Home » Tunge våpen for Ukraina. Hvem leverer hva | Tyskland – aktuell tysk politikk. DW-nyheter på polsk | DW

Tunge våpen for Ukraina. Hvem leverer hva | Tyskland – aktuell tysk politikk. DW-nyheter på polsk | DW

by Gabriel Scott

Ukrainas overlevelse som suveren stat kan avgjøres i Donbass – og avhenger av hvilke våpen ukrainerne kan bruke for å motarbeide de russiske inntrengerne. Det er derfor den ukrainske ledelsen innstendig ber vestlige land om tunge våpen. Dette er haubitser og rakettkastere, samt krigsskip, angrepshelikoptre og angrepsfly.

Så langt har praktisk talt alle NATO-land forsynt Ukraina med håndvåpen, verneutstyr og ammunisjon, men ingen tunge offensive våpen. Faren for at Russland kunne oppfatte dette som innblanding i krigen og dermed som årsak til et angrep på NATO virket for stor. Nå, med den massive offensiven i Donbass, ser det ut til at land etter land legger denne frykten til side. Det ene etter det andre annonserte NATO-land levering av ulike våpensystemer. Men av hensyn til hemmelighold avslører de ikke alle detaljene. Noen ting er imidlertid kjent.

Tyskland

Den føderale regjeringen fortsetter å nekte å forsyne Ukraina med tunge våpen fra Bundeswehr. I stedet tilbyr den Kiev antitankvåpen, granater, droner, verneutstyr og ammunisjon fra industrilagre. De tyngste våpnene som tilbys er tolv mortere med et kaliber på 120 millimeter og en maksimal skyterekkevidde på nesten 7,5 kilometer.

Polen

Allerede før det russiske angrepet på Ukraina bidro Polen til moderniseringen av den ukrainske hæren ved å forsyne den med post-sovjetiske våpensystemer og ammunisjon, hvorav noen var blitt ytterligere forbedret. Polens forsøk på å forsyne Ukraina med MiG-29 jagerfly i begynnelsen av mars ble hindret av deres NATO-allierte. I begynnelsen av april tok Warszawa opp spørsmålet om flytting av amerikanske atomvåpen. Nå har hun lovet ytterligere tunge våpenleveranser, men røper ingen detaljer.

Den post-sovjetiske T-72-tanken er fortsatt i tjeneste med de tidligere Warszawapakt-landene

Tsjekkisk Republikk

Regjeringen i Praha var en av de første som lovet å levere våpen til Ukraina. I januar, i forbindelse med utplasseringen av russiske tropper på grensen til Ukraina, forsynte Tsjekkia Ukraina med håndvåpen og stridsvogngranater som tilsvarer de sovjetiske våpensystemene som mange tidligere Warszawapakt-land fortsatt har i sine arsenaler.

Tilsynelatende er Tsjekkia det første landet som allerede har forsynt Ukraina med tanker fra disse bestandene. Det handler ikke bare om BMP-infanteriets kampvogner, men også om flere titalls T-72-stridsvogner som den ukrainske hæren er kjent med.

Slovenia

Slovenia er sannsynligvis klar til å overlevere post-sovjetiske stridsvogner til Ukraina. Til gjengjeld tilbød Tyskland landet Marder og Luchs infanterikampvogner og pansrede rekognoseringskjøretøyer. I følge nyhetsbyrået DPA krever Slovenia moderne etterfølgere til Puma- og Boxer-modellene og erstatter de viktigste kampvognene med den tyske Leopard 2.

Tysk tankhaubits 2000

Tyske Panzerhaubitze 2000 på vei til Litauen. Tyskland ønsker ikke å levere slike våpen til Ukraina

Tyrkia

Tyrkia har de siste årene solgt minst 20 Bayraktar TB2 kamp- og rekognoseringsdroner til Ukraina. Selv om forsyningene ikke har noe med det russiske angrepet å gjøre, er det faktisk et av få tunge offensive våpen fra NATO-land som Ukraina allerede bruker.

Andre NATO-land

For eksempel, mens Italia og Frankrike knapt rapporterte om noen offentlig tilgjengelige våpenforsendelser til Ukraina, annonserte andre NATO-medlemmer, inkludert Belgia, Norge og Canada, tunge våpenforsendelser. Mer spesifikt nevnte den britiske statsministeren Boris Johnson missiler for å angripe sjømål, og hans nederlandske kollega Mark Rutte snakket om pansrede kjøretøy.

Soldatene lanserer den bærbare dronen Switchblade

Den bærbare dronen «Switchblade» kan sirkle i luften i 40 minutter

Amerikas forente stater

USA ga det desidert største bidraget til å utruste den ukrainske hæren. Siden begynnelsen av krigen har Washington bevilget rundt 2,5 milliarder dollar til dette formålet. Takket være Javelin mann-bærbare anti-tank missiler, klarte de ukrainske forsvarerne å ødelegge mange russiske stridsvogner. Eksperter sier imidlertid at disse systemene er uegnet for åpne feltslag når de nærmer seg.

Forrige uke kunngjorde Pentagon at de ville levere 18 felthaubitser sammen med 40 000 så snart som mulig. Ammunisjon, 300 Switchblade «ryggsekk»-droner og 300 pansrede kjøretøy, samt 11 russiske MI-17 transporthelikoptre som kan ettermonteres med eksterne våpensystemer som luft-til-overflate-missiler. De første leveransene skal allerede ha kommet til fronten. Det antas at ukrainske soldater blir opplært til å bruke selvgående haubitser som er i stand til å avfyre ​​GPS-styrte missiler. Torsdag annonserte USAs president ytterligere bistand.

Den Europeiske Union

Siden starten av krigen har EU bevilget 1,5 milliarder euro av sine egne midler, såkalte fredstiltak, som vil tillate medlemslandene å kjøpe «personlig verneutstyr, førstehjelpsutstyr og drivstoff til Ukraina, samt militært utstyr og plattformer» som bruker dødelige våpen til forsvar. Derfor kan tunge våpen, som mange medlemsland i dag ønsker å levere, ikke finansieres over denne bevilgningen.

Ingen jagerfly ennå

Tirsdag kunngjorde Pentagon-talsmann John Kirby at Ukraina også hadde mottatt MiG-29-jagerfly fra andre tidligere Warszawapakt-land. Kirby trakk seg imidlertid tilbake fra den uttalelsen – og spesifiserte at bare reservedeler ville bli levert for å fikse de skadede jetflyene.

Det diskuteres likevel fortsatt om MiGi-29 fra Polen, Romania og Bulgaria skal overleveres til Ukraina. Ukrainske piloter flyr også denne typen fly, så de kan bruke den uten trening, i motsetning til vestlige jetfly.

Vil du kommentere denne artikkelen? Gjør det på Facebook! >>

You may also like

Leave a Comment