Home » Andelen utlendinger i lederstillinger øker

Andelen utlendinger i lederstillinger øker

by Gunnar Garfors

Andelen utlendinger i styrene i sveitsiske selskaper er for tiden 47 % og er høyere enn noen gang. De fleste nye toppledere har ikke sveitsisk pass.


Etter år med stagnasjon har andelen utlendinger i styrene til de 100 største sveitsiske arbeidsgiverne steget igjen. Rundt 47 % av alle styremedlemmer har ikke sveitsisk pass. Ifølge en rapport fra Headhunter Schilling Partners er dette ny rekord.

Andelen utlendinger i høye stillinger har nylig stabilisert seg på 45 % og stiger nå igjen. Hovedårsaken til dette er at 56 % av de nye medlemmene i hovedstyret ikke har sveitsisk pass.

Børsgrupper søker etter ledere i utlandet

Andelen utlendinger blant de kvinnelige styremedlemmene var 54 % og blant mennene 45 %. Da folk fra 39 land tiltrådte jobben, jobbet 63 % allerede i Sveits eller i et sveitsisk selskap og var allerede i mellom- eller seniorlederstillinger.

Rundt tre fjerdedeler av styremedlemmene i de 20 selskapene i den sveitsiske markedsindeksen (SMI) har ikke sveitsisk pass. I følge rapporten er 85 % av de nye styremedlemmene fra utlandet og 91 % av kvinnene i styret i SMI-selskaper er utlendinger.

Folk er savnet overalt

«Dette er reaksjonen til den sveitsiske økonomien på et veldig tørt innenlandsk arbeidsmarked,» sier Guido Schilling, forfatter av studien. Han legger til at Sveits er avhengig av toppledere fra hele verden og utenlandske ledere er avgjørende for den økonomiske motoren.

Tall fra Union Bank of Switzerland viser hvor stramt arbeidsmarkedet i landet er i ferd med å bli: «Om syv år vil det mangle 270.000 arbeidere», sier UBS-økonom Alessandro Bee. Leder for menneskelige ressurser i Migros, Reto Parolini, uttrykte også den samme oppfatningen: «Det er mangel på ansatte overalt, aldri før i så mange yrker.»

For mange jobber, ikke nok folk å jobbe med

«I fremtiden vil vi ikke lenger ha nok folk til å fylle alle stillingene», sier Sonja Wollkopf Walt, administrerende direktør i Greater Zurich-området. At mange kvinnelige studenter ved ETH (Swiss Federal Institute of Technology Zürich) og Universitetet i Zürich ifølge undersøkelsen kun har lave karriereambisjoner hjelper heller ikke sveitsiske bedrifter.

Sveits kan ikke dekke behovet for fagarbeidere alene, sier Migros-sjef Ursula Nold. Rapporten siterer også Michael Suess, administrerende direktør i Oerlikon, som sier at Sveits er attraktivt for utenlandske ledere på grunn av sitt høye nivå av stabilitet og sosial sikkerhet.

Ledergruppen gjenspeiler det geografiske fokuset

Styrelederen for den sveitsiske børsen, Michael Rechsteiner, sier: «Swisscom vil ha de mest talentfulle hodene, passet spiller en sekundær rolle her.» Michel Liès, administrerende direktør i Zurich Versicherung, legger til at sammensetningen av styret av styremedlemmer og hovedstyret i multinasjonale selskaper varierer ofte reflekterer geografisk fokus.

Kilde: 20min

You may also like

Leave a Comment