Home » Baltisk fløyte. Klima- og miljødepartementet kjemper mot tiden?

Baltisk fløyte. Klima- og miljødepartementet kjemper mot tiden?

by Gunnar Garfors

Den skal etter planen være i drift om to måneder, men Klima- og miljødepartementet har ennå ikke ferdigstilt alle kontraktene. Situasjonen rundt gassrørledningen Baltic Pipe har elektrifisert opinionen i Polen.

Gassrørledningen skal settes i drift i månedsskiftet september/oktober og det «blå drivstoffet» skal strømme til oss fra Norge. Det er imidlertid økende tvil om kontraktsprosessen, som er av særlig betydning gitt Gazproms blokkerte gassforsyninger til Polen.

Anna Moskwa, klima- og miljøminister sa nylig: «PGNiGs produksjon på norsk sokkel utgjør 3 milliarder kubikkmeter og det er også en kontrakt med selskapet
Orsted for over 6 milliarder kubikkmeter. – Det er ingen andre kontrakter ennå, forretningssamtaler pågår, de fleste er veldig avanserte – innrømmet hun.

Wojciech Jakóbik, en journalist som spesialiserer seg på energispørsmål og sjefredaktør for biznesalert.pl, minnet om at «gassrørledningen bør nå en kapasitet på 10 milliarder kubikkmeter. ved utgangen av året». – I første omgang skal det imidlertid pumpes 2-3 milliarder kubikkmeter årlig. Det kan antas at PGNiG hadde planlagt å sette i gang ytterligere leveranser fra Baltic Pipe fra januar 2023 med plass til slutten av forhandlinger høsten Under normale markedsforhold ville dette vært en komfortabel situasjon (…), men Russlands angrep på Ukraina endrer spillefeltet, leser vi i kommentaren.

Eksperten forventer at «planen om å inngå kontraktene til høsten vil bli implementert i den nye virkeligheten, som, gitt gassmangelen i Vest-Europa, sannsynligvis vil øke kostnadene for kontrakten og redusere tilgjengeligheten av råstoffet.» .

Vi minner om at vi i juni påpekte problemet knyttet til inngåelsen av kontraktene HER. – Bare idriftsettelse av gassrørledningen er ikke den eneste faktoren. Det skal også inngås kontrakter for 100 prosent av overføringskapasiteten, som håndteres av Gaz-System. Det ville vært et veldig positivt fenomen hvis vi tar hensyn til vinteren som nærmer seg – sa løytnantkommandør Tomasz Chyła, ekspert ved Energipolitisk Institutt. Ignacy Lukasiewicz.

You may also like

Leave a Comment