Home » DAG I MARKEDENE: Globale aksjemarkeder selger seg ut på grunn av resesjonsfrykt, euroen svekker seg på 20 år

DAG I MARKEDENE: Globale aksjemarkeder selger seg ut på grunn av resesjonsfrykt, euroen svekker seg på 20 år

by Gunnar Garfors

Europeiske aksjeindekser endte tirsdagens sesjon på nesten 3 %. Ulemper, og utvekslingene over havet gir også tap. Frykten for en global resesjon kom tilbake med full styrke til markedet. Økningen i risikoaversjon styrket dollaren som euroen falt til det laveste nivået på 20 år mot. WTI-fatets verdi falt under 100 dollar.

Stoxx Europe 600 tapte 2,1 prosent. og var på nivåer sist sett i februar 2021. CAC 40 falt 2,7 prosent, DAX 2,9 prosent og FTSE 100 2,9 prosent.

Drivstoff- og energiselskaper (rundt -7 %) lyste mest rødt etter et kraftig utsalg i råvaremarkedet, samt banker, industri- og IT-selskaper.

I nesten en måned har følgende sektorer falt mer enn markedet: biler, finans, industri og drivstoff og gruvedrift. Analytikere tolker dette som å posisjonere investorer i et resesjonsmiljø ettersom forbrukere mister kjøpekraft på grunn av høy inflasjon og forventninger om ytterligere renteøkninger. av store sentralbanker.

Avkastningen til risikoaversjon var også synlig i gjeldsmarkedet tirsdag. Eurosonens obligasjonsrenter falt betydelig, både i periferien og i kjernemarkedene.

Yielden på den 10-årige Bund falt 16 basispunkter. til 1,18 %, noe som øker rabatten til nesten 50 basispunkter fra forrige ukes høyeste.

I USA økte 10-årige statsobligasjoner med 10 basispunkter på ettermiddagen. til rundt 2,78 prosent

Den resesjonære handelen gikk ikke utenom råvare- og matmarkedene.

Et fat WTI-råolje på NYMEX var faktisk mer enn 9% billigere tirsdag ettermiddag. til under $99/b. og bryte gjennom den psykologiske barrieren på $100/b. for første gang siden begynnelsen av mai. Brent på ICE Futures Europe i London tapte til og med nesten 10 prosent. til rundt $102/b.

Kobber på LME falt til og med 4,7 % til under $7 627/t, det laveste nivået siden desember 2020.

Soyabønner- og maiskontrakter på Chicago Stock Exchange ga opp alle årets gevinster tirsdag etter å ha falt 4 til 6 prosent.

Under tirsdagens økt var gull det billigste på seks måneder (ned ca. 2%) til rundt 17,65 dollar per unse.

Bekymringer over en lavkonjunktur i Europa blir også drevet av utsiktene til energimangel i neste fyringssesong ettersom Russland stopper gassforsyningen til Europa.

I denne sammenheng ble oppmerksomheten igjen trukket frem de kraftige nedgangene i den tyske energiprodusenten og distributøren Uniper (-15 %) etter at handelstiden tidligere hadde falt med 27 %. Selskapet forventes å være den første mottakeren av Tysklands støttepakke for energisektoren, som ble vedtatt av den lokale regjeringen tirsdag.

Situasjonen i gassmarkedet på det gamle kontinentet vil ikke bli bedre i nær fremtid. Arbeidstakere i sektoren i Norge, den nest største leverandøren av blått drivstoff til Europa etter Russland, streiket av tekniske grunner like før Nord Stream-gassrørledningens planlagte 11. juli stenges i 10 dager.

Investorenes oppmerksomhet vil bli rettet mot bedriftens inntjeningssesong i den nærmeste tiden, som vil vise om bedriftene har klart å opprettholde marginene i det siste kvartalet. Bedriftsoverskudd kan tæres ut av stigende renter, høye materialpriser og generell inflasjon. Ifølge Citigroup reviderer nå aksjemarkedsanalytikere i Europa sine resultatprognoser nedover i stedet for oppover.

Analytikere hos Goldman Sachs senket nylig sine estimater for gjennomsnittlig inntjening per aksje for Stoxx 600-noterte selskaper til 7 prosent. i 2022 og til null i 2023. Den nåværende brede markedskonsensus er 14 og 15 prosent.

Det amerikanske aksjemarkedet handlet også under streken tirsdag.

Dow Jones Industrial c.18 taper 1,9 %, S&P 500 faller 1,6 % og Nasdaq Comp. den faller mindre enn 0,5 prosent.

Investorer i USA vender tilbake til markedet etter en lang helg, etter å ha vært gjennom de siste 13-11 ukene med nedgang.

