Home » Anders Breivik: Høyreekstrem norsk massemorder som har myrdet 77 mennesker og prøver å få prøveløslatelse etter 10 års fengsel | utenriksnyheter

Anders Breivik: Høyreekstrem norsk massemorder som har myrdet 77 mennesker og prøver å få prøveløslatelse etter 10 års fengsel | utenriksnyheter

by Peter Østbye

Anders Breivik, som drepte 77 personer i Norge i 2011, skal tirsdag søke om prøveløslatelse fordi han ikke lenger utgjør en trussel mot samfunnet.

Den norske massemorderen har sonet 10 år av den 21-årige straffen han fikk for et bombe- og våpenangrep som også skadet flere titalls.

Den høyreekstreme terroristen, hvis fulle navn er Anders Behring Breivik, viste ingen anger for massakren og skrøt til og med av omfanget av forargelsen under rettssaken.

Bilde:
Anders Breivik gir Hitler-hilsen i retten

Under sin menneskerettighetsrettssak i 2016 rakte han opp hånden i Hitler-hilsenen.

Familier til ofre og overlevende frykter at han vil forsvare sine ekstreme synspunkter under høringen, som eksperter sier vil mislykkes.

Randi Rosenqvist, psykologen som har vurdert Breivik siden han fikk Norges høyeste straff for sine forbrytelser i 2012, sa at hun har sett lite bevis for å imponere retten siden straffesaken.

Jeg kan si at jeg ikke ser noen store endringer i hvordan Breivik jobber, sa hun.

«I prinsippet og i praksis bør en person som søker om prøveløslatelse vise anger og forståelse for hvorfor slike handlinger ikke kan gjentas. »

Rosenqvist vil vitne under høringen og gi den psykiatriske rapporten som vanligvis er avgjørende for å hjelpe kriminelle med å bevise at de ikke lenger er farlige.

Bilde:
Norske spesialstyrker stormer øya Utoya før Breiviks arrestasjon i 2011

Ifølge Berit Johnsen, forskningsprofessor ved Høgskolen i Kriminalomsorgen, er et slikt resultat «usannsynlig».

«Jeg tror det er ganske åpenbart at hvis han blir løslatt, er det fortsatt stor risiko for at han vil begå flere forbrytelser,» sa hun.

22. juli 2011, etter måneder med grundige forberedelser, detonerte Breivik en bilbombe foran regjeringssetet i Oslo og drepte åtte mennesker.

Deretter reiste han 38 km til øya Utoya, hvor han åpnet ild mot den årlige sommerleiren til det venstreorienterte Arbeiderpartiets ungdomsfløy.

69 mennesker ble drept der, hovedsakelig tenåringer, før Breivik overga seg til politiet.

I 2012 ble Breivik dømt til strafferammen på 21 år med en klausul, sjelden brukt i norsk rettsvesen, om at han kan bli fengslet på ubestemt tid dersom han fortsatt anses som en fare for samfunnet.

Høringen er ventet å vare i tre dager, men dommen vil ikke forkynnes før om flere uker.

You may also like

Leave a Comment