Home » Australia godkjenner missiloppgradering på 2,6 milliarder dollar for å motvirke Kina og vil hjelpe AUKUS med å utvikle hypersoniske missiler – Reuters

Australia godkjenner missiloppgradering på 2,6 milliarder dollar for å motvirke Kina og vil hjelpe AUKUS med å utvikle hypersoniske missiler – Reuters

by Peter Østbye

Planen – som dramatisk vil øke rekkevidden av missiler på australske krigsskip og jagerfly – kommer ettersom Australia sa at de ville slutte seg til utviklingen av hypersoniske missiler med USA og Storbritannia under AUKUS-avtalen som de tre landene som ble undertegnet i fjor, har signert. Bygg atomubåter for Canberra.

«Når du ser hva som skjer i Ukraina, når du ser potensialet for konflikt i Indo-Stillehavet, er det veldig reelt for oss nå, og vi må være realistiske om hvordan vi skal forhindre enhver aggresjon, og bidra til å bringe om fred i vår egen region.» sa forsvarsminister Peter Dutton om marine- og luftvåpenmissiler i et intervju med Sky News tirsdag.

En pressemelding fra Duttons kontor sa at Canberra vil fremskynde anskaffelsen av Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM) Extended Range for bruk på deres F/A-18 og muligens F-35A jagerfly, Naval Strike-missilene for fregattene. og destroyere, og sjøminer for å beskytte havnene og innseilingene.

Ifølge Forsvarsdepartementet skal de nye missilene være operative innen 2024.

Med JASSM Extended Range – et USA-utviklet luftutskytende kryssermissil med stealth-egenskaper og evnen til å foreta kurskorreksjoner under flukt – kunne australske jagerfly gripe inn mål innenfor en rekkevidde på 900 kilometer (560 miles),» sa Dutton i en uttalelse.

I mellomtiden er det norskdesignede sjøangrepsmissilet et manøvrerbart barberingsvåpen som er i stand til å treffe mål med en rekkevidde på 185 kilometer (115 miles) – mer enn det dobbelte av nåværende rekkevidde av missiler på australske skip, heter det i pressemeldingen.

«Vår ADF (Australian Defense Force) må være i stand til å inneholde potensielle fiendtlige styrker og kompromittert infrastruktur fra lengre rekkevidde,» sa Dutton.

Begge missilene er utplassert av det amerikanske militæret, og Dutton sa at integrering med Australias væpnede styrker vil hjelpe Canberra med å bidra til koalisjonsoperasjoner i Stillehavet.

Kina frykter

Australias forsvarsminister sa at økt kinesisk militæraktivitet i Indo-Stillehavet var bak Canberras forbedrede missilprogram.

«Vi er ærlig talt veldig bekymret» over den kinesiske militariseringen av øyene i Sør-Kinahavet og den økte kinesiske marinen nær japanske farvann i Øst-Kinahavet, sa Dutton til Sky News.

«Vi ønsker ikke å se mobbing fra Kina, vi ønsker ikke å se aggresjon mot Taiwan,» sa han, og snakket om den demokratisk styrte øya som Kina har hevdet som sin suverenitet og har lovet å ta tilbake kontrollen.

Dutton kritiserte forrige måned en foreslått kinesisk sikkerhetsavtale med Salomonøyene nordøst for Australia i Korallhavet, da den åpner for muligheten for Beijing til å utvide sin militære tilstedeværelse i regionen. Salomonøyene benektet at en avtale der ville resultere i en kinesisk militærbase.

Kinas utenriksdepartement sa onsdag at Canberra og partnerne i London og Washington er de som skaper spenninger i regionen.

«USA-Australia Trilateral Security Partnership er et gammelt triks fra den angelsaksiske klikken som ikke kan eliminere den kalde krigens mentalitet og blokkpolitikk, forårsaker militære konfrontasjoner og peker kniver mot andre,» sa talsmann Wang Wenbin.

Raketter hypersonisk

Wang reagerte spesielt på Australias kunngjøring tirsdag om at de ville bidra til å utvikle hypersoniske missiler og undervannsdroner sammen med USA og Storbritannia.

Wang sa at Australia og dets partnere trapper opp våpenkappløpet i regionen, og la til at «Asia-Stillehavslandene bør være i høy beredskap.»

Hypersoniske missiler er våpen som kan fly fem ganger raskere enn lydens hastighet. Mens nesten alle ballistiske missiler oppnår denne hastigheten eller mer, er nyere hypersoniske missiler og de under utvikling manøvrerbare og i stand til å unngå missilforsvarssystemer.

Kina, Russland, Nord-Korea og USA hevder å ha testet denne nye typen hypersoniske missiler.

En uttalelse fra AUKUS ga ingen tidslinje eller detaljer om utviklingen av missilene.

Men for undervannsdroner, sa han, vil forsøk finne sted i nær fremtid.

«Våre nasjoner jobber sammen om autonome undervannsfarkoster som vil være en betydelig styrkemultiplikator for våre marinestyrker. De første forsøkene og prøvelsene av denne evnen er planlagt i 2023, heter det i den felles uttalelsen fra Australias statsminister Scott Morrison og Storbritannias statsminister Boris. Johnson og USAs president Joe Biden.

Hva du bør vite om de hypersoniske missilene som ble skutt opp av Russland mot Ukraina

I denne uttalelsen understreket AUKUS-ledere at den nåværende krigen i Ukraina understreker viktigheten av deres partnerskap.

«Lederne bekreftet på nytt sin forpliktelse til et fritt og åpent Indo-Stillehavet og, bredere, til et internasjonalt system som respekterer menneskerettigheter, rettsstaten og fredelig løsning av tvister uten tvang – en forpliktelse der kun «prominens» har vokst som svar på Russlands uprovoserte, uberettigede og ulovlige invasjon av Ukraina», heter det i uttalelsen.

I tillegg til hypersoniske og ubåtdroner, noterte AUKUS-ledere fremgang i planen om å gi den australske marinen atomdrevne ubåter, inkludert teknologioverføringer til Canberra, utvikling av et håndverk for å bygge ubåtene i Australia og sette opp en base for deg .

Det ble ikke gitt noen tidsramme for eventuell levering av ubåtene, med uttalelsen om at det var planlagt å levere dem til Australia «så snart som mulig».

CNNs Beijing-byrå bidro til denne rapporten.

You may also like

Leave a Comment