Home » Bak kulissene til Piotr Naimskis pensjonisttilværelse. Kaczyski gir grønt lys, og på Orlen | bryter eufori fra politikken

Bak kulissene til Piotr Naimskis pensjonisttilværelse. Kaczyski gir grønt lys, og på Orlen | bryter eufori fra politikken

by Catherine Monroe

se videoen
Kaczyński anklager Tusk for «mentale endringer». En talsmann for PiS forklarer:

– I går var det eufori i Orlen da informasjon om oppsigelsen til Piotr Naimski dukket opp – Vi hører fra en av samtalepartnerne.

En annen samtalepartner, en PiS-politiker i et intervju med Gazeta.pl: – Det ble holdt samtaler med Jarosław Kaczyński og presidenten ga grønt lys for Piotr Naimskis avgang.

Dramaturgien ved oppsigelsen forsterkes av det faktum at Baltic Pipe ble koblet til overføringsnettene til Polen og Danmark på et tidspunkt da Naimski, som anså denne gassrørledningen som sitt barn, var i ferd med å gå av.

Mer om energi du kan lese på hovedsiden til Gazeta.pl.

Denne oppsigelsen markerer slutten på krigen mellom to energileirer innenfor Det forente høyre, sentrert på den ene siden rundt Obajtek og på den andre siden rundt Naimski, den til Piotr Woźniak (tidligere president for PGNiG). Den ble vunnet av presidenten i PKN Orlen.

Der ligger et paradoks, ettersom PiS-presidenten tror og befaler implementeringen av energisektorens visjon, ifølge tidligere Pcim-ordfører Daniel Obajtek, og ikke hans mangeårige kollega Piotr Naimski, som har jobbet med energi i flere tiår.

Piotr Naimski er en legende fra høyresiden – Jarosław Kaczyńskis gamle venn, en veldig nær medarbeider av energispesialisten Antoni Macierewicz, som selv de største kritikerne av PiS og opposisjonen ikke benekter kunnskap om dette plottet. Men – det som er veldig viktig her – Naimski er en spesialist med sin egen visjon om energi. Og dette er en annen visjon – understreker vi – enn den som ble vedtatt for implementering av Jarosław Kaczyński og overlevert til regjeringen og spesielt til Daniel Obajtkow, president i PKN Orlen. Naimski var en radikal motstander av sammenslåingen av Orlen og Lotos, spesielt på bekostning av introduksjonen av det ungarske selskapet MOL, som er en partner av russiske Gazprom, til det polske markedet.

Samtidig er sammenfallet av denne avgjørelsen med Naimskis avskjedigelse ingen tilfeldighet, regjeringen gikk tirsdag med på å slå sammen Grupa Lotos og PKN Orlen. Sammenslåingen av begge selskapene er en del av konsolideringsprosessen til polske selskaper i drivstoff- og energisektoren, inkludert Orlen, Lotos og Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG). Naimski er også motstander av Orlens fusjon med PGNiG.

Da PiS-regjeringens politikk på et så grunnleggende spørsmål som energisektoren motsier visjonen til regjeringens fullmektig for strategisk energiinfrastruktur, måtte Naimski gå. Piotr Woźniak måtte også gå – i dag en av de mest høyrøstede kritikerne av PiS-leirens energipolitikk.

Woźniak er kjent som «Naimskis munn». Hvilket Naimski trodde, men ikke kunne si fordi han fortsatt var medlem av regjeringen, sa Woźniak. Og Woźniak slo PiS som en tromme, som ble anklaget for inkompetanse, og Daniel Obajtek (også statsminister Mateusz Morawiecki) bare gjorde narr av det.

Piotr Woźniak: Når du kjøper olje fra Russland, har du ukrainsk blod på hendene

– Kaczyński hadde ikke råd til en borgerkrig i regjeringen over et så strategisk spørsmål som energi – sier vår samtalepartner, som er nær den regjerende leiren.

Naimski selv begrunnet oppsigelsen på internett slik: «Jeg ble fortalt muntlig at jeg ikke var egnet for samarbeid og at jeg blokkerte alt. Dette er ikke den første oppsigelsen i mitt ganske lange liv. Denne avskjeden skjer.» 30 år etter fallet av statsminister Jan Olszewskis regjering, der jeg var leder for UOP, kastet Wałęsa meg ut av hendene på midlertidig statsminister Pawlak.»

Naimski prøvde å forhindre sammenslåingen av Orlen og Lotos og overtakelsen av PGNiG av denne gruppen. Naimski ønsket en mer diversifisert struktur, ikke en gigant der finansdepartementet bare eier 27,5 prosent. Aksjer, selv om den har den såkalte gylne handlingen.

Denne uttalelsen fra Naimski er djevelsk sterk. For hva sa han? Han refererte til den hellige myten om Olszewski-regjeringens fall, som – ifølge PiS-fortellingen – ble styrtet av agenter og forrædere mot polske interesser. Naimski kontrasterte denne myten med sin resignasjon. Etter hans mening kan også forrædere i PiS være involvert i hans oppsigelse i dag.

Alle hans ansatte vet at Naimski har en vanskelig og målbevisst personlighet. Hun er ikke fleksibel, men holder fast ved sin egen mening.

