Home » Andrzej Bargiel vender tilbake til Karakorum. Han siktet ytterligere to åtte tusen

Andrzej Bargiel vender tilbake til Karakorum. Han siktet ytterligere to åtte tusen

by Erlend Loe

«Jeg liker Karakorum, det er et sted som inspirerer, rekkevidden er fantastisk,» sa Bargiel på en online pressekonferanse like før han dro til Pakistan.

I juli 2018 ble Bargiel, en TOPR-redningsmann, den første i verden som gikk ned K2-toppen (8611 m) i Karakorum. De siste årene (2019 og 2022) har han nølt med ideen om å bestige og gå ned det høyeste fjellet i verden, Mount Everest (8848m), men værforholdene hindret ham i å gjøre denne delen av sitt opprinnelige prosjekt til den høyeste implementere fjell «Hic Sunt Leones» (en latinsk setning for ville, ukjente steder, «blanke flekker på kartet»).

SE OGSÅ: En indisk klatrer takket polske klatrere for at de reddet livet hans

– Alt avhenger av forholdene på stedet. Vi vil gjerne starte med GI (Gaszerbrum I) og deretter kun II, men vi tar den endelige avgjørelsen på stedet. Dette er flotte rom med snø – understreket Bargiel på spørsmål om rekkefølgen utfordringen skal gjennomføres i.

I den tradisjonelt intime ekspedisjonen vil 35-åringen bli ledsaget av den fremragende polske fjellklatren Janusz Gołąb, som sammen med Adam Bielecki var den første i verden til å bestige Gasherbrum I (8068 moh) om vinteren (9. mars, 2012) og to dokumentarfilmskapere: Bartek Pawlikowski og Maciej Sulima – Nybegynner i de høyeste fjellene.

For tiden 55 år gamle Gołąb med en rekke enestående suksesser i alpin stil (uten leirbygging) i «Dream Team» (med Jacek Fluder og Stanisław Piecuch) på begynnelsen av det 20. og 21. århundre (inkludert vinter). (klatring på den berømte trollveggen i Norge, Grandes Jorasses i Mont Blanc-massivet) var med Bargiel på en vellykket ekspedisjon til K2 og nylig Everest.

– Risikostyring er alltid veldig viktig for meg. Det er flott at jeg har en slik spesialist som Janusz som har erfaring og «kjenner» området fordi dette er veldig store rom. Hans tilstedeværelse gjør at vi ikke vil «bøye» virkeligheten og ikke krysse visse grenser. Ekspedisjonen vil vare hele juli – sa Bargiel, og la til at de varmeste timene, den siste fasen av pakking og «etterbehandlingen» av detaljer ligger foran ham.

I 2022 gikk Bartosz Ziemski på ski ned Gasherbrum II og Broad Peak (8051 m) som en del av Beskid-ekspedisjonsteamet. Han var den første polakken som stammet fra Gasherbrum II. Veien lagt ut av Bargiel for 13 år siden blir også fulgt av Anna Tybor som kom ned fra Manaslu (8156m) i Himalaya i oktober 2021.

SE OGSÅ: Norsk fjellklatrer har som mål å erobre 14 høyeste topper på tre måneder

– Jeg later ikke (når jeg skal velge reisemål – red.) at min eneste inspirasjon er om noen har gått en viss topp på ski eller ikke. Gasherbrums er et utmerket skianlegg, to topper tett i tett, du trenger ikke bevege deg mye. Karakoram er villere og mindre intens når det gjelder kommersiell turisme enn Himalaya. Uansett hva som passer meg og min filosofi om å jobbe i fjellet. Jeg liker å være i Karakorum, det er mange veldig vennlige mennesker der.

– Jeg føler ikke noe press og ingen konkurranse med andre skifjellklatrere. Jeg har ingen målstige de neste 10 årene, ingen liste over topper å bestige. Jeg gjør det som er viktig for meg for øyeblikket. Det er hyggelig at det har dannet seg en slik gruppe, at vi har mye potensiale her. Jeg krysser fingrene for alle – understreket Bargiel og spøkte med at det polske vinter-himalaya-fjellklatringsprogrammet skulle forvandles til polsk ski-himalaya-fjellklatring.

I 2013 gikk Bargiel på ski ned Shishapangma (8013m), et år senere Manaslu (8156m), og i 2015 Broad Peak (8051m), som er akkurat som K2 i Karakorum. I 2021 lyktes han med å stige ned den jomfruelige sekstusen Yawash II og et av de vakreste fjellene i verden, den ruvende Laila-toppen i Himalaya – sistnevnte lyktes han sammen med Jędrzej Baranowski. I 2012 forsøkte han å gå på ski nedover Lhotse (8516 moh), fjellet nærmest Everest.

– Forberedelsen av gjenforeningen krever en «working» av plassene og mye engasjement. Jeg håper vi har nok tid til å forberede oss til oppdraget. Det er utfordringene. Vi må opptre presist og profesjonelt, fordi dette er høye fjell, farlige, men vi elsker å sykle og jobbe med dem – la han til.

AL, PAP

You may also like

Leave a Comment