Dette resultatet er ikke tilgjengelig i statistikksammendragene da det ikke teller offisielle mål og resultater i fotballkamper i denne alderen.
Men faktum er at i løpet av helgen under fødselsspillet 2013 i «Sportsima»-arenaen, scoret det ene laget 40 mål, og det andre bommet like mye og scoret ikke.
Siden det ble spilt i en time, ble det scoret et mål i snitt hvert annet minutt.
Slik endte møtet mellom guttelagene til Vilnius fotballskole «Future» og det nystiftede Vilnius fotballakademi.
Innlegget på Facebook skapte reaksjoner
Barneligaen spilles i henhold til retningslinjene til Brussels klubbprogram «Anderlecht» anskaffet fra det litauiske fotballforbundet.
Kampen ble spilt i 4 omganger på 15 minutter hver. Det kan være fem små fotballspillere på en liten bane, og trenere kan stole på to femtedeler av en spiller i løpet av en kamp – ingen bytter er tillatt etter én til fem.
«Det er bare det at et lag sparket sterkere spillere og scoret svakere mål på banen.» 15 minutter sa Andrius Guginis, en ikke-formell utdanningskonsulent som trakk oppmerksomheten til det merkelige resultatet i barnefotball på det sosiale nettverket og mottok reaksjonen fra mange fotballproffer. «40:0 teller ikke, men du kan finne resultatet på nettet – det ser ut som selvbedrag.»
I følge vitner slapp treneren til laget som dominerte kampen litt av på situasjonen – først instruerte elevene sine om å lage minst 10 pasninger til målet, deretter minst 15 pasninger.
På den annen side sa A. Guginis at det anstrengte forholdet mellom fotballskolene kan ha bidratt til det store resultatet.
Noen barn fra Ateities Football School, hvis sportsdirektør er Dainius Gudaitis, leder av det litauiske barne- og ungdomsfotballforbundet (9-19 år), flyttet nylig til Vilnius Football Academy, grunnlagt i 2020 av en tidligere litauisk statsborger, spiss Darvydas Šernas.
Lederne for vinnerlaget takket dem
Til tross for den åpenbare forskjellen i lagnivå, så ikke representantene for begge fotballskolene noe stort problem med helgekampen.
«Vi kan ikke tie om det faktum at våre barnelagsspillere, våre fantastiske trenere, blir offentlig kritisert for deres utmerkede arbeid».
Ungene, trenerne og lederne for lagene våre blir anklaget for å ydmyke motstanderlagene når vi får en høyere poengsum. Det høres virkelig forferdelig ut, heter det i Future Football School-innlegget på Facebook. – I Mr Andris» kamp nevnt ovenfor, lekte barna så godt de kunne. Hvordan de liker det og hvordan det kommer.
Barna til laget vårt, selv om de har trenerens oppgave å spille vanskeligere, å slå bare etter å ha berørt 10-15 baller, har vunnet kamper der resultatet ikke en gang er beregnet.
Fra vårt ståsted er det fullstendig tull å skylde på våre trenere og barn og på den ene siden se situasjonen. Kanskje det ville vært bedre å se på den enorme forskjellen i resultater og spørre motstanderlagets ledere og trenere hvorfor de meldte på barnelagene sine i et litauisk mesterskap på så høyt nivå?
Kanskje er det ikke på grunn av vinnerne at taperne føler seg psykologisk ødelagte, kanskje på grunn av tålmodigheten til noen ledere med deres egoer eller bare ønsket om å glede foreldrene sine selv om barna ennå ikke er klare til å spille på et høyt nivå mesterskap fortsatt .
Du vil virkelig ikke fortelle barna om å leke verre eller tregere neste gang. Vi er glade og motiverte for å spille med sterkere, større barn – vi gir dem sjansen til å spille foran eldre lag – kanskje slutte?
Fra alle FA- og FM-ledere vil vi takke våre trenere og barn for deres store arbeid og dedikasjon til fotball. Så vi går bare fremover, og for de som er misunnelige kan vi alltid gjøre det bedre, mindre sinne og mer jobb på fotballbanene.
Kampen var skuffende, men den lover ikke å endre noe
Lederen for akademiet til det sårt tapte laget, D. Šernas, som spilte 47 kamper for det litauiske landslaget, sa at kampen var på grunn av barnas ulike opplevelser i fotball.
Siden mesterskapene har vært arrangert siden 8-årsalderen er nivået på lagene uklart, slik at forløpet av slike hendelser ikke kunne forutses.
