Home » C-295M-fly har vært i tjeneste med den polske hæren i 20 år

C-295M-fly har vært i tjeneste med den polske hæren i 20 år

by Catherine Monroe

De har blitt vårt vindu mot verden. Takket være C-295M har vi flydd gjennom Europa, Asia og Afrika i 20 år. Vi deltar i internasjonal luftfartstrening, sørger for at de polske militærkontinentene fungerer, transporterer mennesker og utstyr og gjennomfører flyvninger innenfor rammen av «Action Heart» – sier oberst Pil. Sławomir Byliniak, sjef for den åttende Krakow Transport Aviation Base.

Sommeren 2003 landet den første Casa med hvitt og rødt rutemønster på flyplassen i Balice ved Krakow. Dette var et gjennombrudd i polsk transportluftfart, som tidligere hadde brukt sovjetiske fly.

oberst pil. Sławomir Byliniak: Det var et gjennombrudd ikke bare innen transportluftfart, men i hele luftforsvaret. Vi tok i bruk den polske hæren spanskproduserte C-295M-fly, de første maskinene laget i henhold til vestlige tekniske ideer. Vi byttet ut de analoge instrumentene vi kjente fra An-26 med digitale skjermer, den såkalte glasscockpiten. Vi byttet også fra meter til fot og begynte å telle fart i veker i stedet for kilometer i timen. Dette var en stor fordel fordi slike enheter brukes av piloter i vestlig militær og sivil luftfart. Men det er ikke alt. En annen stor fordel var det faktum at vi kunne planlegge oppdrag ved hjelp av Flight Management System, som er et flykontrollsystem integrert i autopiloten og navigasjonssystemene.

Vi var veldig fornøyde med overgangen fra «Antek» til Casa. På den tiden var jeg sjef for An-26-mannskapet og fikk tilbud om opplæring på en ny type fly. Jeg fløy med den tredje gruppen piloter på kurs til Spania og begynte å fly C-295M i 2004.

Husker du inntrykkene dine av den første flyvningen med C-295M?

Noen sammenligner å bytte fra An-26 til Casa med å bytte fra en Fiat 126p til en Mercedes. Og jeg tror det er noe med det. Vi var veldig fornøyde med den nye teknologien. Koffertene gir piloten høy arbeidskomfort, er stabile og reagerer dynamisk på hver bevegelse av skyttelen, men krever mye konsentrasjon fra piloten. Jeg likte også at de var smidige og manøvrerbare. På grunn av deres overbelastning og taktiske starter og landinger, kalte vi dem til og med jegere blant transporter.

Fra Luftforsvarets perspektiv var det viktigste at Casas kunne fly dobbelt så langt, frakte dobbelt så mye last og brenne dobbelt så mye drivstoff sammenlignet med Anteks.

Jagerfly? Du vet at casaer oftere blir referert til som lufttaxier…

Ja, ja… jeg hørte det. Jeg inviterer slike smarte gutter på en C-295M-flyvning til Afghanistan! (Latter).

Vel, seriøst: ingen tviler på at C-295M-flyet har åpnet nye muligheter for hæren.

Naturlig. Idriftsettingen av Casa åpnet et vindu til verden for oss, ettersom vi fløy mye lenger og oftere. Men la oss ikke glemme at dette var nødvendig på grunn av det militære engasjementet i Irak og Afghanistan. Vi trengte et fly som ville muliggjøre kommunikasjon mellom landet og de polske militære kontingentene.

Soldater fra 8. base samlet et luftfartsteam i Afghanistan. De er de første pilotene i Polens etterkrigshistorie som mottar et merke med en grønn krans for deres tjeneste i en krigssone…

I flere år opprettholdt vi den såkalte luftbroen mellom Polen og landene der troppene våre var stasjonert. Interessant nok fløy den første Casa til Afghanistan først etter en måned i landet. I tillegg landet på dette tidspunktet C-295Ms oftere i Bagdad eller Kabul enn i Polen. Og flyteamet du snakker om ble først sendt til Hindu Kush i 2010. Soldater fra Balice, inkludert piloter og teknikere, var en integrert del av den polske militære kontingenten i to år (byttet av piloter og fly fant sted hver tredje måned – red.anm.). Det var virkelig en stor utfordring for både pilotene og flyene våre. Vi utførte flyvninger i store høyder, høye temperaturer og veldig støvete luft. En av våre hovedoppgaver var transport av last og personer mellom baser i Afghanistan. Vi landet i Bagram, Mazar-i-Sharif eller Sharan, som ligger i to tusen meters høyde.

Våre ingeniører har gjort alt de kan for å sikre at flyet alltid er operativt. På et tidspunkt ble motoren til en C-295M til og med byttet ut i operasjonsområdet. Imidlertid fikk pilotene en god flyskole der. Det blåste kraftig og vi landet flyet på smale og korte rullebaner der vingene på flyet hang over kantene. Men Casa var perfekt for oppdrag. Den var veldig manøvrerbar, landet i høy hastighet og tok ikke mye plass. Hver av disse flyvningene bar et stort ansvar fordi vår jobb var å transportere mennesker og utstyr trygt. Jeg tjenestegjorde i Afghanistan fire ganger: tre ganger som nestleder for luftlag og en gang som sjef, så jeg er veldig stolt av den grønne kranseklareringen.

