Home » Breiviks angrep sjokkerte verden og forandret Norge. Leder for utenriksdepartementet, prof. Zbigniew Rau hedret minnet til ofrene

Breiviks angrep sjokkerte verden og forandret Norge. Leder for utenriksdepartementet, prof. Zbigniew Rau hedret minnet til ofrene

by Peter Østbye

Under sitt besøk i Oslo sa utenriksminister prof. Zbigniew Rau at han deltok på seremonien foran 22. juli-monumentet til minne om ofrene for terrorangrep.

Terrorangrepene av Anders Brevik

«Våre demokratiske verdier har seiret og terrorisme har mislyktes,» sa NATOs generalsekretær.

Jens Stoltenberg la til at «det er en grense mellom Utøya og Ukraina, mellom en brutal terrorhandling og en ulovlig angrepskrig.» «Verdiene demokrati, frihet og mangfold av tanker, meninger og tro som var under angrep da er under angrep i dag. Vi vil ikke tillate autoritære stater å forstyrre den regelbaserte internasjonale orden. Vi vil støtte Ukraina så lenge det tar. Og vi vil ikke la terrorister ødelegge våre frie og åpne samfunn. «Vi vil stå sammen for å beskytte våre verdier og folket vårt,» sa Jens Stoltenberg.

Seremonien ble deltatt av Norges statsminister Jonas Gahr Støre, Lisbeth Rønland, leder av Victim Support Group, og NATOs utenriksministre, inkludert prof. Zbigniew Rau.

22. juli 2011 gjennomførte Anders Brevik angrepene som sjokkerte verden og forandret Norge for alltid. Brevik bombet et regjeringsbygg i Oslo, hvor statsministerens kontor. Åtte mennesker døde i den. Noen timer senere dukket våpenmannen, forkledd som politimann, opp i en ungdomsleir drevet av Norsk sosialdemokratisk arbeiderparti på øya Utoya, hvor han skjøt 69 mennesker.

For denne forbrytelsen ble Breivik i 2012 dømt til 21 års fengsel med mulighet for forlengelse inntil han anses som en fare for samfunnet. Dette er den høyeste straffen i Norge, hvor dødsstraffen ble avskaffet i 1971.

Torsdag deltar utenriksdepartementets leder på et uformelt møte med NATOs utenriksministre i forkant av toppmøtet i Nord-Atlanterhavstraktaten som skal holdes i Vilnius 11.-12. juli.

Det skjer i Polen og i verden – les videre i.pl

You may also like

Leave a Comment