Home » Avtalen brakte filmskaperne tilbake 15 millioner i fjor. EUR

Avtalen brakte filmskaperne tilbake 15 millioner i fjor. EUR

by Peter Østbye

Filming i gamlebyen i Vilnius. Foto av Julius Kalinskas (15min / Scanpix.

Siden 2014 Inntektsskattelettelser for filmproduksjoner i Litauen i 2021 økte bedriftsinvesteringene rekorder, antallet filmprosjekter som drar nytte av et utenlandsk filmprosjekt i Litauen.

I følge det litauiske filmsenteret (LKC), i 2021. Filmprodusenter som brukte skattelettelsesordningen samlet inn mer enn 15 millioner LTL fra litauiske selskaper. Euro gratis anlegg. Sammenlignet med utestående 2020, økte dette beløpet med 26 % og er det høyeste noensinne i ytelsesperioden.

valutarekord

Ved å utnytte lettelsen, en rekordhøy på 37,9 millioner. Det siste året har også utenlandske filmprodusenter gitt ut filmer i Litauen, stort sett flere enn noen gang før.

Ifølge LKC har antallet støttede filmer vokst betydelig på bare ett år: I 2021. 71 nye skattefrie filmer har fått støtte, inkludert 40 nasjonale, 19 utenlandske og 12 samproduksjonsfilmprosjekter.

2021 ble 19 utenlandske filmer spilt inn i Litauen, 10 av dem i det skandinaviske området, det vil si 5 vedaer og 5 norske. Tre andre filmer i Litauen ble spilt inn av Storbritannia og et team av tyske, estiske, polske, ungarske og slovakiske kinematografer jobbet med dem.

Ifølge LKC, den største investeringen i 2021. samlet inn filmprosjekter for andre sesong av krimserien Young Volander (om Matt Duffer, Ross Duffer, Filming Services UAB Ahil) EUR 1,61 millioner.

Miniserien The Playlist (om Per-Olav Srensen, filmtjenestene UAB Ahil) spilte inn 1,60 millioner. EUR, Hilma af Klint (til Lasse Hallstrm, skytetjenester basert på Paprika-filmer) 1,36 millioner EUR.

Nasjonal rekord

Den største investeringen i det nasjonale prosjektet var på 715.000 euro, samlet inn av reisende Kristina Buoyts og Bruno Sampers science fiction-film Evening, som er den største summen som er tildelt den nasjonale filmen over hele valgperioden.

Ifølge LKC vokser antallet selskaper som er villige til å investere jevnt og trutt: I 2021. 126 investeringsgebyrer ble tilbudt 78 investorer, hvorav 28 litauiske selskapsskattelettelser ble brukt til filmproduksjon for første gang i det gjenværende året.

Dette viser at selskapet blir stadig mer overbevist om fordelene, forstår måten det fungerer på og har til hensikt å gi stadig mer penger, sier LKC.

LKC anslår at 228 litauiske selskaper investerte 50,7 millioner LTL i filmproduksjon mellom 2014 og 2021 og utnyttet det. EUR.

I løpet av perioden tjente utenlandske produsenter i Litauen mer enn 140 millioner. Eur, en fjerdedel av inntektene ble mottatt i minst 2021.

Over en niårsperiode ble anlegget brukt til å finansiere 286 filminvesteringer i 144 nasjonale filmprosjekter, 72 utenlandske filmer og 70 samproduksjonsfilmprosjekter.

LKC minner om at formålet med selskapsskattelettelser som gjelder i Litauen i 2014 er å skape gunstige forhold for filmproduksjon i vårt land. Den kan brukes av et selskap som opererer i Litauen, som gir filmprodusenten gratis og dermed utveksler skattepliktig inntekt og betaler inntektsskatt. Fordelen skaper ikke bare gunstigere forhold for filmproduksjon i Litauen, men kommer også andre bransjer til gode. Økende filmproduksjon skaper tusenvis av midlertidige arbeidsplasser, øker utenlandske filmmannskaper og øker kafé-, restaurant-, transport- og distribusjonssektorene.

Velg selskapene og emnene som interesserer deg. Kilder.

You may also like

Leave a Comment