«Vi gjennomførte en undersøkelse av våre nasjonale selskaper mellom 24. januar og 4. februar, og 54 % av de 460 deltakerne svarte at de ikke var klar over loven. Og nesten 50 % av de spurte sier at de ikke bruker programvare eller enkle tekstbehandlere eller regneark (Word, Excel, etc.) for å sende fakturaene sine,» erklærte Carlo Thelen, president i Luxembourg Chamber of Commerce, tirsdag 15. mars kl. slutten av arrangementet «E-Faktura: ekspertmøte på dette feltet». Et arrangement arrangert i lokalene til Handelskammeret.
Som en påminnelse, 18. desember trådte loven av 13. desember 2021 om endring av loven av 16. mai 2019 om elektronisk fakturering i forbindelse med offentlige anskaffelser og konsesjonskontrakter i kraft. Dette vil gjøre bruk av e-fakturering obligatorisk i offentlige anskaffelser, i henhold til en tidsplan basert på størrelsen på bedrifter, mellom 18. mai og 18. mars 2023.
Nærmere bestemt må store økonomiske aktører – mer enn 40 millioner euro i salg, mer enn 250 ansatte – overholde dette innen 18. mai 2022. Mellomstor – 8,8 til 40 millioner euro omsetning, mellom 50 og 250 ansatte – innen 18. oktober 2022 og små eller nyetablerte økonomiske aktører – mindre enn 8,8 millioner euro omsetning og mellom 1 og 50 ansatte – innen 18. oktober 2023
En dedikert «Fit 4 Digital Package»
«98 % av selskapene i landet har færre enn 50 ansatte,» legger Marc Wagener, COO og opplæringssjef i Handelskammeret. «Og noen har ikke engang sin egen nettside, så vi kommer virkelig til å støtte alle virksomheter fullt ut.» Spesielt vil Handelskammeret utvikle en rekke dedikerte tjenester, inkludert spesifikk opplæring, som skal tilbys av House of Training. Entreprenørskapets hus har på sin side opprettet et spesifikt konsulentselskap for å hjelpe gründere og veilede dem i implementeringen av deres e-faktureringsverktøy.
Generaldirektoratet for små og mellomstore bedrifter vil på sin side lansere en «Fit 4 Digital Package» om temaet «e-fakturering» (elektronisk fakturering, red.anm.). Denne pakken er rettet mot små og mellomstore bedrifter og gjelder både det offentlige markedet (B2G) og det private markedet (B2B). «Digitalisering er en reell kilde til vekst, uavhengig av størrelsen på selskapet», understreket minister for små og mellomstore bedrifter Lex Delles (DP) tirsdag.
«Spesielt nye teknologier gjør det mulig å redusere kostnader, øke synlighet og til slutt øke konkurranseevnen. I denne sammenheng er obligatorisk elektronisk fakturering et viktig skritt mot digitalisering og administrativ forenkling.» Og Carlo Thelen bekrefter at «SMB-er som integrerer digitale teknologier i strategien kan vokse opptil tre ganger raskere enn de som ikke gjør det». Luxembourg ligger ikke foran på temaet, da mange land som Norge, Frankrike eller Italia allerede har gjort e-fakturering obligatorisk som en del av B2G.
«Vi gjennomførte en undersøkelse blant våre nasjonale selskaper mellom 24. januar og 4. februar, og 54 % av de 460 deltakerne sa at de ikke var kjent med loven,» forklarte Carlo Thelen.
(Foto: Guy Wolff / Maison Moderne)
1/2
Avhengig av størrelse har bedrifter mellom 18. mai og 18. mars 2023 på seg for å overholde regelverket.
(Foto: Guy Wolff / Maison Moderne)
2/2
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»