Nowogrodzka og PiS-presidenten mente personlig at Piotr Naimski ikke kunne tilpasse seg regjeringens energipolitikk. Obajtek overbeviste Nowogrodzka om dette de facto Naimski-Woźniak-duoen, og ikke Woźniak selv, er kilden til mediepublikasjoner som kritiserer fusjonene.

Anklagen om å ha inspirert og deltatt i medieangrep på PiS-regjeringens politikk, på PKN Orlen, på Daniel Obajtek var en trigger for Naimskis sparken, får Gazeta.pl vite. Dessuten vil Jarosław Kaczyńskis overbevisning om at Naimski bør bli i sin stilling resultere i nye bølger av kritikk og en eskalering i striden om formen på energisektoren mellom Obajtek og Naimski. I United Right-leiren er det kritikere av flaggskipprosjektet i energisektoren – sammenslåingen av Orlen og Lotos – men de benytter anledningen til å tie fordi de også kan bli kuttet av et hode.

Polska sa til Times at utilstrekkelig nettforberedelse for storskala solceller var årsaken til at Naimski ble sagt opp. Våre samtalepartnere peker på helt andre årsaker. Solcelle er for liten ting til å forutse Naimskis sparking.

Svarte skyer har samlet seg over Naimski i flere måneder. Hans kritikere fra Obajtek-kretser anklager ham for å være ansvarlig for manglene i kontraheringen av gass for å fylle Baltic Pipe, som åpnet i høst, og mangelen på fremgang i byggingen av atomkraftverket.

Begge lag – Naimski og Obajtek – flytter ansvaret for mangelen på gass for å fylle Baltic Pipe. Den første påstanden om at Piotr Woźniak (president for PGNiG frem til 2020) la klare kontrakter for denne gassen i skuffer, men hans etterfølger Piotr Kwieciński signerte dem ikke. Og andre at det ikke er sant, og nå er det Obajteks team som desperat leter etter gass fordi Woźniak feilet saken. Orlen tar nå over PGNiG, som er involvert i disse kontraktene, og presidenten er Iwona Waksmundzka-Olejniczak, som er nær Obajtkowo.

I løpet av fyringssesongen kan du forvente uhyrlig høye gasspriser eller til og med gassmangel, så det er greit å identifisere den skyldige på forhånd. Begge lag flytter dette ansvaret.

«Obaytkowcy» blir sterkere og sterkere. Naimskis avgang ble også søkt av klimaminister Anna Moskwa (tidligere ved PKN Orlen). De siste dagene har Anna Łukaszewska-Trzeciakowska – fra samme stall – støttet sin tjeneste.

Interessant nok forlater Piotr Naimski – en av Kaczyńskis mangeårige medarbeidere – regjeringen, og et annet medlem av PiS-presidenten: Krzysztof Tchórzewski – viseminister for statseiendom med ansvar for gruvedrift, skal bli med.

Piotr Naimski er en viktig skikkelse i den polske høyreleiren. Han nyter ikke sosial popularitet, men han er en symbolsk figur for den hardeste kjernen av velgerne, inkludert noen PiS-aktivister. Derfor er hans oppsigelse viktig. Veldig. Selv om han ikke engang er parlamentsmedlem, kjører han privat en falleferdig Mercedes som er over 30 år gammel.

I 1992 ble Piotr Naimski sjef for Statens sikkerhetsbyrå. Han trakk seg fra denne stillingen etter at Jan Olszewskis regjering gikk av. De siste 30 årene har han vært engasjert i politikk, blant annet gitt råd til statsminister Jerzy Buzek i sikkerhetsspørsmål. Under den første PiS-regelen, 2005-2007, var han statssekretær i Økonomidepartementet. Der var han ansvarlig for energisikkerheten. Fra 2008 til 2010 var han rådgiver for sjefen for National Security Bureau og medlem av energisikkerhetsteamet i kanselliet til president Lech Kaczyński. I 2011 ble han parlamentsmedlem, fire år senere statssekretær i kanselliet til statsministeren og regjeringsfullmektig for strategisk energiinfrastruktur. Naimski hadde begge stillingene frem til 20. juli 2022.

Naimski ser sin største prestasjon i Polens uavhengighet fra russisk gass, som forventes å komme senere i år. For eksempel byggingen av gassrørledningen Baltic Pipe fra Norge.

Som Naimski skrev: «Jeg vil takke alle som direkte eller indirekte har bidratt til realiseringen av Baltic Pipe-prosjektet. Det er dusinvis eller til og med hundrevis av mennesker, mange statlige og lokale myndigheter, kolleger fra Gaz-System, mitt kontor som «agent» og entreprenør som forstår viktigheten av prosjektet. Det er umulig å liste dem alle her, men jeg vil gjerne å dele dem alle hjertelig takk. Det var en flott ting å kunne samarbeide med deg. Jeg må innrømme det. Jeg er fornøyd med det vi har oppnådd sammen. Gjennomføringen, inkludert bygging av et atomkraftverk, er blir implementert konsekvent uten min involvering.

Etter idriftsettelse i oktober vil Baltic Pipe ha en kapasitet på 2-3 milliarder kubikkmeter. naturgass per år. I 2023 vil gassrørledningen nå sin maksimale kapasitet, nemlig 10 milliarder kubikkmeter. naturgass per år. Røret er der, men det vil være vanskelig å fylle.

You may also like

Leave a Comment