Home » Advarsel i Norge. De har stengt flyplassen, mistenkes Russland

Advarsel i Norge. De har stengt flyplassen, mistenkes Russland

by Catherine Monroe

Politiet i Norge arresterer flere russere etter dronehendelser nær flyplasser og kritisk infrastruktur. I ett tilfelle var det til og med trafikkkontroll på Bergen lufthavn.

– Vi har midlertidig stengt luftrommet inntil vi anser det som trygt å gjenoppta driften, sa Bergen lufthavns operasjonsleder i formiddag, sitert av VG Nett.

Advarsel i Norge. De har stengt flyplassen, mistenkes Russland

– Vi er sikre på at det faktisk var minst én drone. Vi har bilder og et opptak, sa Flesland politirepresentant Ørjan Djuvik på en pressekonferanse onsdag, sitert av E24.no.

Statsminister Jonas Gahr Støre sa det er «uakseptabelt at utenlandske etterretningstjenester flyr droner gjennom norske flyplasser». – Russere har ikke lov til å fly med droner i Norge, la den norske presidenten til.

I løpet av få dager arresterte norske tjenester syv russiske statsborgere etter å ha utført fotooperasjoner, inkludert bruk av droner. Nordmenn tror at hensikten til russerne kan være spionasje eller bare å skremme.

Den russiske kirken kjøpte land med utsikt over en marinebase

Dette er ikke den eneste vanskelige saken i norsk-russiske forhold. Dagbladet meldte at den Kreml-tilknyttede russisk-ortodokse kirken har ervervet flere tomter på strategiske steder langs norskekysten de siste årene. En av bygningene har utsikt over marinebasen.

Ifølge avisen overtok den russiske kirken i 2017 det protestantiske bedehuset Soreide, tre kilometer i luftlinje fra Haakonsvern ved Bergen, hovedflåtebasen med fregatter og ubåter. «Plottet gjør det mulig å observere innseilingene til havnen og en stor del av marinebasen» – skriver «Dagbladet». Avisreportere fant ingen i bygningen, hovedvinduene var tett dekket.

RadioZET.pl/Nrk.no/Vg.no

You may also like

Leave a Comment