Home » Advarsel om fare for mennesker: Kinesisk rakett kan falle til jorden

Advarsel om fare for mennesker: Kinesisk rakett kan falle til jorden

by Thure Lindhardt

Kina sa fredag ​​at bæreraketten, som ble brukt til å skyte opp den første modulen til den nye romstasjonen, var «ekstremt lav» til tross for USAs advarsel om at rester av raketten kan falle ned i et boligområde.

Amerikanske militæreksperter spår flykroppen til den kinesiske romstasjonens løsrevne Long March 5B-rakett vil falle lørdag eller søndag, men advarte om at det ville være vanskelig å forutsi når og hvor det ville skje.

Beijing oppveier ikke faren

Wang Wenbin, en talsmann for Kinas utenriksdepartement, sa: «De fleste av komponentene vil bli ødelagt av friksjon når de slippes ut i atmosfæren igjen.»

«Sannsynligheten for at luftfart eller menneskelig skade vil bli skadet … er ekstremt liten på jorden,» la han til.

De fleste av missilets komponenter vil sannsynligvis bli ødelagt når de returneres til atmosfæren, sa tjenestemannen, og lovet at regjeringen «vil informere publikum om situasjonen i god tid».

Kina har brukt milliarder av dollar på romutforskning for å fremheve sin voksende globale rolle og teknologiske kraft i fotsporene til USA, Russland og Europa utenfor jorden.Kinas andre romstasjon Tiangong 2 ble skutt opp

Forsvarsminister Lloyd Austin sa torsdag at det amerikanske militæret ikke hadde noen planer om å skyte ned febrilske spekulasjoner på sosiale medier om banen til det returnerende missilet.

«Vi kan gjøre mye, men vi har ingen planer om å skyte ned,» sa Austin til journalister.

Gjenstanden skal ifølge ham «falle på et sted der ingen kommer til skade» – «i havet eller et lignende sted».

Selv om raketten eller deler av den faller ubrutt ned fra himmelen, er sannsynligheten for at den rett og slett faller i havet over 70 prosent stor. planetene er laget av vann.

Austin gjorde det imidlertid klart at kineserne var uaktsomme med å slippe rakettskroget fra bane, og understreket at «romarbeidere» burde opptre «sikkert og forsvarlig».

«State for vitenskapelig kunnskap»

Space har blitt den nyeste arenaen for deling av innflytelse mellom Kina og USA.

Lansert i april, Kinas første Tiangong-romstasjon, som betyr «Himmelens palass» på kinesisk og inkluderer livstøttende utstyr og oppholdsrom for astronauter, markerte en stor prestasjon for Beijing med å implementere en ambisiøs plan for menneskelig tilstedeværelse i verdensrommet.


Kinas andre romstasjon Tiangong 2 ble skutt opp

Kinas andre romstasjon Tiangong 2 ble skutt opp

© Sipa / Scanpix

President Xi Jinping kalte begivenheten et viktig skritt i «å bygge en stor tilstand av vitenskap og teknologi».

Med den internasjonale romstasjonen (ISS) som utløper i 2024, kan Kinas romstasjon bli den eneste i bane.

Selv om kinesiske romfartsorganisasjoner har uttalt at de er åpne for å jobbe med utlendinger, er omfanget av potensielle initiativ fortsatt uklart.

Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) har sendt astronauter til Kina for opplæring slik at de kan jobbe på den kinesiske romstasjonen når den skytes opp.

Beijing kunngjorde også i mars at de ville bygge sin egen månestasjon med Russland.

Et slikt anlegg, som skal opereres på overflaten eller i jordsatellittens bane, vil være utstyrt med fasiliteter for eksperimentell forskning og vil representere Kinas hittil største internasjonale romsamarbeidsprosjekt.

Krasjet i den lange marsj er ikke første gang landet har mistet kontrollen over apparatet som vender tilbake til jordens atmosfære.

I 2018, to år etter sin bortgang, returnerte romlaboratoriet Tiangong 1 ukontrollert inn i planetens atmosfære, til tross for at den kinesiske regjeringen nektet for tapet av kontroll.

Det er strengt forbudt å bruke informasjon publisert av DELFI på andre nettsteder, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og dersom samtykke er innhentet, må DELFI oppgis som kilde.

You may also like

Leave a Comment