Følte du deg truet?

Ikke mer enn de andre soldatene som er stasjonert i den polske militærkontingenten. Paradoksalt nok følte vi oss tryggere å fly i store høyder enn da vi var stasjonert på basen, som ofte var under ild fra Taliban. Under beskytningen måtte vi selvfølgelig gjemme oss i nødtilfluktsrom og skjelve rundt flyet. Heldigvis ble Casa aldri truffet.

Vi har trukket tilbake tropper fra Afghanistan, vi har bare noen få soldater i Irak. Betyr dette at det er færre oppgaver for C-295M?

Tvert imot: vi flyr like mye som vi gjorde for noen år siden, kanskje enda mer. Selv om vi ikke lenger har en polsk militær kontingent i Afghanistan, er soldatene våre fortsatt utplassert i Irak, Italia, Tyrkia, Balkan og de baltiske statene. I tillegg til operative flyginger har vi fokus på flytrening. Jeg vil gjerne at andre piloter forbedrer sine kvalifikasjoner. Vi trener taktikk, vi flyr i lav og høy høyde, på fjellet og over havet. Vi jobber også med nattsyn og lander på uasfalterte strekninger. Våre mannskaper deltar også i internasjonale militærøvelser, vi trener intensivt med luftbårne tropper og spesialstyrker. Vi lander soldater og øver på nøyaktig slipp av last, inkludert fra landingsplattformer som veier tonn. I tillegg har vi også drevet med sjefstatusflyvninger i flere år, det vil si transport av de viktigste personene i landet.

Det er minst 340 flydager i året, noe som betyr at C-295M fra Balice er i luften nesten hver dag.

En av C-295M-pilotene fortalte meg en gang at det eneste de ikke tok med seg ombord i Casa var løs sement, alt annet var det. Hvor mye sannhet er det i det?

Det er hele sannheten (latter). Vi frakter selvfølgelig soldater og ulike typer utstyr og forsyninger om bord, fra mat til vann til ammunisjon. Våre mannskaper fraktet også tonnevis med humanitær hjelp til landene som ble rammet av jordskjelvet, vi fraktet en gang Orlik-fly i deler, og maleriet «Lady with an Hermine» av Leonardo da Vinci reiste også om bord i C-295M Center på forespørsel fra kulturdepartementet. Vi frakter utviste personer på vegne av innenriks- og administrasjonsdepartementet. Visste du at vi til og med fullførte opplæring i dyretransport? Vi skulle frakte sjøkuer fra Vietnam til Polen, men til slutt ble det bestemt at dyrene kanskje ikke ville overleve reisen, og vi påtok oss ikke denne oppgaven.

Flaggskipet til den åttende Krakow Transport Air Base og derfor C-295M-flyene er flyvninger relatert til transport av organer for transplantasjon, i daglig tale kalt «Action Heart». Hvor ofte har du fraktet organer for transplantasjon?

Jeg har aldri regnet det, men det var definitivt mange slike oppgaver. Flyreiser som en del av «Aktion Herz» er viktige for oss fordi de gir oss følelsen av at vi bidrar til å redde menneskeliv. Jeg vil nevne at det som regel er mange som er med på å organisere en slik flyvning, ikke bare pilotene selv.Det er nok ikke en pilot på basen som ikke ville vært med på slike flyvninger. Det spiller ingen rolle om vi flyr en transplantasjonsflyvning i helgen eller på helligdager.

Men jeg vil nevne at våre piloter også gir hjelp på andre måter enn «Action Heart». Det medisinske evakueringsteamet stasjonert i 8. BLTr transporterer syke og skadde polske soldater. Under protestene i Kiev evakuerte vi også sårede mennesker fra Maidan, og i 2021 evakuerte Balice-mannskaper, sammen med Powidz-piloter, afghanere fra den Taliban-okkuperte flyplassen i Kabul. C-295M-piloter fraktet også humanitær hjelp etter jordskjelv i Pakistan, Nepal, Algerie og Iran, og vi ga også humanitær hjelp etter terrorangrepet i Beslan. Og jeg husker en annen flytur. For to år siden reiste tre år gamle Hania ombord på C-295M. Vi tok en kort flytur over Krakow for å oppfylle en dødssyk jentes drøm.

Det er 16 C-295M-fly i drift fordi du mistet ett i Mirosławiec-katastrofen. Tror du maskinene er utdaterte?

I løpet av 20 år landet C-295Ms fra Balice i dusinvis av land, inkludert: Libanon, Israel, Georgia, Kasakhstan, Pakistan, Kina, Egypt, Libya, Kongo, Tsjad, Mali, Kapp Verde, Spania, Norge, Irak , Afghanistan, Kosovo, Bosnia-Hercegovina, Den sentralafrikanske republikk, Kuwait og Jordan. I 20 år har Casas med hvitt og rødt rutemønster vært i luften i over 80 000 timer. Det er et veldig bra fly, men for å tjene oss i flere tiår framover, må det moderniseres og ettermonteres med moderne avionikksystemer. Vi håper denne moderniseringen starter snart.

Intervju av: Magdalena Kowalska-Sendek
Fotoforfatter: K. Kocierz / 8 BLTr

You may also like

Leave a Comment