I anledning VM i Vikersund kom diskusjonen om skiflyging for kvinner tilbake. For første gang på lenge så Maren Lundby kampen på skiflygingsanlegget som tilskuer under bakken. Hun innrømmet at damene ikke lenger kunne stoppes fra å konkurrere på verdens største arenaer.
Foto av Tadeusz Mieczyński
Foto av Tadeusz Mieczyński
Sist Lundby konkurrerte i skiflyging som tilskuer var i 2000 da hun bare var en liten jente. I helgen var hun ikke bare i Vikersund for å se verdenseliten på nært hold. Han ønsker å oppnå det som har vært uoppnåelig for kvinner de siste årene – evnen til å være vertskap for kvinners 200 meter.
– Det gjør litt vondt for meg å være her. Jeg vil fly og mer og mer forstår jeg ikke hvorfor vi ikke får lov. Det er egentlig skihopping, bare på et litt større anlegg. Å se henne fra siden er helt «rått» for meg. På den annen side er det befriende å være her, innrømmet den mest suksessrike norske skihopperen.
Håper du Lundby vil se skiflyging for kvinner neste vinter?
– Det må være målet. Hvis ikke, så forstår jeg ikke. Det er en av grunnene til at jeg kom til Vikersund. Jeg vil snakke med beslutningstakere og så forberede meg så godt jeg kan til neste sesong.
Det internasjonale skiforbundet skal diskutere denne heftig omdiskuterte saken på slutten av sesongen denne våren. Så langt har hovedargumentet mot at kvinner deltar i kampen på mammutbakkene vært det faktum at de fleste av dem kan ha problemer med å mestre mye større gjenstander.
Silje Opseth kommenterte også temaet kvinnefly. Den ferske vinneren av en av verdenscupkonkurransene i Oslo la ikke skjul på at hun angret og delte et innlegg på sosiale medier til kvinnedagen med et ganske åpenbart budskap.
– Vi praktiserer en disiplin som ikke er veldig populær, men det er trist at vi som menn ikke har slike muligheter. Jeg er lei av å høre argumenter om at vi ikke skal hoppe de største bakkene. Ordene om at vi ikke er gode nok irriterer oss. Beklager å høre at vi ikke er verdt det. Jeg vil ikke at dette skal høres ut som en klage, men jeg vil påpeke at det er useriøse forskjeller som gjør at vi føler oss annerledes enn herrene. Vi fortjener like konkurransevilkår, skrev Opseth på Instagram.
En av verdens beste flygere, Stefan Kraft, ble spurt av norske journalister om det var mulig for en kvinne å slå verdensrekorden hans (253,5 meter).
– Jeg tror ikke det ville vært mulig, hovedsakelig på grunn av for mye overbelastning ved landing. Kvinnene må ha litt høyere hastighet enn oss på terskelen, noe som gir seg utslag i høyere hastighet når de nærmer seg landingen.
Lundby mener kvinner er mer skjebnebestemt til skiflyging enn menn.
– Den ble undersøkt av selskapet Nammo (blant annet omhandler luftfartsteknologi – red.anm.). De tror at kvinner er «bygget» for å fly. Vi har en tilsvarende vekt spredt over et større område, noe som gjør oss mer «flyktige». Jeg er ikke så opptatt av hva Kraft snakker om. For en kvinne å slå verdensrekorden på dette tidspunktet er over fantasi. Målet er å delta i skiflyging. Her i Norge vet vi at kvinner er bedre egnet for lange skiturer enn menn. Østerrike har kanskje ikke fått denne informasjonen ennå, svarte 27-åringen trassig til rekordholderen.
Den tredobbelte Crystal Globe-vinneren gikk glipp av denne sesongen på grunn av problemer med å nå den optimale vekten som ville tillate henne å konkurrere med verdenseliten. Hun erkjente imidlertid at hun nærmet seg å gå tilbake til den riktige holdningen og at kroppen hennes responderte bedre på treningen enn før. Han planlegger å returnere til bakken kun under sommerforberedelsene. For tiden er fokus på å bygge utholdenhet. I tillegg til de sportslige utfordringene, realiserer han seg denne vinteren også som ekspert på den norske hoppsendingen Viaplay.
«Uhelbredelig matforkjemper. Utforsker. Vennlig popkulturelsker. Stolt ølmaven. Ivrig arrangør. Sertifisert musikknerd.»