Home » «Bemerkelsesverdig» enhet av de vestlige mot Russland

«Bemerkelsesverdig» enhet av de vestlige mot Russland

by Peter Østbye

Vestlige ledere inkludert USAs president Joe Biden, Tysklands kansler Olaf Scholz og Frankrikes president Emmanuel Macron har lovet «raske og drastiske» sanksjoner mot Moskva hvis Russland invaderer Ukraina.

De møttes fredag ​​ettermiddag da europeiske diplomatiske anstrengelser stoppet opp for å hindre den russisk-vestlige krisen i det landet fra å utarte til krig.

De allierte har nådd en «bemerkelsesverdig grad av enhet» om Russland, sa Det hvite huss nasjonale sikkerhetsrådgiver i går, og advarte Russland om at deres innflytelse ville bli kompromittert hvis de bestemte seg for å invadere Ukraina. «Uansett hva som skjer, er Vesten mer samlet enn det har vært på mange år, NATO er sterkere», forsikret Jake Sullivan til pressen.

«De allierte er fast bestemt på å i fellesskap innføre raske og drastiske sanksjoner mot Russland i tilfelle ytterligere brudd på Ukrainas territoriale integritet og suverenitet», tvitret den tyske kanslerens talsmann om utfallet av møtet. «All diplomatisk innsats er rettet mot å overtale Moskva til å deeskalere. Målet er å forhindre en krig i Europa. »

I tillegg til herrer Biden, Scholz og Macron, brakte telefonkonferansen NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og EUs rådspresident Charles Michel, men også Storbritannias statsminister Boris Johnson, Polens president Andrzej Duda og til og med Polens president sammen italiensk rådspresident Mario Draghi og kanadiske statsminister Justin Trudeau.

Ursula von der Leyen «bekreftet at alle alternativer er på bordet og at sanksjonene vil påvirke finans- og energisektorene så vel som eksporten av høyteknologiske produkter», spesifiserte hun prestasjonene sine.

Den britiske statsministeren Boris Johnson sa til sine allierte «frykt for Europas sikkerhet».

Som et tegn på eksplosiviteten i situasjonen anslo sjefen for amerikansk diplomati, Antony Blinken, i går at Russland kunne invadere Ukraina «når som helst» på hvis grenser det hadde stasjonert mer enn 100.000 soldater og tunge våpen i flere måneder.

Russerne «har det de trenger for å få til alt fra en liten invasjon i øst, små angrep over Ukraina til en fullskala invasjon og muligens okkupasjon av hele eller deler» av Ukraina, ifølge Norges viseadmiral Nils Andreas Stensønes. understreker at avgjørelsen nå ligger hos Russlands president Vladimir Putin.

Flere runder med samtaler de siste dagene har ikke gitt noen fremgang i å løse krisen, som vestlige har beskrevet som den farligste siden slutten av den kalde krigen for tre tiår siden.

Fredag ​​uttalte Kreml at samtaler med representanter for Russland, Ukraina, Tyskland og Frankrike dagen før i Berlin hadde «ingen resultater».

Moskva, som annekterte Krim tilbake i 2014, benekter alle aggressive intensjoner mot Ukraina, men knytter deeskalering til en rekke krav, særlig et løfte om at Kiev aldri vil bli med i NATO. Uakseptabelt, sier vestlendinger.

null samarbeid

Parallelt med denne observasjonen annonserte Russland nye militære manøvrer på den ukrainske grensen. Mens Russland har gjennomført store manøvrer i Hviterussland, Ukrainas nabo, siden torsdag, annonserte Moskva fredag ​​flere treningsøkter for «kampoppdrag» i Russlands grenseområde til Rostov som involverer hundrevis av soldater og stridsvogner. I tillegg gjennomfører den russiske marinen manøvrer i Svartehavet, som også grenser til Ukraina.

Stilt overfor krigsspekteret på europeisk jord, fortsetter lederne av det gamle kontinentet sin diplomatiske innsats. Etter Emmanuel Macron vil Scholz se president Volodymyr Zelenskyy i Kiev på mandag, deretter Vladimir Putin i Moskva på tirsdag, hvor Russlands forsvarsminister Sergei Shoigu fredag ​​fastslo at landets bånd til London ble svekket av mottakelsen av hans britiske kollega Ben Wallace. .

Torsdagens diskusjoner i «Normandie»-stil i Berlin, som inkluderte Russland, Ukraina, Tyskland og Frankrike, fremhevet bukten som skiller Moskva fra Vesten og dets ukrainske allierte.

Samtalene, som varte i nesten ti timer, var «vanskelige», sier kilder nær de franske og tyske forhandlerne.

Spesielt insisterer Moskva på at Kiev skal forhandle direkte med de russiskstøttede separatistene som den ukrainske hæren har kjempet mot øst i landet siden 2014, i en konflikt som har etterlatt mer enn 14.000 døde. Ukraina nekter kategorisk, og tror at Moskva er den eneste relevante samtalepartneren som separatistsponsor. Men i går vurderte Kiev at «alle har viljen til å oppnå et resultat» og at samtalene vil fortsette.

risiko for flukt

I denne forbindelse oppfordret Joe Biden i går sine medborgere til å forlate Ukraina umiddelbart ettersom «ting kan bli revet med veldig raskt». Storbritannia og Norge fulgte etter på fredag, med lignende appeller til sine statsborgere i landet. Mr. Biden gjentok videre at han ikke ville sende soldater på bakken til Ukraina, ikke engang for å evakuere amerikanere i tilfelle en russisk invasjon, da det kan utløse «en verdenskrig».

Kilde: AFP

Vestlige ledere inkludert USAs president Joe Biden, Tysklands kansler Olaf Scholz og Frankrikes president Emmanuel Macron har lovet «raske og drastiske» sanksjoner mot Moskva hvis Russland invaderer Ukraina. De møttes fredag ​​ettermiddag, mens europeiske diplomatiske anstrengelser er fastlåst for å forhindre krisen. .

You may also like

Leave a Comment