Home » Airbus og Stiftelsen Norsk Luftambulanse vil designe fremtidige CityAirbus NextGen medisinske oppdrag i Norge

Airbus og Stiftelsen Norsk Luftambulanse vil designe fremtidige CityAirbus NextGen medisinske oppdrag i Norge

by Gunnar Garfors

Airbus Helicopters har inngått samarbeid med Norwegian Air Ambulance Foundation (NAAF) for å utvikle måter å distribuere CityAirbus NextGen vertikale start- og landingsfly i norsk medisinsk tjeneste. Representanter for partene har til hensikt å i fellesskap analysere egnetheten til eVTOL-fly for visse medisinske oppgaver over hele landet og deretter vurdere kravene
Bruker klar til bruk direkte i Airbus-bygd eVTOL-konfigurasjon.

Med fokus på hvordan eVTOL kan brukes til ulike typer medisinske oppdrag, utvikler Airbus Helicopters og NAAF en omfattende handlingsplan for å redusere utrykningstidene i typiske norske scenarier. For å forbedre pasienttjenester og den generelle ytelsen til det norske redningssystemet, har partnerne til hensikt å utforske den langsiktige komplementariteten til klassiske helikoptre og eVTOL når sistnevnte blir operativt.

Denne tilnærmingen kan utvides til regionen ved å samarbeide med nabolandene for å optimalisere aktiviteter utover det nasjonale helsesystemet. Prof. Hans-Morten Lossius, generalsekretær i Norsk Luftredningsstiftelse, sa: «Airbus» omfattende luftfartskunnskap er en ressurs som vil hjelpe oss med å planlegge utplasseringen av forskjellige fly for medisinske tjenester.

Vi er drevet av behovet for å oppnå komplementaritet i denne bestrebelsen: Helikoptre vil fortsatt være avgjørende for EMS-operasjoner, mens eVTOL-elektriske kjøretøy kan gi ytterligere muligheter til å hjelpe førstehjelpspersonell, for eksempel ved å raskt transportere medisinsk fagpersonell til ulykkessteder eller organer til transplantasjon fra ett. klinikk til en annen.

Balkiz Sarihan, leder for Urban Air Mobility hos Airbus Helicopters, sa: «NAAF har alltid vært i forkant av medisinsk innovasjon. Hun undersøkte nylig muligheten for å installere en CT-skanner ombord på et H145-helikopter utstyrt med en fem-blads hovedrotor. Vi jobber gjerne med en slik partner. Vi tror at utviklingen av driftshåndboken eVTOL vil bidra til å beskytte nordmenn bedre og sikre deres tilgang til effektiv helsehjelp.»

Første steg mot et helhetlig operativsystem for den medisinske eVTOL-varianten vil være å evaluere ytelsen til dagens HEMS-system i Norge. Partnerne simulerer deretter ulike luftstøttescenarier ved å kombinere alle NAAF-midler (fly). For å utvikle de riktige operasjonelle konseptene for komplementære flymedisinske oppdrag, vil Airbus Helicopters og NAAF bestemme hvilke kjernekomponenter i et eVTOL-operativsystem som trengs i landet – infrastruktur, lufttrafikkstyring og kraftproduksjon og -distribusjon.

Norsk Luftambulanse, den nasjonale HEMS-tjenesten, opererer en blandet flåte av H135 og H145 helikoptre. Med over 40 års erfaring innen medisinsk akutthjelp, tilbyr den som en luftredningstjeneste prehospital omsorg over hele landet takket være det toppmoderne utstyret til rotorflyet.

You may also like

Leave a Comment