Home » «Aida?» Jasmili Žbanić med European Film Award for beste film

«Aida?» Jasmili Žbanić med European Film Award for beste film

by Thure Lindhardt

Årets 34. European Film Awards Gala ble holdt i Berlin, men på grunn av pandemien og restriksjonene som fulgte med den, deltok noen filmskapere på nettet.

Under feiringen statuetten for den beste europeiske filmen gikk til «Quo Vadis, Aida?» Jasmila banić. Bildet forteller historien om krigen fra titteloversetterens perspektiv som bor i Srebrenica og jobber for FN. Filmen, som ble tildelt prisen til den katolske organisasjonen for kinematografi og audiovisuell kunst (SIGNIS) på festivalen i Venezia i 2020, ble laget i samproduksjon av Bosnia-Hercegovina, Østerrike, Tyskland, Polen, Frankrike, Norge, Tyrkia, Romania og Nederland. Den polske produsenten er Ewa Puszczyńska («Ida», «Kald krig»). Antoni Komasa-Łazarkiewicz er ansvarlig for musikken.

banić takket for prisen og understreket at filmen hennes er «dedikert til kvinnene fra Srebrenica som har mistet sine sønner, ektemenn og mødre».

– Hun sa.

Žbanić ble også tildelt en statuett for regi. På den andre siden Den europeiske filmprisen for årets beste skuespillerinne gikk til Jasna Đuričić, Aida. spiller.

Lifetime Achievement Award gikk til Márta Mészáros, ungarsk regissør, inkludert «Nine Months», «Northern Lights» og «Adoption», tildelt en Gullbjørn på den 25. Berlin-festivalen.

Florian Zeller og Christopher Hampton mottok en pris for «Father» for manuset.. Tittelrollen i denne filmen Anthony Hopkins vant prisen for beste europeiske skuespiller År.

Den beste animasjonen var «Flee» av Jonas Poher Rasmussen. Filmskaperne mottok også en statuett for beste dokumentarfilm og European Universities Award (EUFA).

Prisen for European Discovery of the Year (Prix FIPRESCI) gikk til Emerald Fennell for «Promising. Young. Woman». Beste europeiske komedie var «Ninjababy» av Yngvild Sve Flikke.

«Min onkel Tudor» av Olga Lucovnicova vant kategorien Beste kortfilm. På den andre siden Steve McQueen, skaperen av den antologiske serien «Mały Axe», ble verdsatt for innovativ historiefortelling.

European Film Awards (EFA) er de viktigste prisene på det gamle kontinentet, sammenlignet med de amerikanske Oscar-utdelingene, som deles ut av filmskapere fra European Film Academy. De ble presentert for første gang i 1988. Statuetten for den beste filmen gikk deretter til Krzysztof Kieślowski for «En kortfilm om å drepe». De siste årene har prisene vært fra Dorota Kobiela og Hugh Welchman for den polsk-britiske animasjonsfilmen «Twój Vincent», Anna Zamecka for dokumentaren «Communion» og Paweł Pawlikowski for «Cold War».

You may also like

Leave a Comment