Home » Advarer alle foreldre: spill som dette kan gjøre alvorlig skade på barn

Advarer alle foreldre: spill som dette kan gjøre alvorlig skade på barn

by Thure Lindhardt

Smarte enheter, som tar en stadig større del av livene våre, har uunngåelig også innvirkning på fritiden vår. Det er intet unntak at barn begynner å bruke dem i en tidligere alder, og dagens tenåringer er allerede dyktige brukere av sosiale nettverk.

Selv om mye tid brukes på sosiale nettverk, er en psykolog Š. Du kan se at dataspill absolutt ikke er glemt, og antallet familier med dette problemet øker.

– I praksis blir vi oftere og oftere konfrontert med barn og unge som bruker mesteparten av tiden på å fordype seg i dataspill. Vanligvis, i slike tilfeller, ta kontakt med forelderen først, som blir klar over problemet. Hvis jeg sammenligner antallet av disse sakene i dag og for fem år siden, ser jeg at det definitivt er flere familier som søker om dataspill i dag, sier hun.

Den rusavhengige psykologen tør imidlertid ikke å nevne det – etter hennes mening er det ingen enstemmig konsensus om hva man skal kalle dette problemet. «Den dag i dag kan disse vanskelighetene beskrives som problematisk bruk av Internett / smarte teknologier, som er skadelig for det normale livet,» legger Š til. Alene.

Ikke bare vitenskap, men også spill er på datamaskinen

Selv om økningen i tid på skjermene kan rettferdiggjøres med fjernundervisning,. Det understrekes at smarte enheter ikke bare brukes til vitenskap.

«Etter den første karantenen gjennomførte forskere fra Vilnius-universitetet en studie, der resultatet blant annet er at bruken av ulike smartenheter har økt betraktelig etter at skoler er stengt og fjernundervisning har startet.

Dessverre ble ikke all tid brukt på å lære mer. Forskning har vist at samtidig har tiden brukt på datamaskinen for underholdning og fritid økt, noe som påvirker barnas helse og vaner negativt, sier hun.

Psykologen forklarer at dette problemet kan være enda mer akutt etter karantenen, siden vanene som dannes under karantenen ikke går noen vei. Det er derfor sannsynlig at denne trenden vil fortsette også etter den andre karantenen og at problemet vil forverres, sier psykologen.

Dataspill kan også ha fordeler

Psykologen sier at dataspill ikke alltid er skadelige, og noen av dem kan ha fordeler – «Det er mange studier som hevder at moderat dataspill er nyttig – forbedrer koordinering av håndbevegelser, romlig persepsjon, orientering, fremskynder reaksjoner, oppmuntrer» kreativ tenking.»

Men ifølge spesialisten kan et barn som bruker mesteparten av tiden sin på å spille dataspill miste kommunikasjonsevnen og være mindre sosial. S. Du kan fortelle at disse barna også er preget av en dårlig følelsesmessig tilstand og nedsatt atferd. Det er også svært viktig at lange timer foran skjermene også kan ha negative effekter på helsen din.

«De tilbringer mindre tid utendørs og gjør mindre fysisk aktivitet. Det er en risiko for søvnforstyrrelser, da dataspill gjør det vanskelig å opprettholde en konstant hvile- og arbeidsrytme. Det er forskning som viser at tiden brukt på dataspill er knyttet til forverrede resultater i en utdanningsinstitusjon.

Jo større deltakelse i virtuelle spill, jo lavere læringsutbytte. Dette er fordi, på grunn av mangel på tid, begynner disse barna å ta mindre hensyn til sine vanlige aktiviteter – klasser, favorittaktiviteter, sport, kommunikasjon med venner, «sier. Alene.

Dataspill

Voldelige dataspill indikerer ikke alltid barneaggression

Man tror ofte at voldelige spill er mer skadelig for barns oppførsel og utvikling, men dette er ikke alltid tilfelle. «Det er teorier om at det å velge et aggressivt dataspill ikke nødvendigvis betyr at en person er utsatt for aggresjon mot andre.

