Home » Alert i Norge. De har stengt flyplassen, mistenkes Russland

Alert i Norge. De har stengt flyplassen, mistenkes Russland

by Catherine Monroe

Politiet i Norge pågriper flere russere etter hendelser med bruk av droner nær flyplasser og kritisk infrastruktur. I ett tilfelle stoppet trafikken til og med på Bergen lufthavn.

– Vi har midlertidig stengt luftrommet inntil vi anser det som trygt å gjenoppta arbeidet, sa operasjonsleder Bergen lufthavn i formiddag, sitert av VG Nett.

Alert i Norge. De har stengt flyplassen, mistenkes Russland

– Vi er sikre på at det faktisk var minst én drone. Vi har bilder og en video, sa Flesland politirepresentant Ørjan Djuvik under en pressekonferanse onsdag, sitert av E24.no.

Statsminister Jonas Gahr Støre sa det er «uakseptabelt at utenlandske etterretningstjenester flyr droner gjennom norske flyplasser». – Russere har ikke lov til å fly med droner i Norge, la den norske presidenten til.

I løpet av få dager arresterte norske myndigheter syv russiske statsborgere etter at de drev med fotografiske aktiviteter, inkludert bruk av droner. Nordmenn tror at russernes mål kan være å spionere eller rett og slett å spre frykt.

Den russisk-ortodokse kirken kjøpte land med utsikt over en marinebase

Dette er ikke den eneste vanskelige saken i norsk-russiske forhold. Dagbladet fortalte at den russisk-ortodokse kirken, som ligger like ved Kreml, har ervervet flere tomter på strategiske steder på norskekysten de siste årene. En av bygningene har utsikt over marinebasen.

Ifølge avisen overtok den russiske kirken i 2017 det protestantiske bedehuset Soreide, tre kilometer i luftlinje fra Haakonsvern ved Bergen, hovedflåtebasen med fregatter og ubåter. «Plottet gjør det mulig å observere innseilingene til havnen og en stor del av marinebasen» – skriver «Dagbladet». Avisreporterne fant ingen i bygningen, hovedvinduene var tett lukket.

RadioZET.pl/Nrk.no/Vg.no

You may also like

Leave a Comment