Home » Clément Jacquelin, den «broren til» som designer rifler for skiskytingsmestere

Clément Jacquelin, den «broren til» som designer rifler for skiskytingsmestere

by Thure Lindhardt

Skiskyting er ofte en familiesak. Brødrene Martin og Simon Fourcade har allerede konkurrert mot hverandre i snødekte bakker. For norgesmesteren Johannes Boe og hans eldste Tarjei gjelder dette også denne sesongen.

Situasjonen er noe annerledes for Jacquelin-søsknene, men likevel nært knyttet til denne vintersporten som kombinerer skirenn og rifleskyting. Mens den yngre Émilien (26), to ganger verdensmester i forfølgelse, skinner i verdenscupen, gir Clément, den eldste (31), ham stadig kraftigere rifler. Den yngste av de to vil igjen stole på brorens utstyr for å vinne neste etappe av verdenskretsen, som vil finne sted i Grand-Bornand (Haute-Savoie) fra 16.-19. desember.

Clément Jacquelin, tidligere juniorverdensmester i 2009, hentet fra sin personlige erfaring ønsket om å gå fra bakkene til verkstedet. «Som skiskytter var jeg aldri veldig fornøyd med komforten og ergonomien til våpenet mitt», husker han. Tiltrukket av den fremvoksende teknologiindustrien begynte han i Grenoble Institute of Engineering and Management (INP) i 2010 for å ta et kurs i 3D-design og -modellering. Syv år og mange prototyper senere grunnla Isérois sitt sofistikerte rifledesignfirma: Athletics 3D ble født.

Ser etter ytelse

«Tidligere måtte skiskyttere tilpasse seg utstyret sitt. Det er omvendt med riflene våre «, stiller ut Clément Jacquelin. Takket være 3D-modelleringsteknikker produserer selskapet fra Villard-de-Lans (Isère) rifledeler som er perfekt tilpasset hånden og skyteposisjonen til skiskyttere. Hver rifle er unik: «Vi jobber tett med idrettsutøvere for å gi dem personlig utstyr som de kan bruke for å forbedre ytelsen. «

→ RAPPORTER. Alpint: gløden til den første snøen i Val d’Isère

Denne personaliseringen er desto viktigere ettersom skytenivået i verdenscupen er ekstremt høyt. «I dag er skuddet ikke lenger det samme som det var for ti år siden», observerer den tidligere juniorverdensmesteren. Å ligge eller stå er alltid raskere uten å miste presisjonen. «Vi snakker om to sekunder per skudd når du skyter etter høyintensiv skikjøring.». En medalje spilles innen ti sekunder. «

I lillebrorens tjeneste …

Émilien Jacquelin er utvilsomt den første som drar nytte av brorens ekspertise. I fjor sommer brakk mannen som siktet mot OL-gull i Beijing håndleddet da han falt av sykkelen. Selv når skaden er korrigert, forårsaker den vanskeligheter, spesielt når du skyter utsatt. «Vi måtte produsere en del som tar hensyn til den nye skuddposisjonen», forklarer Clément Jacquelin.

På andreplass i den samlede stillingen og først i forfølgelsesstillingen før Grand Bornand-etappen, gjorde Milien det bra takket være denne modifiserte rifla. Storebroren hans unnlater ikke å understreke det gjensidige forholdet som har utviklet seg siden han ble omskolert: «Emilien takker meg for riflen, men jeg takker ham også fordi tilbakemeldingen hans gjør oss i stand til å forbedre utstyret vårt. «

… og andre mestere

Emilien Jacquelin er ikke den eneste idrettsutøveren på banen som drar nytte av brorens utstyr. Siden oppstarten har Athletics 3D jobbet med Martin Fourcade, den fem ganger olympiske mesteren, og Ole Einar Bjoerndalen, den norske skiskytterlegenden. I dag utstyrer selskapet fra Isère rundt tjue skiskyttere i verdenscupkretsen, inkludert Johannes Boe, verdig arvtaker til den franske verdensmesteren i skiskyting.

Utstyret til konkurransen er ikke noe problem for ham. «Da Johannes ville kalle Friidrett 3D, dro han først til Emilien. Broren min var veldig stolt over at en skiskytter som ham hadde brukt tjenestene mine «, sier Clément Jacquelin.

«Vi må alltid tilpasse materialet vårt»

Sistnevnte setter pris på samarbeidet med utenlandske idrettsutøvere: «Det er forskjellige skyteskoler. I Frankrike bruker vi lange rifler. Tyskerne bruker kortere rifler, mens nordmennene har svært personlige skytetilnærminger. Vi må alltid tilpasse materialet vårt. «

Dette hindrer ikke den eldste i å oppleve brorens løp veldig intenst. «Hjertet mitt går inn i tårnene så snart det begynner å skyte», han er enig. I likhet med sin yngre bror ser han frem til OL i Beijing i februar 2022. «Geværet hans er klart», forsikrer han.

————

Atletikk 3D-rifler appellerer til andre disipliner

Mens rifledesign for toppskiskyttere er kjernen i Athletics 3Ds aktiviteter, har Clément Jacquelins tredimensjonale modellerings- og utskriftsteknikker allerede tiltrukket seg andre disipliner.

Det franske sportsskytterforbundet er spesielt interessert i disse nye teknologiene. «Vi jobber med fire idrettsutøvere fra det franske moderne femkamplaget», betegner isérois ved siden av gründeren. Florian Jouanny, syklist og paralympisk vinner av landeveisrittet i Tokyo i fjor sommer, bruker også Clément Jacquelins tjenester.

You may also like

Leave a Comment