Home » 30-årsjubileum for Biebrza nasjonalpark. Fotoutstilling ved Białystok University of Technology

30-årsjubileum for Biebrza nasjonalpark. Fotoutstilling ved Białystok University of Technology

by Catherine Monroe
Vernissage av utstillingen på CNK/Foto. Dariusz Piekut/Białystok teknologiske universitet

30-årsjubileet for Biebrza nasjonalpark er en mulighet til å feire sammen med Białystok University of Technology. Tirsdag (17. oktober) organiserte PB og BPN åpningen av utstillingen om naturfotografering av Dorota Kycia og Bogusław Lebiedziński «Discovering the Biebrza II» ved Center for Modern Education.

Ideen om å organisere en fotoutstilling sammen som en del av 30-årsjubileet til Biebrza nasjonalpark kom ikke ved en tilfeldighet. Białystok University of Technology har jobbet tett med nasjonalparken i mange år. I 2021 signerte universitetet et memorandum om forståelse for permanent samarbeid ved å etablere et partnerskap mellom Białystok University of Technology og følgende nasjonalparker: Białowieża, Biebrza, Narew og Wigry. Et år tidligere deltok universitetssamfunnet i pengeinnsamling etter en sumpbrann i Biebrza nasjonalpark.

– Białystok University of Technology tjener først og fremst lokalsamfunnet, så Biebrza nasjonalpark er vår naturlige partner. Faktisk jobber representanter fra alle avdelinger ved universitetet vårt med parken. Det viser seg at vi trenger hverandre. «Jeg tror at dette samarbeidet vil fortsette å utvikle seg,» sa Dr. Ha. Ingeniør Marta Kosior-Kazberuk, prof. PB, rektor ved Białystok University of Technology, la vekt på fordelene ved samarbeid med vår partner ved åpningen av utstillingen.

I jubileumsåret organiserte Biebrza nasjonalpark en rekke aktiviteter innen økologisk utdanning og promotering av de naturlige og kulturelle verdiene i Biebrza-dalen. En av aktivitetene var også en fotoutstilling «Discovering Biebrza II», organisert sammen med forfatterne av verkene og Białystok University of Technology.

– 30 år har betydd mange suksesser og mange innsatser for å verne om naturen. Vi ønsker å vise skjønnheten i Biebrza nasjonalpark på forskjellige måter. Jeg håper at disse vakre bildene vil forbli i hjertene og sinnene til alle, spesielt studentene som skal se denne utstillingen. Jeg håper at de vil være en grunn til beundring, men også til inspirasjon, fordi dette vil tillate nye ideer og nye prosjekter å dukke opp som forbinder Białystok University of Technology og Biebrza nasjonalpark. Sammen kan vi hjelpe samfunnet med å beskytte disse ekstremt verdifulle naturressursene – hevdet M.Eng. Artur Wiatr, direktør for Biebrza nasjonalpark.

«Discovering Biebrza II» er en utstilling med inspirerende fotografier som illustrerer magien i et av de villeste hjørnene av Polen. Hvor kommer din interesse for dette stedet fra?

– Jeg tror den som kommer til Biebrza nasjonalpark en gang vil komme hit mange ganger fordi dette stedet tiltrekker seg folk. Jeg ønsker at denne utstillingen og naturbildene først og fremst skal ses av områdets travle beboere. Barn og unge som ikke har tid til å se på og observere naturen, har ikke lange linser. Jeg ønsker å gjøre dem oppmerksomme på skjønnheten i naturen de bor i og gjøre dem oppmerksomme på viktigheten av å ta vare på naturen og miljøet – forklarte Dorota Kycia, som har fotografert dyreliv og landskap i 20 år. Hennes tidligere arbeider var inkludert i utstillingen som feirer 20-årsjubileet for Biebrza nasjonalpark med tittelen «Discovering Biebrza I».

Trearkitektur og natur fascinerer Bogusław Lebiedziński, som er utdannet ved fakultetet for elektroteknikk ved Białystok University of Technology og har organisert utendørs fotoarrangementer i flere år i Supraśl, Białowieża, Toruń, Vilnius, Sanok, blant andre. – Jeg vil gjerne takke de mange menneskene som hjelper oss i vårt arbeid for å holde denne naturen i god stand – sa Bogusław Lebiedziński, og takket parkmyndighetene for muligheten til å komme i kontakt med naturen og rektor ved Białystok University of Technology for it Tilråding av plass til utstilling av verk.

