Live View fungerer også utendørs på omtrent 16 millioner kilometer med offentlige veier over hele verden. For å prøve det, åpne bare Google Maps på din iPhone, iPad eller Android-smarttelefon. Få veibeskrivelse til et reisemål, trykk på gå-ikonet på transportlinjen, og trykk deretter på live view-ikonet nederst på skjermen.
Når disse systemene er demokratisert, trenger du ikke lenger å holde mobiltelefonen foran øynene for å finne veien rundt. Ifølge Vitaly Ponomarev, administrerende direktør i WayRay, vil flere lag med informasjon snart være innebygd i frontruten din, i brillene dine og kanskje til og med på overflaten av kontaktlinsene dine. Selskapet hans introduserte nylig en konseptbil som projiserer en holografisk reiserute på frontruten sin, hvis omriss ser ut til å ha blitt malt på asfalten.
«For vanlige biler som fortsatt trenger sjåfør, er dette den mest naturlige måten å visualisere ruten deres på. Det er mindre distraherende enn å se på en GPS fordi vi ganske enkelt integrerer alt du trenger å vite i virkeligheten, sier Vitaly Ponomarev.
Men det er bare begynnelsen. Augmented reality-briller og frontruter vil også ta deg til byer du ikke kjenner, ta deg til en hemmelig smug-jazzklubb eller peke ut ting du kanskje har gått glipp av mens du besøkte et monument.
«Bare forestill deg all den nyttige informasjonen, potensialet for oppdagelse og nye muligheter som utvidet virkelighet åpner opp for deg når du reiser,» begeistrer Frank Biasi. «Eller avhengig av hvordan ting går [on] potensielt oversvømmet med reklame, akkurat som i dagens virkelige, digitale verden. »
Med dyre tilkoblede briller som paret kan du allerede få et bilde av fremtiden tenkevirkelighet A3 Smart eller masken magisk hopp 1. Bortsett fra Live View, er utvidet virkelighetsinnhold ennå ikke allment tilgjengelig.
Dykke GPS
Til tross for alle disse fremskrittene, er det fortsatt en stor blindsone i båtlivet: alt på dypt vann. GPS-signaler blander seg dårlig med hav eller store innsjøer. Dykkere kan bare stole på kompasset sitt, det er middelalder. Når sikten er begrenset, kan det være et problem, ifølge Gene Bivol, medgründer av undervanns-GPS-selskapet DiveNET.
«Det er lett å bli desorientert når du går ned i vekt og beveger deg i tre dimensjoner,» påpeker han. I tillegg er det mange andre ting å passe på: du kontrollerer pusten, du styrer oppdriften, og du har ingen navigasjonsinformasjon annet enn det kompasset gir deg. »
Hans firma fant en hjemmelaget løsning på dette problemet. de GPS DiveNET (4.500 til 13.000 euro) inkluderer fire flytende beacons som, når de er utplassert av en nedsenkbar, utveksler informasjon med GPS-satellitter for å lokalisere seg selv. De kan da bruke ekkolodd for å lokalisere utstyrte dykkere over en avstand på én kilometer. Disse har mottakere som viser dem i sanntid hvor teammedlemmene er, hvor båten deres befinner seg, men også severdigheter på havbunnen. «En dag kan vi til og med ha en undervannsdrone som filmer turen for oss,» legger han til.
Den amerikanske hæren jobber med et system med flytende ekkoloddfyr av samme type som skal etterligne driften av GPS-satellitter, men eksperter sier at denne typen dekning er uoppnåelig.
«Jeg ser ikke at de utvikler evnen til å forsterke lydnivåer til et punkt hvor de kan dekke hundrevis av kvadratkilometer med hav, fysikk forbyr det. Selv om de kunne, er det en risiko for akustisk interferens fra livet i havet, spesielt marine liv. pattedyr,» forklarer Thomas Grønfelt sengerDykkeguide og teknologidesigner.
Et annet problem med ekkolodd er at det krever mye elektrisk energi for å sende ut et akustisk signal. Men forskere ved MIT leter etter en løsning: materialer piezoelektrisk. Disse reflekterer selektivt lydene fra omgivelsene. I tillegg fungerer disse sensorene takket være lydbølger, så det kreves ingen batterier.
«Det er mange mulige bruksområder. For eksempel kan en dykker bruke disse sensorene til å finne den nøyaktige plasseringen der han tok et spesifikt bilde,» spår Fadel AdibProfessor i informatikk ved MIT.
På lang sikt vil enhetene våre fleksibelt integrere flere signaler som forteller oss hvordan vi skal komme oss dit, enten vi er i regnskogen, dypt i Marianergraven eller i bane. Teknologien har imidlertid sine mangler, og et digitalt kart gir ikke den særegne detaljen og regionale konteksten som store papirkart gir. For Frank Biasi forsvinner ikke fysiske kort. Ved siden av, National Geographic har aldri solgt flere fysiske kart og atlas i sin historie enn i 2021…
«Seriøse reisende og eventyrere som mangler en energikilde eller er i ekstreme miljøer, disse folkene vet godt at du må ta med et fysisk kart, om enn bare som en reserveplan,» avslutter han.
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»