Home » Brussel foreslår en trinnvis embargo på russisk olje og nedleggelse av Swift-hovedbanken

Brussel foreslår en trinnvis embargo på russisk olje og nedleggelse av Swift-hovedbanken

by Peter Østbye

MOSKVA: Patriark Kirill, leder av de russisk-ortodokse siden 2009, har stilt kirken sin til tjeneste for Vladimir Putin, kalt den et «mirakel», og deler hans ambisjon om et konservativt, dominerende Russland og støtter offensiven i Ukraina.

I mange år har den 75 år gamle religiøse lederen ikke nølt med å flagge med våpen og missiler eller rettferdiggjøre undertrykkelsen av opposisjonen og uavhengige medier.

I likhet med herr Putin ser han også på Ukraina og Hviterussland som «bror»-land som burde vært under Moskvas ledelse, snarere enn som separate nasjoner.

Patriarken har mangedoblet støtteerklæringer til den russiske offensiven i Ukraina. Så mye at EU-kommisjonen ønsker å innføre sanksjoner mot ham, slik det allerede har skjedd med herr Putin og en rekke russiske tjenestemenn.

27. februar, tre dager etter at fiendtlighetene startet, kalte Kirill kritikere av Russlands ambisjoner i nabolandet for «ondskapens krefter». I april oppfordret han russerne til å «komme sammen» for å bekjempe sine «fiender utenfra og innenfra».

Den katolske pave Frans, som snakket med Kirill i mars, oppfordret patriarken «til ikke å bruke politikkens språk, men Jesu språk».

Kirills støtte til Vladimir Putin kommer ikke som noen overraskelse.

Etterfølgeren i 2009 til den avdøde patriarken Alexis, som gjenoppbygde kirken etter Sovjetunionens fall og dets ateistiske system, forvandlet Kirill russisk ortodoksi til en veritabel politisk-religiøs maskin til tjeneste for Kreml.

Putin er et «mirakel»

I 2012, etter den post-sovjetiske krisen på 1990-tallet, proklamerte han Vladimir Putins styre som «et mirakel av Gud».

Samme år symboliserer en begivenhet hele den konservative alvorlighetsgraden til denne gråskjeggete munken.

Fire unge hettekvinner som danner punkgruppen Pussy Riot går inn i katedralen Kristus Frelseren, den viktigste i Moskva, og synger en anti-Putin-bønn der.

Tre av dem ble arrestert og dømt til fengselsstraffer.

Kirill nekter bønner om barmhjertighet, og fordømmer i stedet «blasfemi» og forkynner at «djevelen lo». Siden den gang har han jevnlig minnet folk på at de ortodokse troende ikke har lov til å protestere.

For ham var de store samlingene etter arrestasjonen av motstanderen Alexeï Navalnyj i januar 2021 kjennetegnene på en «krise i den unge generasjonen».

Han er også en tilintetgjører av homofili og fornøyd med loven som Vladimir Putin ønsket, som forbyr «propaganda for homofili mot mindreårige», tekst som av frivillige organisasjoner anses å være et lovlig homofobisk verktøy.

Patriarkens kurs er heller ikke uten gråsoner.

I motsetning til sin bestefar, et offer for stalinistisk undertrykkelse, finner Kirill, ved sitt sekulære navn Vladimir Gondiaev, sin plass i sovjettidens kirkeapparat som er underlagt USSR.

I 1965, 19 år gammel, gikk han inn på seminaret i hjembyen Leningrad (nå St. Petersburg) og fire år senere tok han på seg klostervanen.

I 1971 tiltrådte han sin første diplomatiske stilling og i 1989 ble han leder av avdelingen for eksterne forbindelser, tilsvarende et utenriksdepartement.

KGB, tobakk og luksus
Denne karrieren gir næring til mistanker om nære bånd til KGB, de hemmelige tjenestene som har stolt på institusjonen for å spionere på troende.

En annen skandale feide ham på 1990-tallet da kirken ble anklaget for å bruke skattefritakene sine til å selge sigaretter for profitt. Denne affæren vil gi ham kallenavnet «Metropolitan (biskop, red.anm.) av tobakk».

Kirill ble også betatt av en viss smak for luksus. I 2012 avslørte et dårlig manipulert bilde på nettstedet hans at han hadde på seg en klokke på 30 000 dollar. En nabostrid skal også vise at patriarken eier en leilighet i en av de mest fremtredende bygningene i Moskva.

Ingenting av dette påvirker ham permanent.

2020 er en innvielse med inskripsjonen av en referanse til Gud i Russlands grunnlov. En reform bekreftet samtidig med den som ga Vladimir Putin fullmakt til å forbli ved makten til 2036 og som definerte ekteskap som foreningen av en mann og en kvinne.

You may also like

Leave a Comment