Home » Avl av bulldog og spaniel er ulovlig i Norge. Kommer forbudet til oss også?

Avl av bulldog og spaniel er ulovlig i Norge. Kommer forbudet til oss også?

by Connie Nielsen

For en drøy uke siden, 31. januar 2022, nedla en domstol i Oslo avlsforbud mot engelsk bulldog og Cavalier King Charles Spaniel-hunder. Ifølge retten er avgjørelsen tatt av hensyn til dyrenes velferd. Vil lignende forbud nå Polen?

En begjæring om å forby hunder av to populære raser – den engelske bulldogen og den cavalier kongen charlespaniel – er innlevert til Dyrebeskyttelsen Norges domstol. Ifølge aktivister er det umulig å avle opp hunder av disse rasene på en måte som vil sikre dem et sunt liv. I 2018 saksøkte organisasjonen Norsk Kennel Klub (NKK), Norsk Cavalierklubb, Norsk Bulldogklubb og seks oppdrettere av de to nevnte rasene.

Faktisk er verken Bulldogs eller Cavaliers ikke gode helsehunder. Den engelske bulldoggen er en hund som er spesielt utsatt for alvorlige defekter og sykdommer relatert til luftveiene, mens Cavaliers altfor ofte lider av hjerte-, øye- og leddproblemer.

Retten begrunnet sin avgjørelse ved å sitere § 25 i det nevnte dokumentet Norsk dyrevernlovsom sier at dyrehold bør drives på en slik måte at det sikres en forsvarlig funksjon og god helse for dyrene. Fulltekst av dokumentet på engelsk engelsk kan leses på den norske regjeringens hjemmeside.

Hunder og katter gir også blod. Det er slik blodbanker fungerer for dem

En endring som gagner løpene?

En representant for Norsk Kennel Klub, Kjetil Johansen, han er ikke fornøyd med denne hendelsesforløpet. Å innføre et avlsforbud for bulldoger og spanieler i Norge, sa han, vil få raseelskere til å kjøpe hunder fra utrygge kilder eller importere dem fra land med mer liberal avlspolitikk. Forskriften som er innført i Norge vil ifølge Johansen ikke komme ovennevnte raser til gode, fordi norske oppdrettere er klar over helseproblemene som er karakteristiske for de ovennevnte rasene. Raser, ta bevisst skritt for å forbedre helsen til hundene de avler opp. Han er av samme oppfatning Tom Øystein Martinsen, Formann i Norsk Kennel Klub. I et intervju med Belfast Live uttrykte han sin bekymring for at den høye etterspørselen etter hunder av disse rasene fortsatt blir dekket, men ikke av ansvarlige oppdrettere, men av såkalt pseudo-avl.

Med de ovennevnte raser av hunder var ikke forbudt, og heller ikke var deres bruk til raseavl forbudt. Interessant nok har en domstol i Norge slått fast at å innføre krysninger av «forbudte» raser i parringer med representanter for andre raser kan være et godt alternativ. Det ble imidlertid påpekt at også denne avlsmetoden må utføres profesjonelt og nøye.

Brachycephalic avler under mikroskopet

Ikke bare Norge tar radikale grep for å begrense usunn avlspraksis. Kennelklubben i Storbritannia introduserte endringer i rasestandarden for fransk bulldog med virkning fra 1. desember 2021 og understreker at kort snute ikke er en ønskelig egenskap. I tillegg publiserer British Kennel Club på sine nettsider en guide for potensielle eiere av brachycephalic hunder, dvs. franske bulldoger eller mops. I den påpeker han at mens mange av disse rasene ser søte ut, er det også verdt å vite at de er i faresonen for mange alvorlige sykdommer.

Gdynia-avdelingen til den polske kennelklubben ønsker ikke å kommentere muligheten for å innføre lignende restriksjoner i vårt land i nær fremtid.

You may also like

Leave a Comment