Home » Champions Chess Tour: Duda beseirer Praggnanandhaa etter Armageddon

Champions Chess Tour: Duda beseirer Praggnanandhaa etter Armageddon

by Erlend Loe

Etter fem løp leder norske Magnus Carlsen, lederen av årets serie, på stillingen med 14 poeng. Polakken er på andreplass – 10 poeng, og den tredje er amerikanske Wesley So – 9.

Duda, nummer to i serien, slo indiske Arjun Erigaisi 2.5:0.5, Shakhriyar Mamedyarov fra Aserbajdsjan 2.5:1.5 og nederlandske Anish Giri 2.5:0.5 i de tre første rundene beseiret og i den fjerde mot vietnameseren tapte Liem Quang Le 1:3, det er fortsatt kamper med to rivaler.

Fredagens rivalisering med den talentfulle 17 år gamle stormesteren fra India begynte med seier til White. Alle hurtigsjakkpartiene endte i tie-break, og hvit vant alltid. I den fjerde duellen sto polakken lenge uavgjort med svart, men gjorde en feil som førte til uavgjort 2:2 og, for første gang i denne turneringen, til overtid.

I ekstra blitzspill fortsatte «white-piece law» å gjelde. Begge rivalene vant med denne fargen, bortsett fra at Praggnanandhaa var den første og Duda tilbakebetalte ham den neste.

Det var Armageddon der tiden etter trekk ikke lenger er lagt sammen, hvit har fem minutter og må vinne, svart har fire minutter på å fullføre spillet, uavgjort er nok til å vinne spillet.

Duda, som ble rangert høyere gjennom hele serien, valgte en farge og pekte på hvitt. Han tapte imidlertid denne spennende duellen ved å gjenta trekkene tre ganger, noe som betydde uavgjort i en situasjon der motstanderen hadde litt mindre tid og ved å overskride tapet var nærmere.

I de resterende kampene i runde 5 vant CCTs poengleder, verdensmester Carlsen, som allerede hadde sikret seier gjennom hele syklusen, Le 4-3, selv etter overtid og vunnet Armageddon. Tidligere har amerikanske Wesley So beseiret Mamedyarov 3-0 og Erigaisi – Giri 2,5-0,5.

Carlsen, Praggnanandhaa, Giri og So konkurrerer foran dataskjermer i et spesielt studio i San Francisco. Resten spiller hjemme.

Åtte deltakere spiller syv runder med fire-spill round-robin-kamper.

Duda møter So på lørdag og Carlsen på søndag.

Årets utgave av $1,6 millioner Meltwater Champions Chess Tour, altså Chess Champions League, består av ni arrangementer. Fire kamper spilles med et tempo på 15 minutter pluss 10 sekunder etter hvert trekk. I uavgjort 2-2 er det en to-kamps overtid på 5 minutter pluss 3 sekunder, og om det heller ikke gir utligning, avgjør overtid. Verdens undergang. For hver kamp vunnet i hurtigsjakk får deltakeren 7,5 tusen. Hull. og 3 poeng. Hvis flere kamper avgjøres, deles potten mellom vinneren (5000 og 2 poeng) og taperen (2500 og 1 poeng).

Den siste turneringen avsluttes på søndag.