Šernas ønsket ikke å gå inn på forholdet mellom fotballskolene, men innrømmet at slike spill ikke hjelper noen av lagene.
«Selvfølgelig er en slik nivåforskjell ikke en god ting,» sa grunnleggeren av Vilnius Football Academy. – I dette tilfellet går noen barn på fotball i fem måneder mens andre spiller fotball i 4-5 år.
På den annen side, i denne alderen av barn legger vi ikke vekt på resultatet. Vårt akademi legger vekt på langsiktige forbedringer, ikke kortsiktige resultater, hos barn i alderen 6,7 eller 8 år.
Resultatene blir viktige etter hvert som barna vokser opp og spiller 11v11. Nå mener vi ikke resultater eller kamper. Mitt ønske om at barn forbedrer seg individuelt, ikke på bakgrunn av teamresultater. Jeg tror de vil forbedre seg raskere i Pro League. Ja, nederlag er smertefullt, men vi lærer av det.»
Šernas mener at slike spill i et mål ikke vil frata barn ønsket om forbedring.
«Resultatet er mer press på foreldrene og de rundt dem i denne alderen. Jeg er enig i at det ville vært annerledes for barn i alderen 12-13 år. Men når de er 6-7 år, glemmer de dem etter ti minutter. Resultater og er fornøyd med fotballen, sa D. Šernas.
Han lurte på hvordan slike ujevne lagkamper kunne unngås i konkurranse, men sa at han ikke hadde tenkt å trekke laget fra Pro League.
«Vi er ikke redde for noe – vi forbereder barna på alt og legger ikke vekt på resultatene – barna våre føler seg ikke plaget av det,» forsikret D. Šernas. «Og foreldrene til barna våre reagerer godt fordi de kjenner visjonen til akademiet vårt og vet når barna begynte å spille fotball.»
Ytterligere sliperesultater registreres
Etter at A. Guginis la merke til merkelige spill for barn i Vilnius, oppdaget han snart at med barn på samme alder ender flere spill med lignende resultater.
Han la merke til at de unge Alytus «Dainava»-fotballspillerne ble knust av to lag fra Marijampolė «City» 43: 7 og 46: 0.
De ni år gamle guttene fra Kaunas Žalgiris beseiret Olympas 35:7.
Studentene ved Vilnius Baltic Academy beseiret barna til «Utenis» 28: 2, og «Žalgirietis» fra Vilnius beseiret barna til Utenis 25: 1.
Og tolv- og trettenåringene fra samme «Future» fotballskole tapte 0:11 og 0:12 i proffmesterskapet.
«Et slag som dette er vanlig i litauisk barnefotball,» sa A. Guginis, en ikke-formell utdanningsrådgiver. «Det er en systemfeil i litauisk fotball.»
I følge A. Guginis er ideen om Anderlecht-systemet misforstått i vårt land – ifølge den belgiske ideen bør både sterkere og svakere barn på en fotballskole spille sammen i et barnelag, men trenere velger for ofte den sterkeste oppstilling og dermed glemme andre barn .
«Vi streber etter masse, men flertallet av barn opplever ikke gleden ved fotball på den måten fordi de ikke tilhører den mest lovende lagoppstillingen og trenere med det sterkeste oppstillingsspillet – det er en ond sirkel.» sa A. Guginis. «I en alder av tolv år burde ikke år handle om å vinne, men om muligheten til å spille og utvikle seg.»
I en gitt kamp kunne treneren til det dominerende laget etter hans mening tatt på seg mer ansvar.
«Det er ikke en god avgjørelse å instruere barn som knapt har spilt fotball til å legge 10-15 pasninger før de spiller. Så vidt jeg forstår vil løsningen være å fjerne spillerne og stoppe spillet. Treneren på sin side er gal slik han vet det, han er ikke forberedt på slike situasjoner. Men når laget ditt scorer så mange mål er det verdt å tenke på og prøve å diskutere hva de skal gjøre videre med taperne.»
Det har vært ett tilfelle i spansk fotball hvor treneren til et lag som vant en 25-0-kamp fikk sparken for å «ikke vise respekt for motstanderen».
De imponerende resultatene i litauisk barnefotball går forbi, selv om barn ifølge A. Guginis er i fare: «Etter min mening er det dyp gjørme, vi trenger ikke proffnivået i en slik alder. Det viktigste kriteriet bør være å utvikle personlig mestring innen tolvårsalderen og ikke se tilbake når barn allerede er psykisk ødelagt.
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»