Arnas (for- og etternavn kjent for redaksjonen) har jobbet i utlandet mer enn én gang. Opprinnelig i tre år, fra 2009 til 2012 dro til Danmark om sommeren. Senere (2012-2019) reiste han til Norge. Å tjene penger for en ung mann var en nødvendighet.
«Hovedgrunnen var at jeg ikke hadde jobb, ingen penger, jeg var fortsatt student, jeg ville tjene så mye penger som mulig for å ha det bra økonomisk. Som student hadde jeg ikke lenger begge foreldrene som døde da jeg var 15 År gammel.
Bare besteforeldrene hjalp litt til økonomisk, men de slet selv med å henge med. Etter å ha prøvd å jobbe i utlandet og innsett at det er mulig å få en god jobb raskt nok, satte jeg meg som mål å spare på boligen.
I Danmark jobbet jeg i jordbæråker, men jeg måtte også drive med andre landbruksaktiviteter som å plukke bær og grave poteter. I Norge jobbet jeg som vikar i et vaskeri, sa karen om datidens tradisjonelle litauiske arbeid.
200 timer i måneden er ikke grensen
Begge jobbene, sa han, er vanskelige både fysisk og følelsesmessig. Og arbeidstiden er ikke en tredjedel av dagen.
«I Danmark måtte du tilbringe mange timer på marka, noen ganger 12 eller til og med 14 timer om dagen. Uansett vær. Jordbær råtner fortere, spesielt etter regn, så det var viktig å plukke dem i god tid.
Det var kaldt og fuktig om morgenen. I løpet av dagen – høy varme, solkremer var vanskelig å redde, jeg brukte til og med en krem for babyer for bedre å beskytte huden, jeg var alltid med meg med lue.
Det var slyngplanter pakket inn i jordbærbusker som trakk hender mens de plukket jordbær. På vindfulle dager var det heller ikke lett, da vinden på jordene er enda sterkere da ingen bygninger er blokkert.
Når det smeltet var det hakk og plurier over alt. Det var veldig ubehagelig å plukke jordbær fordi man ikke kunne knele eller legge seg ned og plukke ryggen mens man sto. Det tok meg seks dager i uken å jobbe, noen ganger alle syv. Jeg jobbet i gjennomsnitt 200 timer i måneden, sa Arnas.
Forviklingene ved å jobbe i Norge
Det tok mye mindre å jobbe i Norge – sju og en halv time om dagen, fem dager i uken, ifølge Arno. Han betalte overtid.
«Jeg hadde omtrent 10-20 timer overtid i måneden. Bare av denne grunn kan det sies at arbeidet var lettere, men selve vaskeriets arbeid var ikke lett.
Arbeidet er stressende, mye ansvar, spesielt når man overvåker arbeidet til enhetene – da må man raskt finne ut av problemet. Og hvis du ikke kan fjerne dem selv, må du raskt finne en ansvarlig mester. Alt han trengte å gjøre var å søke i hele vaskeriet fordi han kunne fikse ethvert annet problem på det tidspunktet.
Det var ingen steder å sitte, du måtte alltid stå. Telefonering var ikke mulig da det bremset arbeidet. Spesielle hodetelefoner måtte brukes da det var mye støy på vaskerommet – dette viste seg å være helseskadelig.
På hver arbeidsstasjon var det skjermer som viste hvor mange skapninger som ble produsert i timen, for eksempel hvor mange håndklær som ble hengt på en spesiell maskin som umiddelbart bretter dem sammen. Men det var alltid punktlige pauser, husket fyren.
Så langt har det vært ekte – det var verdt det fordi kvitteringene var veldig gode. Både i Danmark og Norge gjenstår rundt € 1 500 til € 2 000 etter fradrag for skatter og leiekostnader. De brukte ikke mye på dagligvarer – de valgte billigere varer og måneden lå på rundt 200 euro per person.
Til tross for høy inntekt er tiden inne for at Arnas kommer tilbake: «Jeg tok beslutningen om å returnere for noen år siden. Hovedårsaken var monotonien på jobben, ønsket om å jobbe i henhold til deres spesialitet.
Jeg hadde allerede de nødvendige sparepengene for å leve, fordi det var den eneste grunnen til at jeg hadde bestemt meg for å emigrere for en lengre periode for å nå dette målet raskere. Hvis det ikke hadde vært et stort ønske om å tjene til livets opphold raskere enn i Litauen, hadde jeg ikke jobbet så lenge.»
Fantastiske summer er tilbake
Arnas fikk vite om muligheten for skatterefusjon i utlandet – fra andre litauere som jobbet der.
«Jeg tok kontakt med RT Skatt. Det var påkrevd med flere dokumenter, men selve prosessen var helt grei. Jeg trengte praktisk talt ikke å gjøre noe selv, jeg ordnet alt selv.
Jeg mottok selve gebyrene innen omtrent seks måneder etter at jeg sendte inn dokumentene. Forresten avhenger ikke skatterefusjonsprosessen av skattemyndigheten selv, men av hvor lang tid det tar å overføre penger i et fremmed land, «bemerket fyren.
Han klarte å få tilbake et betydelig beløp. Arnes minnet om at skatterefusjonen for rundt et halvt års vikariat i Norge lå på rundt 1000-1500 euro.
Žydrūnas Janušauskas, direktøren for RT Tax, fortalte oss hvilke de største pengesummene som måtte samles inn fra litauerne.
«Vi har slike tilfeller der kunder i 2020 klarte å returnere 13 eller 14 tusen euro. Også i vår historie måtte returnere 19 tusen. Euro. Denne mannen jobbet i Norge på en oljerigg. Inntil nylig fikk en mor opptil 11.000 euro – dette var fordeler for barn (kunde i Romania), «Ž. Janusauskas.
Vi inviterer deg til å delta i konkurransen og nominere din betrodde emigrant. Du kan gjøre dette ved å klikke her.
Det er strengt forbudt å bruke informasjon publisert av DELFI på andre nettsteder, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og dersom samtykke er innhentet, må DELFI oppgis som kilde.
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»