Home » Bulgaria mottok flytende naturgass fra Norge for første gang

Bulgaria mottok flytende naturgass fra Norge for første gang

by Gabriel Scott

Bulgaria mottok norsk flytende gass for første gang. Tankskipet med leveransen ankom den greske LNG-terminalen nær Athen. Han ble ønsket velkommen av de bulgarske transport- og energiministrene Hristo Alexiev og Rosen Hristov.

Dette er nok et viktig skritt for å diversifisere naturgassforsyningen til Bulgaria, som har vært helt uten russisk gass siden april. Nå, i tillegg til aserbajdsjansk gass, leveres også drivstoff fra andre kilder til Bulgaria, noe som har gjort det mulig for Sofia å redusere gassprisene med 47 prosent. i november; i tillegg forventes ikke oppvarming og varmtvann å bli dyrere i fyringssesongen.

Under et besøk i Hellas diskuterte den bulgarske delegasjonen, som inkluderte lederne for operatørene Bulgargaz og Bulgartransgaz, videre samarbeid med Athen innen energi- og gasstransport.

Hovedtemaet for møtet var utvidelsen av sammenkoblingsrørledningen Komotini – Stara Zagora, som for tiden er i stand til å transportere 3 milliarder kubikkmeter gass årlig. Overføringskapasiteten skal økes til 5 milliarder kubikkmeter. Dette krever imidlertid betydelige investeringer, bl.a. med ekstra kompressorstasjoner.

Sammenkoblingen gikk live 1. oktober; Teodora Georgieva, direktør for ITUC-selskapet hun leder, sa den gang at kompressorstasjonene bør utvides ettersom systemets overføringskapasitet må økes.

I 2024 skal en ny LNG-terminal etter planen settes i drift i Alexandroupolis i det østlige Hellas, der Bulgaria har en eierandel på 20 prosent. aksjer. Den nye terminalen vil lette transporten av aserbajdsjansk gass vestover via den trans-adriatiske gassrørledningen og muliggjøre leveranser via nord-sør gasskorridoren. For eksempel kan gassen gå til Moldova.

Utvidelsen av forbindelseslinjen Komotini – Stara Zagora bør fullføres sammen med idriftsettelse av den nye terminalen i Alexandroupolis.

Eugenia Manolow
Referansefoto: Salamis, Hellas. Foto. Shutterstock

You may also like

Leave a Comment