Home » Bensin for over 8 PLN, høye priser i butikker. når tar dette slutt

Bensin for over 8 PLN, høye priser i butikker. når tar dette slutt

by Gunnar Garfors

Våre naboer, de rikere EU-landene, USA og til og med langt unna Pakistan sliter med høy inflasjon. Dette er selvsagt ingen trøst for polakkene, som her og nå lurer på når denne veksten tar slutt. Økonomer har ikke gode nyheter for oss foreløpig.

– Inflasjonen vil øke de neste månedene. Vi forventer at maksimum nås i august på 15,5 %, kanskje litt høyere. Det kan med stor sannsynlighet antas at da – innen utgangen av året – vil prisøkningene være tosifrede. Inflasjonen vil trolig holde seg rundt 10 % i hvert fall til midten av neste år. – sier money.pl Jakub Rybacki, leder for makroøkonomiteamet ved det polske økonomiske instituttet (PIE).

Hva må til for at prisøkningen skal avta eller stoppe opp? Økonomisk nedgang – sier PIE-eksperten og forklarer:

Det kan skje. Data fra første kvartal var svært oppmuntrende med hensyn til omfanget av denne økningen, men varelagerbygging spilte en nøkkelrolle her. På den annen side har vi signaler om at bedriftene vil slutte å akkumulere dem. Men noen av dem blir hos dem og det kan vise seg at det ikke er etterspørsel etter dem, og på det tidspunktet kan de ikke øke prisene, og de kan til og med ende opp med å selge varer til en lavere prisfordi etterspørselen vil avta – forklarer Jakub Rybacki.

Det er et enkelt forhold – Entreprenører ser stor etterspørsel (det er mange som er villige til å kjøpe produkter) så de drar nytte av det og øker prisene for å tjene flere. Og når de lager opp, er det ikke for å ha dem på lager, men fordi de ønsker å selge dem så attraktivt som mulig i nær fremtid. – fra deres synspunkt – prisen som gir dem høyest mulig fortjeneste. Men de vil bare tjene penger hvis antallet kunder som er villige til å betale ikke krymper.

Men tilbake til her og nå, altså dagens prisøkning. Hva er det som påvirker deg mest akkurat nå? Først av alt, endringene i globale matmarkeder forårsaket av krigen i utlandet, understreker vår samtalepartner.

– Krigen i Ukraina førte til en kraftig økning i prisen på hvete og andre kornprodukter. I tillegg suspenderte Russland og Hviterussland gjødseleksporten og det fører med seg mye usikkerhet om hvordan situasjonen vil være i fremtiden og alt dette gjør dagligvarer dyrere, noe vi føler når vi handler i butikken – minner Jakub Rybacki om.

Resten av artikkelen under videoen

Se også: KPO ønsker å få slutt på «puinflasjonen»? «Jeg sikter til økonomiske lærebøker»

La oss ta en pause her et øyeblikk. Hvordan er det Putin beordrer å slippe bomber over Kiev eller starte en offensiv i Donbass, og en innbygger i Sucha Beskidzka går inn i butikken og ser prisene betydelig høyere enn for ett år siden? Jakub Rybacki skisserer følgende sekvens av årsak og virkning:

– Før krigen var russisk oljepris lik den i Nordsjøen. Derfor, etter den russiske aggresjonen, bestemte mange selskaper seg for ikke å importere råvarer fra Russland prisen på olje som vi importerer fra Norge eller andre destinasjoner har økt. Russisk olje ble billigere, for plutselig viste det seg at det ikke var noen som var klare for det. Hvis vi importerer denne dyrere råoljen til Polen, vil kostnadene for raffinerier som Orlen eller Lotos øke, og og kostnadene for detaljhandelbensinstasjoner øker, og med det kostnadene for å transportere hvert produkt – forklarer vår samtalepartner.

Også den som kunden til butikken i Sucha Beskidzka bruker. Når kan han og andre i Polen forvente at prisnivået vil lette? Ikke fort. Som PIE-eksperten sier, vil høyere priser forbli, selv om de vil vokse saktere.

Drivstoffpriser, eller hva med marginen

– Det vil være mulig å redusere alle raffinerings- og handelsmarginer samt Orlens marginer som sådan Pb95 eller 98 bensin ville ikke koste 8,30 PLN, men 7 PLN og kanskje 6,80 PLN. Det ville vært mye lavere enn i dag, og det ville ikke være et fall i inflasjonen, men et fall i prisene. Det er bare en administrativ beslutning, ikke en økonomisk. Orlen er et statlig selskap og det lar seg gjøre, bare de som sitter i regjeringen må være villige til det – mener prof. Bein.

“Prisene har noe å gjøre med deres utholdenhet”

La oss komme tilbake til høye priser og inflasjon. Torsdag spådde NBP-sjef Adam Glapiński at inflasjonen skulle toppe seg om sommeren og deretter stabilisere seg unntatt uforutsette hendelser. Prof. På den annen side spår Noga at nedgangen i prisvekst kan finne sted i april eller mai 2023. og, som han påpeker, vil det være den såkalte basiseffekten og ikke nødvendigvis andre faktorer som regjeringens anti-inflasjonsskjold. Dette betyr imidlertid ikke at prisene på produkter eller tjenester, som først ble hevet ved årsskiftet etter at energipriskrisen brøt ut og deretter som følge av økende inflasjon, vil komme tilbake til nivået før disse hendelsene.

– Priser er preget av at de blir permanente. De har en veldig lav tendens til å gå ned – forklarer prof. Bein.

Når prisen først går opp, er det veldig vanskelig å få den ned. Bare markedsetterspørselen kan handle her, som plutselig ville falle for en viss vare, så måtte produsentene senke prisene, enten de ville eller ikke. På den annen side, hvis etterspørselen i markedet forblir på et lignende nivå, vil prisene forbli – sier vår samtalepartner.

Marta Bellon, journalist på money.pl

You may also like

Leave a Comment