I bakgrunnen gjenopptas handelsforbindelsene mellom Kina og USA. Utenriksminister Janet Yellen snakket med visepremier Liu He tirsdag. Dette var de første samtalene på dette nivået siden oktober i fjor. Samtalene fulgte etter medielekkasjer om muligheten for at USA kunne lempe på tollsatsene på visse kategorier av kinesiske produkter.

Den forkortede handelsuken på Wall Street venter på utgivelsen av referater fra det siste Fed-møtet onsdag, som kan kaste lys over bankfolks vurdering av inflasjonsutsiktene og derav deres vilje til å heve renten.

Fredagens lesing av amerikanske arbeidsmarkedsdata for juni vil også tradisjonelt sett være viktig for markedene i denne sammenheng.

EUROEN ER SVAKEST MOT DOLLAR PÅ 20 ÅR

Risk-off-sentiment førte også til en betydelig styrking av dollaren tirsdag.

Mot kurven steg USD c.18 c.1.5 prosent til nivåer som ikke er sett siden slutten av 2022

På den annen side svekket euroen seg mot USD til det laveste nivået på 20 år. EUR/USD-kursen falt til og med med 1,8 %. opptil 1,0241/USD.

Paret er ikke i nærheten av euro- og dollarparitet med mindre enn 3 %. Bloombergs opsjonsprisingsmodeller viser sannsynligheten for at EUR/USD-pariteten stiger til 60 % på tirsdag. med 46 prosent dagen før.

Den europeiske valutaen vil ikke bli hjulpet av å redusere markedssatsingene på størrelsen og tempoet på renteøkninger i eurosonen. Markedene priser inn den økende faren for resesjon samt utsikter til problemer med energiforsyningen i neste fyringssesong, noe som også kan dempe økonomien. I et slikt system er det et økende renteforskjell i eurosonen til fordel for USA i horisonten, noe som ikke bidrar til noteringer av én valuta.

Markedet handles for tiden rundt 130 basispunkter. pengepolitikken strammes inn av ECB med 60 bp innen utgangen av året. mindre enn 3 uker siden.

ECB annonserte den første renteøkningen på 25 basispunkter i syklusen for juli, og banktjenestemenn utelukker ikke ytterligere 50 basispunkters økninger fra september. Samtidig hevet Fed renten med 150 basispunkter og den underforståtte vurderingen av nok en økning i juli med 75 basispunkter. når 80 prosent

STRESSKLIMATESTER AV EUROPEISKE BANKER BEDRE ENN FORVENTET LYKKEDE

ECBs klimastresstester for europeiske banker presterte bedre enn långivernes opprinnelige forventninger, rapporterte Bloomberg på ettermiddagen, basert på en redegjørelse for kilder fra banker som deltok i testene.

Selv i de mest ugunstige scenariene viste ikke stresstestene tap i bankene som ville belaste deres kapitalbuffere betydelig. Øvelsen dekket blant annet virkningen av flom på boliglånsverdier eller insolvens hos selskaper på grunn av prisøkningen på CO2-utslippssertifikater.

Bankfolkene, som snakket med Bloomberg, forventer at testresultatene ikke vil påvirke deres kapitalbehov igjen i år, og anslåtte gevinster over prognoseperioden vil være nok til å dekke potensielle klimarelaterte tap.

FORBUNDSREGJERINGEN HAR SLUTTET HJELPEPAKKEN FOR ENERGIFORHOLD

Den tyske regjeringen vedtok tirsdag et lovforslag som ville tillate den å hjelpe energiselskaper med å håndtere problemer forårsaket av restriksjoner på gassforsyninger fra Russland til Europa.

Den første mottakeren av pakken forventes å være avhengig av forsyninger fra det russiske gasselskapet Uniper. Selskapet trenger en kapitaltilførsel på 9 milliarder euro, det dobbelte av dagens kapitalisering.

Ifølge det nye regelverket kan regjeringen i Berlin blant annet ta eierandeler i selskaper.

UTSIKTERNE FOR VERDEN ØKONOMI VERRE – BANK OF ENGLAND

I sin rapport om syklisk finansiell stabilitet på tirsdag, bemerket Bank of England at utsiktene for verdensøkonomien hadde forverret seg betydelig. Ifølge sentralbanken kan volatilitet i energi- og råvarepriser forsterke fremtidige økonomiske sjokk.

BoE kunngjorde en økning i den motsykliske bufferen for banker til 2 %, det vil si til nivåer før pandemien, til slutt maksimalt fra juli 2023.

Samtidig erkjente banken at de fleste britiske husholdninger og bedrifter vil klare de kommende økonomiske vanskelighetene og at bankkapitaliseringen er god.

BoE pekte også på de siste nedgangene i kryptovalutamarkedet – kapitaliseringen av disse finansielle instrumentene falt til 900 milliarder dollar, sammenlignet med 3 billioner dollar på toppen i slutten av 2021. BoE mener markedet bør være underlagt mye strammere reguleringer. (PAP-butikker)

tus / gor /

You may also like

Leave a Comment