Tribune. Den årvåkenhetsplikten som er pålagt store franske selskaper siden 2017 sprer seg over hele Europa og dette er gode nyheter for ansvarlige selskaper i alle størrelser! Norge og Tyskland har nettopp vedtatt spesifikke lover, Nederland og Belgia er i lovgivningsprosesser, og et europeisk direktiv er under utarbeidelse som vil gjøre Frankrike til en prioritet i sitt mandat i spissen for Europarådet: «European Union.
Denne europeiske harmoniseringen er påtrengende nødvendig for å unngå nasjonale forskjeller. De ulike tersklene og anvendelsesområdene samt sanksjoner er faktisk risikofaktorer. Frankrike har vært en pioner ved å kreve at selskaper med mer enn 5000 ansatte utarbeider og implementerer en årvåkenhetsplan for å forebygge og håndtere alvorlige sosiale, helse-, sikkerhets- og miljørisikoer knyttet til deres aktiviteter og offentlig rapportere om resultatene som skal rapporteres.
Denne omsorgsplikten har fundamentalt endret praksis. Kravene når ned på nivået til leverandørene, hvis kontrakter også forplikter dem til å være årvåkne overfor sine egne leverandører… Selvfølgelig er ingenting perfekt og det er fortsatt mye som skal gjøres. Det viser de pågående saksbehandlingene i Frankrike. NGOer, fagforeninger og forbrukerorganisasjoner har brukt de tilgjengelige rettsmidlene.
Følg eksemplet til franske selskaper
Formelle varsler og stevninger, selvfølgelig ledsaget av kampanjer i sosiale medier, har blomstret. De seks selskapene som for tiden er berørt av denne landemerkeloven i Frankrike, er på en måte de rettslige forsøkskaninene i denne lovendringen. Denne søken etter rettspraksis fra frivillige organisasjoner har imidlertid fordelen av å vise at risikoen for juridisk ansvar er alvorlig.
Disse tiltakene viser hvor krevende denne årvåkenhetsplikten er, og deres kommende utvidelse til alle selskaper med 250 ansatte i de 27 EU-medlemsstatene er dobbelt gode nyheter, spesielt for franske selskaper. Veiene som franske selskaper og deres leverandører har tatt de siste fire årene gir dem et forsprang.
Spesielt siden, siden Pacte-loven fra 2019, må alle franske selskaper være forpliktet «forvaltes i sin sosiale interesse, og tar hensyn til de sosiale og miljømessige utfordringene ved sin aktivitet». Denne artikkel 1833-2 i Civil Code krever verken mer eller mindre utøvelse av due diligence for enhver ledelsesbeslutning… Det er rimelig å anta at den europeiske utvidelsen av due diligence vil forsterke fenomenet, spesielt i et miljø der ansatte, kunder og investorer legger stadig større vekt på disse problemene.
Du har fortsatt 55,32 % av denne artikkelen å lese. Følgende er kun for abonnenter.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»