Home » Bill Gates støtter en ny lavpris grønn hydrogenprosess

Bill Gates støtter en ny lavpris grønn hydrogenprosess

by Thure Lindhardt
Breakthrough Energy Ventures (BEV), et av Bill Gates» aksjefond, har nettopp samlet inn € 18,5 millioner for å hjelpe til med å utvikle en ny teknologi for å produsere grønt hydrogen kalt vannutskilleren. Utviklet av det israelske selskapet H2Pro, skal det muliggjøre produksjon av grønt hydrogen for mindre enn én euro per kilo.

« Hydrogen er en viktig komponent for å oppnå klimanøytralitet. Den er allerede utbredt og kommer til å spille en enda viktigere rolle i fremtiden. Dessverre er den nå laget av fossilt brensel, noe som gir store mengder CO2-utslipp. Imidlertid har vi visst i mer enn to hundre år hvordan man bruker elektrolyse for å skille vann fra elektrisitet. Basert på denne ekspertisen har vi utviklet en 95 % effektiv teknologi med lavere investeringer som dramatisk kan akselerere bruken av grønt hydrogen generelt. Sa Talmon Marco, administrerende direktør i H2Pro. Demonstrasjonen må ha vært avgjørende da Microsoft-grunnlegger Bill Gates bestemte seg for å gi H2PRo midler til rask utvikling.

Desto mer kan vi gjenkjenne utsiktene til denne nye teknologien, som Bill Gates, som ikke er en mann som ikke er entusiastisk for noe (se hans nylige uttalelser om Bitcoin), var i stand til å overbevise rådet Banebrytende energiselskap, hvem er hvem av milliardærer rundt om i verden – spesielt Jeff Bezos, Richard Branson, Michael Bloomberg og Jack Ma – er kjent mer for sin forretningssans enn sin filantropiske appetitt. Totalt ble det samlet inn 18,5 millioner euro for å støtte prosjektet til den israelske oppstarten.

Teknisk sett har H2Pro som mål å utvikle en vannutskiller som selskapet hevder kan oppnå 95 % effektivitet og koster mye mindre enn en elektrolysator. E-TAC, forkortelse for Electrochemical, Thermally Activated Chemical, ligner på elektrolyse ved at den bruker elektrisitet til å skille vann til hydrogen og oksygen. I motsetning til konvensjonell elektrolytisk produksjon, genereres imidlertid hydrogen og oksygen separat i forskjellige trinn – et elektrokjemisk trinn (E) og et termisk aktivert kjemisk trinn (TAC). Frakoblingen av separasjonen av hydrogen og oksygen i to separate prosesser reduserer investeringene som kreves for utviklingen av teknologien betydelig, siden den dyreste og mest følsomme delen av en elektrolysator, membranen, ikke lenger er nødvendig.

Grønt hydrogen under 1 € / kg

E-TAC-enheter er derfor mye enklere og billigere å produsere. Ved å lage hydrogen og oksygen i to påfølgende trinn, er de også mye tryggere. Alt dette fører til at H2Pro hevder å kunne produsere grønt hydrogen for mindre enn én euro per kilo med sin E-TAC-teknologi.

Grønne hydrogenprosjekter og -teknologier samt deres økonomiske støtte blomstrer. Bare i Europa nådde to store grønt hydrogenprosjekter betydelige milepæler forrige måned.

Den danske regjeringen har godkjent prosjektet for å bygge to energiøyer som skal produsere ikke bare 4 GW elektrisitet, men også grønt hydrogen til skipsfart, luftfart, industri og tunge lastebiler. En måned senere annonserte den tyske giganten Thyssenkrupp at de ville samarbeide med det tyske energiselskapet Steag om et 500 MW hydrogenelektrolysesystem for å levere energi til stålproduksjon. Selv Saudi-Arabia, verdens største oljeeksportør, har bestemt seg for å ta av!

You may also like

Leave a Comment