Fotoutstillingen «Discovering Biebrza II» i Center for Modern Education kan sees frem til 13. november 2023:

  • Mandager og lørdager fra 8.00 til 15.00
  • fra tirsdag til fredag ​​fra 8:00 til 19:45.

Biebrza nasjonalpark ble grunnlagt i 1993. Dette er de største nasjonalparkene i Polen. Den beskytter de mest omfattende og best bevarte torvmyrene i Sentral-Europa. For mange er det også den vakreste parken. Det er absolutt et av de villeste hjørnene av Polen. Siden 1993 har parken beskyttet og dekket nesten hele den sumpete dalen i Biebrza-elven. I 1995 ble Biebrza nasjonalpark inkludert i listen over habitater til RAMSAR-konvensjonen, det vil si de mest verdifulle våtmarkene i verden. Disse miljøene, sammen med skoger, bestemmer stabiliteten til livet på jorden. Sumper er ikke bare bredder av biologisk mangfold. De lagrer og renser store mengder vann. De har en positiv effekt på vårt lokale klima og begrenser den ugunstige oppvarmingen av det globale klimaet ved å binde karbon i torv.

Biebrza-landskapet består i hovedsak av åpne områder, endeløse enger og slåtteskoger, tidvis spredt med piløyer og skogkratt. Det er et fantastisk sted for de som setter pris på fred, melankoli, åpen himmel mot horisonten og vinden i håret. Det er også et land for de som søker personlige møter med ekte, vill natur. Et unikt mangfold av plante- og dyrearter er bevart i Biebrza-dalen. Biebrza-sumpene kalles et «fugleparadis». De er et viktig hekke-, fôrings- og hvilested for fugler, spesielt våtmarksfugler og rovfugler. Nesten 70 % av Polens fugleliv er observert her! For noen fugler, som vannsangeren, storflekkørnen, sneipen, kortøreuglen og orrfuglen, er Biebrza-dalen et av de siste tilfluktsstedene i Europa. Bird Life International har anerkjent disse områdene som fuglereservater i verdensklasse. Få regioner i Polen kan skilte med et så stort antall av de mest imponerende orkideeartene – tøffelmøllen og en av de sjeldneste innfødte sommerfuglene – Mnemosyne-møllen. Blant annet er det flere ulvefamilier i parken samt gauper, bever og oter. Kongen av våtmarkene er selvfølgelig elgen. Biebrza-populasjonen av disse dyrene er den største i Polen og inkluderer rundt 500 individer.

Dorota Kycia

Forbindelsesansvarlig for FIAP – International Association of Artistic Photography. Vinner av flere titalls priser og priser for sitt fotografiske arbeid, delt ut i Polen og i utlandet. Jurymedlem i polske og internasjonale fotokonkurranser i Polen og i utlandet (Italia, Østerrike, Tsjekkia, Bulgaria, Andorra, Norge, Sveits, Makedonia). Kurator for fotoutstillinger, arrangør av friluftsfotoarrangementer. Han har 11 separatutstillinger og deltok på over 100 kollektivutstillinger i Polen og rundt om i verden. Tildelt blant annet av FIAP med tittelen ESFIAP for eksepsjonelle bidrag til FIAP og flere ganger, blant annet, med medaljer fra Association of Creators of the Photo Club of the Republic of Poland. «For tjenester til utvikling av fotografisk kreativitet.»

Bogusław Lebiedzinski

Utdannet fra fakultetet for elektroteknikk ved Białystok University of Technology. Medlem av: Photo Club of the Republic of Poland, FIAP (International Association of Photographic Art), ZPFP (Association of Polish Nature Photographers), Toruń Photoclub. Medarrangør av flere friluftsfotoarrangementer, inkludert i Supraśl, Białowieża, Toruń, Vilnius, Sanok. Han skaper ved å bruke den edle gummi arabic-teknikken (Podlasie-trearkitektur). Kunstneriske prestasjoner: 13 kollektive utstillinger, 17 separatutstillinger i Podlasie og andre deler av Polen. (mg)

You may also like

Leave a Comment