Home » Advarer smarttelefonbrukere: Et ekstremt farlig SMS-virus raser ved portene til Litauen

Advarer smarttelefonbrukere: Et ekstremt farlig SMS-virus raser ved portene til Litauen

by Thure Lindhardt

– Våre kolleger i Finland og Norge har forsøkt å begrense viruset siden slutten av november. Situasjonen er under kontroll, men viruset blir mer aktivt, sier Teleta Security Team Manager Odeta Baranauskienė. «Vi har ennå ikke sett noen manifestasjoner av Flubot i Litauen, men vi overvåker situasjonen nøye og vi har de nødvendige verktøyene for å håndtere slike angrep.»

Hundretusenvis av ondsinnede SMS stoppet

Selve flubot-skadedyret er ikke nytt – forskjellige varianter av det ble oppdaget om sommeren og høsten. Den siste versjonen av Flubot sprer seg imidlertid mer aktivt enn noen gang, og mobiloperatører ser økningen i SMS-trafikk. Bare i Finland anslår Telia at de blokkerte hundretusenvis av ondsinnede SMS-meldinger.

Viruset både stjeler data og sprer det via SMS. Folk mottar nå SMS-varsler om en mottatt talemelding. Når du klikker på koblingen, vil den be deg om å få tilgang til taleposten din på Android-telefoner, selv om den faktisk installerer en ondsinnet app på telefonen din. Hvis du klikker på koblingen på iPhone-en din, kommer brukerne til et svindelnettsted.

Når du er inne i enheten, sprer skadelig programvare automatisk til andre kontakter på telefonen din og stjeler sensitive data på telefonen din, for eksempel: B. E-postforbindelser. Bank, passord osv.

Flubots meldinger er preget av at de ikke bruker skandinaviske bokstaver (å, ä og ö) og inneholder tilfeldige tegn som +, /, &,% og @.

Hva om telefonen min er infisert med Flubot?

I følge det finske nasjonale cybersikkerhetssenteret (NCSC-FI) er den eneste måten å rydde opp i Flubot-malware så langt å gjøre en tilbakestilling av fabrikken på telefonen. Hvis du bruker en sikkerhetskopi for å gjenopprette telefonen, sørg for at den ble opprettet før telefonen ble infisert.

NCSC-FI ytterligere sikkerhetsanbefalinger:

Når du koblet til nettbank med en infisert enhet eller utførte en betaling ved å gå inn i en bank

Kortdetaljer, varsle banken din;

Kontakt politiet ved økonomisk tap;

Endre passordene for alle tjenestene du bruker på telefonen;

Gi beskjed til leverandøren av trådløse tjenester om at telefonen din har blitt infisert med Flubot-virus. Skadevaren kan ha sendt deg bompengenummer uten at du vet det.

Det er strengt forbudt å bruke informasjon publisert av DELFI på andre nettsteder, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og dersom samtykke er innhentet, må DELFI oppgis som kilde.

You may also like

Leave a Comment