Home » Chess Tournament of Candidates: Første nederlag for Jan-Krzysztof Duda

Chess Tournament of Candidates: Første nederlag for Jan-Krzysztof Duda

Vinneren av turneringen, som arrangeres på Palacio de Santona i den spanske hovedstaden, møter norske Magnus Carlsen i neste års VM-kamp.

Spillet til den 24 år gamle stormesteren fra Wieliczka, som gjorde sin turneringsdebut, ble rangert som nummer 16 på FIDE-rankingen, en russer, rangert som sjuende i verden og spilte under FIDE-flagget, endte etter 35 trekk. Nieomniaszczi, vinner av forrige kandidatturnering, var Carlsens motstander i fjorårets VM-kamp.

Tidligere hadde begge konkurrert syv ganger i klassisk sjakk. Russeren vant to partier, Duda en og fire endte uavgjort.

– Niepomniaszczi spilte veldig bra. Bondetrekkene hans g4, f4, deretter g5, f5 så veldig solide ut. Selvfølgelig er det synd å tape, men du må innrømme at rivalen spilte strålende. Jeg beklager å si det, men Janek tapte fortjent i dag – dømte stormester Kacper Piorun, lagkamerat til Duda fra det polske landslaget og to ganger nasjonal mester.

I andre kamper torsdag spilte amerikanske Hikaru Nakamura og kinesiske Ding Liren uavgjort, Aserbajdsjans Tejmur Rajabov delte poenget med Ungarns Richard Rapport, og den amerikanske toeren Fabiano Caruana beseiret den franske internasjonale Alireza Firouzja for å tjene et halvt poeng og holdt seg bak lederen. Torsdagens to vinnere har allerede en klar fordel over resten av innsatsen ettersom de neste stormesterne i klassifiseringen – Nakamura og Rapport – er et poeng bak Caruana.

I de fem første rundene spilte Duda hvit mot Rapport og Liren, svart mot Caruana, hvit mot Rajabov og svart mot Firouzia. I den spanske hovedstaden samlet han 2,5 poeng, noe som ga en sjuendeplass. Liren og Rajabov ligger foran ham med de samme prestasjonene. Sist med to poeng er den yngste i feltet, 19 år gamle Firouzja, som ble ansett som en av favorittene før arrangementet.

Fredag ​​er andre dag i turneringspausen. Lørdag, i den syvende runden, som markerer halvveis i konkurransen, møter polakken med Nakamura den hvite, tredje på plass.

– Janek er nå to poeng bak den farligste motstanderen. Etter fridagen antar jeg at han må ta litt risiko på lørdag. Han spiller hvit, så jeg tror han vil forberede en litt skarpere linje – la Piorun til.

Den siste 14. runden av Madrid-arrangementet finner sted 4. juli. Om nødvendig ble overtid berammet til neste dag. Fridagene er 28. juni og 2. juli.

Premiepotten er på 500 000. Dollar. Vinnerne av de tre første plassene vinner: 48, 36 og 24 tusen. Hull. I tillegg vil spillere motta 3,5 tusen USD for hvert halve poeng.