Det kan være en form for avslapning som trygt lindrer spenninger, stress eller angst. Noen slapper av mens de leser, andre mens de trener, og det er de som etter 14.00 virtuell deltakelse føler seg uthvilt og lettet,” forklarer. En legger til at noen tegn bør reageres umiddelbart.

«Hvis foreldre merker at et barn blir mer aggressivt med visse spill, bør de handle umiddelbart. I tillegg oppveier ofte andre problemer dette – ensomhet, uenighetsfølelse, mobbing som oppmuntrer til fordypning i virtuell virkelighet, legger hun til.

Psykologen sier at for å bedømme om et spill er skadelig er det nødvendig å studere forviklingene, målene til karakterene i spillet. Hvis det bare er en meningsløs kamp som fremhever den meningsløse volden og aggresjonen mot karakteren som spilles av noen, kan spillet ha negative effekter, men det betyr ikke at barnet også vil starte volden.

«Det er ikke alltid mulig for et barn å bli aggressiv og voldelig mot andre. Skaden kan ganske enkelt vise seg gjennom økt toleranse for voldelig atferd, sier. Alene.

Når bør du være bekymret?

I dagens verden er det neppe helt uten skjermer på fritiden. Så hvordan forstår du når du skal bekymre deg?

«Du må virkelig bekymre deg hvis du legger merke til at tiden til barnet eller tenåringen din spiller dataspill forstyrrer deres daglige rutine – søvnrytme, tretthet, irritabilitet, å gi opp favorittfritidsaktiviteter, hobbyer, dårlige læringsresultater og redusert sosial kontakt.» sier psykologen.

Etter hennes mening er det viktigste to aspekter – hvor mye tid barnet bruker ved datamaskinen og hva det gjør. «Det er verdt å bekymre seg når spill tar opp mer enn halvparten av tiden teknologien bruker, spesielt når du oppdager at andre interesser og fritidsaktiviteter avtar.

Anbefalingene foreslår at du bør bruke opptil 2 timer om dagen foran skjermene for ikke-arbeids- og ikke-studieformål. Når et barn blir mer interessant i den virtuelle verden enn i den virkelige verden, må vi lete etter grunner, sier det. Alene.

Assosiativt bilde

Hvordan kan du venne deg til dataspill?

S. En sier det er viktig å legge merke til hvordan problemet oppsto og hva som forårsaker det, og så kan du snakke med barnet og dele tankene dine. Psykologen bemerker at det er umulig å moralisere et barn eller helt forby tiden ved datamaskinen – start med en enkel samtale, spør om hans mening, hva som interesserer ham, hvilke spill han spiller.

«Moralisering hjelper ikke, det vil gjøre situasjonen verre. Problemet med dataspill hjemme vil være en belastning for foreldre og barn. Det blir mer konflikt og problemet vil forbli. Å opprettholde et godt forhold er viktig for å løse en Det er heller ikke anbefalt å låse tiden på datamaskinen, da det forårsaker sinne og motstand hos barnet,” rådet spesialisten.

S. Avhengig av barnets alder, er det også lurt å hjelpe ham eller henne med å lage en agenda der dere sammen kan planlegge hvor mye tid barnet leker og hvor mye det lærer. «Foreldrenes viktigste oppgave er å involvere barnet eller den unge i så mangfoldige aktiviteter som mulig for å vekke interesse for felles aktiviteter. Slik at glede og avslapning blir oppdaget ikke bare i den virtuelle, men også i den virkelige verden, legger hun til.

Men hvis problemet ikke reduseres, eller bare øker, foreslår psykologen å konsultere andre foreldre og om nødvendig med spesialister. «Det er fornuftig å konsultere en spesialist fordi foreldre ofte opplever følelser av hjelpeløshet og fortvilelse når de håndterer et problem.»

You may also like

Leave a Comment