Home » Amerikanske ingeniører har funnet en måte å løse det evige rustproblemet på: korrosjonsbeskyttelsen er nesten 100 prosent.

Amerikanske ingeniører har funnet en måte å løse det evige rustproblemet på: korrosjonsbeskyttelsen er nesten 100 prosent.

by Thure Lindhardt

Men forskere ved University of Rice i Texas, USA, har nå utviklet et nytt stålbelegg som ikke bare effektivt beskytter stål mot korrosjon, men som også helbreder det hvis det blir skadet.

Det er en svovel-selenlegering som, ifølge forskerne som laget den, perfekt kombinerer alle egenskapene som kreves for et godt anti-korrosjonsbelegg. Det nye belegget på stål slipper ikke fukt eller klor gjennom – i så måte fungerer det like effektivt som belegg basert på sink og krom.



Rust. Foto av Rice University / VidaPress / Scanpix

Det kan også brukes som et polymerbelegg under vann, og som en rekke kjemiske tilsetningsstoffer er det motstandsdyktig mot mikrober. Svovel-selen-belegget kombinerer dermed de beste egenskapene til andre konvensjonelle prosesser. Men det er ikke alt.

I ett eksperiment dyppet forskere stål belagt med svovelselen i sjøvann. De senket også utsatt stål i nærheten. En måned senere var det ubeskyttede stålet naturlig dekket med rust, og metallet, malt med svovel-selenbelegg, endret seg ikke i det hele tatt. Andre eksperimenter har vist at plankton og mikrober ikke ville angripe metallet beskyttet på denne måten – det nye belegget beskytter mot det med 99,99 prosent. Effektivitet.


Rust.  Foto av Rice University / VidaPress / Scanpix

Rust. Foto av Rice University / VidaPress / Scanpix

Imidlertid var det mest imponerende ved det nye belegget dets helbredelse. Forskerne plasserte to stykker av en svovel-selen-legering på en plate oppvarmet til 70 grader Celsius og så dem kombineres på bare 2 minutter.

De bittesmå hullene, som vanligvis er de vanskeligste å gro, forsvant etter 15 minutter på en tallerken oppvarmet til 130 grader Celsius. Imidlertid fremskynder varmen bare helingsprosessen – dette belegget ville repareres uten det, men det ville holde seg mye langsommere.


Rust.  Foto av Rice University / VidaPress / Scanpix

Rust. Foto av Rice University / VidaPress / Scanpix

Det betyr at svovel-selen-belegget i fremtiden kan brukes til å beskytte stålkonstruksjoner vasket bort av sjøvann og erstattet med en slags varmeovn.

Til slutt er svovel-selenbelegget fleksibelt, noe som utvider bruksmulighetene betydelig. Fleksible anti-korrosive belegg er ofte ustabile og har kort levetid, men dette bør være permanent.

Kilder:

https://news.rice.edu/news/2021/anticorrosion-coating-sets-new-benchmark

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/adma.202104467

You may also like

Leave a Comment