarsdepartementet onsdag kveld at de allerede står overfor enorme forsynings- og kampmoralproblemer.

Ukrainske styrker har også med suksess angrepet russiske stillinger i utkanten av hovedstaden, og muligens gjenerobret Makariv og Mosun. «Det er en reell mulighet for at ukrainske styrker nå omkranser russiske enheter i Buča og Irpine,» heter det i rapporten.

Allerede før krigen brøt ut begynte London å dele informasjon med publikum på en uvanlig åpen måte. Regjeringen publiserer nå daglige vurderinger av den pågående krigen i Russland.

Utarbeidet i henhold til ELTA-Inf.
You may also like

Leave a Comment