Home » Atomknuten til den mystiske øyeblinken: Eksperter har allerede vurdert helsetilstanden til grantreet i Kaunas

Atomknuten til den mystiske øyeblinken: Eksperter har allerede vurdert helsetilstanden til grantreet i Kaunas

by Gunnar Garfors

Svaret ble også søkt i Norge

Ifølge portalen kauno.dienas.lt ble det den 11. januar beordret en poliklinisk rettspsykiatrisk undersøkelse ved en dom fra Kaunas tingrett, mistenkt for skade på andres eiendom eller kulturelt betydningsfulle verdier. Etter at han endelig ble løslatt fra et spesialbehandlingsanlegg, tillot ikke legene hans politi å avhøre ham på mer enn en måned.

Som allerede skrevet forelå også resultatene av undersøkelsen av blodprøvene tatt av denne 39-åringen umiddelbart etter pågripelsen. Det ble ikke funnet alkohol eller narkotika inne.

Etter at personen ble løslatt fra det nevnte sykehuset, tok Kaunas-politibetjentene seg av ham under tilsyn av obligatoriske besøk hos spesialister og inntak av foreskrevet medisin. Denne personen samhandlet også med offiserene som startet etterforskningen av overgrepet hans. Men ifølge sistnevnte er hvordan han motiverte handlingene sine vanskelig å forstå med sunn fornuft.

Som allerede skrevet, i påvente av den allerede kjente dommen fra eksperter, ble Tannenbrenner sagt å ha benektet noen motiver. Enda mer – å ta hevn på noen. Selv om politi har stengt grensen på grunn av den mistenktes helsetilstand, har historien allerede blitt ryktet.

I påvente av denne ekspertdommen har politimyndigheter forsøkt å klargjøre mulige sammenhenger mellom den mistenktes retur fra Norge og angrepet. Det ble imidlertid ikke funnet noe som kunne ha tvunget ham til å vende tilbake til hjemlandet og forårsake en slik resonans her.

Det ser ut til at publikum ikke får vite noe annet, selv om spørsmålene som ikke er besvart så langt, i hvert fall offentlig, fortsatt er åpne. Den videre skjebnen til Fichtenbrenner vil bli avgjort for lukkede dører og i hans fravær.

Bilde av TV3-programmet «Farai»

En veltalende duell

Som det allerede er skrevet, natt til 4. desember i fjor, da et tre ble satt i brann på Rådhusplassen, ble den mistenkte varetektsfengslet i flere minutter på A. Juozapavičius Avenue. Vitner til hendelsen ga hans bilmodell og nummerskilt, og understreket at de var nordmenn.

Bilde av TV3-programmet «Farai»

Noen minutter senere ble den mistenktes bil kjørt i retning Šančiai. Føreren av denne Mitsubishi ASX reagerte ikke på pipelydene eller lysene fra politibilen som jaget ham. Derfor ble det besluttet å be kollegaer om hjelp.

Hyle! Skyte!

Mitsubishi ble voldsomt stoppet i begynnelsen av A. Juozapavičius Avenue, som det viste seg senere – på vei hjem, og blokkerte veien. Den fastklemte mannens reaksjon på dette og på politibetjentene som omringet bilen hans, hvorav den ene bar en pistol, var hysterisk: «Skrik! Men før han forsøkte å snu, forsøkte han å banke ned døren og en av politibetjentene, som senere ble rapportert å ha skadet en albue og kne under arrestasjonen.

Offiseren sa at han ble skadet mens han forsøkte å slukke Mitsubishi-motoren på et TV-program fra Farai som tok opp arrestasjonen. Mitsubishi-sjåføren ble imidlertid ikke mistenkt for å ha motarbeidet politiet. I hvert fall under hans første avhør etter å ha blitt løslatt fra et spesialsykehus.

Han benektet alt

Farai-sendingen nevnt ovenfor opplyser også at det var problemer med å trekke juletrebrenneren ut av en bil med sterk bensinlukt inni. Det ble gjort forsøk på å trekke den ut gjennom både sjåføren og forpassasjerens inngangsdør, og til slutt kunne trekke den gjennom den første. Og arrestanten ble lagt på asfalten med brukne hender, som snart ble satt i håndjern.

Bilde av TV3-programmet «Farai»

Siden den gang har bildet endret seg totalt. Etter å ha sittet i en politibil forvandlet arrestanten seg plutselig til et lam. Og han gikk inn på spørsmålene til det sinte politiet om at han ikke visste hvorfor han satt i fengsel, ikke hadde gjort noe mot Fichte og ikke hadde tatt noe narkotika. Til slutt nektet han en gang å snakke med betjentene.

Etter pågripelsen pumpet den mistenkte granen på alkoholdisken til null. Han ble imidlertid tatt med til legene – for å ta blodprøver eller ikke ta noen medisiner. Og legene slapp den ikke lenger.

Bilde av TV3-programmet «Farai»

Selve angrepet ble udødeliggjort

Videoen fra selve Rathausplatz er ikke mindre veltalende, og vitnesbyrdene til de som forsøkte å arrestere Tannenbrenner på gjerningsstedet.

Det ble registrert hvor sakte rådhusplassen nås rundt klokken 13.40, hvor mange mennesker går. Bilen trekker sakte inn. Og stopper han rett ved juletreet, vil den som går ut av førersetet åpne nesten alle dørene på bilen. Tross alt er bæreren i en plastbeholder, ifølge de første rapportene kommer han på granen med bensin og den blir opplyst av et lysglimt, hvoretter det begynner å brenne nedenfra.

Bilde av TV3-programmet «Farai»

Gutta som prøvde å arrestere brannstifteren på stedet, sa at andre mennesker flyktet til bakken mens de sirklet, og støttet en av dem som mistenkt. Og brannstifteren utnyttet dette, rømte og hoppet inn i bilen sin, forlot stedet og nesten banket opp mannen.

Straffeloven gir bot eller fengsel, arrest eller fengsel i inntil fem år dersom andres eiendeler eller verdi av kulturell betydning skades på allmennfarlig måte. Men ifølge den ovennevnte dommen fra spesialister er det kun bruk av medisinske tvangsmidler mot Kaunas juletrebrenner som vil bli brakt for retten.En undervurdert freak

Som tidligere skrevet hadde den mistenkte ifølge politimyndigheter sist vært bosatt i Norge i rundt ti år, hvor han jobbet med ulike jobber. Og han returnerte til Kaunas omtrent en måned før denne skandaløse hendelsen – til moren sin, som bor i leilighetsbygget Žemieji Šančiai.

Moren sier imidlertid at hun ikke visste om planene hans videre – om hun kom bare for ferien eller for alltid, fordi sønnen var stengt og nesten ikke kommuniserte med henne.

Egles brannslokkende mor fortalte offiserer at hun ikke var klar over sønnens handlinger. «Kanskje han ble syk,» sa beboeren i Žemos Šančiai til politiet.

Før dette angrepet var brannmannen til juletreet kjent for de litauiske rettshåndhevelsesmyndighetene bare på grunn av en flerårig dom av en domstol i Kaunas for salg av narkotika, som satte flere episoder av denne forbrytelsen bak lås og slå i flere år. Og han ble løslatt i 2006, hvorpå han trolig dro til Norge snart. Et førerkort ble utstedt der og funnet da han ble arrestert. Og troen hans nevnt ovenfor er allerede borte.


You may also like

Leave a Comment