Home » Bokmessen i Warszawa 26. mai på Kultur- og vitenskapspalasset

Bokmessen i Warszawa 26. mai på Kultur- og vitenskapspalasset

by Gabriel Scott

Radek Rak, Marta Breen, Erika Fatland, Vincent V. Severski, Oksana Zabużko er noen av forfatterne som vil være utstilt på bokmessen i Warszawa fra 26. mai på Kultur- og vitenskapspalasset. Hedersgjest på messen er forlag fra Norge.

Anders H. Eide, kongeriket Norges ambassadør i Polen, sa under torsdagens pressekonferanse at han har sett interesse for norske bøker i Polen en stund. Han uttrykte sin glede over at norsk litteratur ikke bare er en svært populær skandinavisk krim. «Under messen kan du se norske bøker av andre sjangre,» la han til. Han annonserte at 30 forfattere er valgt ut til å representere det Norge er best innen litteratur. «Vi har forberedt over 50 ulike arrangementer for dere, det blir paneldiskusjoner, workshops, konserter, vi vil til og med tilby norske lynkurs», sa ambassadøren. «Vi vil ha mange møter, ikke bare bilateralt mellom forfattere fra Polen og Norge, men også med deltagelse av ukrainske forfattere. Temaene i diskusjonene vil være mangfoldige. Vi skal snakke om verdier som likeverd, toleranse, mangfold, menneskerettigheter, natur og naturmiljø. Verdier har alltid vært på Norges flagg,» la han til.

Norske forfattere som skal delta på bokmessen er blant annet Malin Falch, Kristin Roskifte, Bjørn F. Rørvik, Per Dybvig (barne- og ungdomslitteratur); Marta Breen, Erika Fatland, Torbjørn Færøvik (sakprosa), Kjersti Anfinnsen, Cecilie Enger, Klara Hveberg (skjønnlitteratur); Aina Villager (dikt); Lene Ask, Anders Kvammen (Graphic Novel).

I år besøkes messen av over 400 utstillere. Arrangementene var delt opp i blokker – blant annet planlagte opplegg for barn og unge og bransjearrangementer. Ukrainske artister vil også ha sin stand. De ukrainske forfatterne Wiktoria Amelina, Tamara Duda, Lubow Jakymczuk og Kateryna Kałytko vil møte lesere på messen. Oksana Zabużko holder åpningsforelesningen ved den offisielle åpningen av messen.

Jacek Oryl, direktør for bokmessen i Warszawa, visepresident for Foundation for History and Culture, sa at «den tragiske krigen i Ukraina og tragedien til alle innbyggerne er overskygget av oss alle». «Fra det øyeblikket han brøt ut, som arrangører av en så viktig internasjonal kulturbegivenhet, kunne vi ikke forbli likegyldige til ham. (…) Derfor inviterte vi utstillere fra Ukraina ved å tilby dem en stor og gratis nasjonal stand på samme tid, i samsvar med avtalen signert av styret for internasjonale direktører. Fra bokmessen i verden nektet vi å delta i russiske forlag «- la han til.

Som en del av Criminal Warszawa-festivalen gir messen muligheten til å opptre blant annet med Wojciech Chmiel, Katarzyna Bonda, Remigiusz Mróz, Vincent V. Severski.

Warszawa-initiativet Zaczytana Warszawa deltar også på messen, og arrangerer blant annet skriveverksteder med Olga Drenda og et møte med den 13. Ryszard Kapuściński-prisvinneren eller -vinnerne. Direktøren for kulturavdelingen i hovedstaden Warszawa, Artur Jóźwik, kunngjorde at finalen i prisen vil bli holdt på lørdag i Studio Theatre. «Årets utgave av prisen er et rekordstort antall søknader, i år mottok vi over 140 av dem, inkludert 39 oversettelser. Prisen er et av elementene i forfatterprogrammet, som vi hjertelig inviterer Zaczytana Warszawa stand, hvor du kan møte forfatterne, det vil være tegneserie-, litteratur- og poesiverksteder, standen vår vil også presentere andre byaktiviteter, relatert til støtte for lesing i Warszawa og Polen. hovedstaden Warszawa organiserer også litteraturprisen og Kazimierz Moczarski-prisen «- sa han.

Festivalen inkluderer også tilbud til tegneseriefans, inkl. workshops om å lage din egen robot og prøve å skrive en tegneserie om den; Eudicom – et møte for utgivere og forfattere om det digitale tegneseriemarkedet, møter med Paweł Piechnik, møter med Jakub Topor, om «Dziadstwo»-serien. I Fantasy Zone kan du møte forfattere som Marta Kisiel, Katarzyna Miszczuk, Jagna Rolska, Radek Rak, Gaja Grzegorzewska, Mariia Shahuri, Paweł Laudański og Arkady Saulski.

Alle arrangementer vil bli holdt på polsk eller i direkte oversettelse.

Bokmessen finner sted fra 26. til 29. mai i Kultur- og vitenskapspalasset og Plac Defilad.

Forfattere: Olga Łozińska, Magda Piasecka, Aleksandra Jaworek

oloz / aszw /

kontorer til leie. Se tilbud på PropertyStock.pl

You may also like

Leave a Comment