Home » Darius Vaičiulis fullførte den første etappen av ekspedisjonen: han nådde toppen av Axel Haiberg-breen

Darius Vaičiulis fullførte den første etappen av ekspedisjonen: han nådde toppen av Axel Haiberg-breen

by Erlend Loe
Darius Vaičiulis. FOTO: Personlig arkiv

Ekstrematleten Darius Vaičiulis har erobret første etappe av ekspedisjonen i Antarktis – etter 14 dagers klatring har den reisende nådd toppen av den tre kilometer høye Axel Haibergbreen. Nå venter andre etappe av ekspedisjonen – en 500 kilometer lang skitur på polarplatået, som skal krones med Redd Barnas flagg på Sydpolen.

D. Vaičiulis og tre andre reisende besteg isbreen på litauisk tid 14. desember. Om kvelden. Det er symbolsk fordi det er nøyaktig 110 år siden det første mennesket nådde Sydpolen, en reisende fra Norge, Roal Amundsen. D. Vaičiulis» ekspedisjon til det sørligste punktet på jorden følger samme rute som nordmenn reiste for mer enn et århundre siden.

«Endelig, endelig! 2 uker etter landing på Pink Sea isen nådde vi toppen av breen. Hei fjell og dype unger, velkommen til polarplatået! Vi har en sjanse til å feire fordi bare 22 personer klatret på skiene våre. uvirkelig følelse. Dessuten er det i dag nøyaktig 110 år siden R. Amundsen nådde Sydpolen, og vi føler oss nå som en del av denne historien,” delte D. Vaičiulis sine inntrykk i en melding sendt via satellitt.

500 km til Sydpolen

Ekspedisjonsmedlemmene fortsetter vandringen på polarplatået – testen i fjellet er over, nå må du kjempe mot blindtåke, kulde og motvind. Deltakerne på ekspedisjonen skal stå på ski 7-10 timer om dagen og trekke sine 80 kg pulker.

«Etter å ha klatret til toppen av breen nådde vi 86 paralleller. Vi vil nå finne matforsyningene som er igjen i nærheten og begynne den andre fasen av ekspedisjonen. Så – 500 kilometer på polarplatået mot Sydpolen. Foreløpig ikke direkte sørover, men utenom «Djevelens Bankettsal», så vi flytter sørvestover i 4 dager. På vei til Sydpolen når vi det høyeste punktet på ruten ved 88. breddegrad – Titan Dome – iskuppelen på Antarktisplatået. Noen dager før ekspedisjonen ser vi forskningsstasjonen Amundsen-Scotto i horisonten på Sydpolen. Vi må vente ytterligere 3 uker på denne videoen», sa D. Vaičiulis om utfordringene som venter oss i andre etappe av ekspedisjonen.

Bærer et viktig budskap

Etter å ha nådd Sydpolen vil D. Vaičiulis heise flagget til NGO Redd Barna. Med denne ekspedisjonen ønsker han ikke bare å mestre en ekstrem utfordring, men også trekke folks oppmerksomhet til vanskeligstilte barns problemer og oppmuntre dem til å takle dem sammen. Av denne grunn implementerer D. Vaičiulis initiativet sammen med den ikke-statlige organisasjonen Redd Barna «For livets formål for hvert litauisk barn!».

Initiativet tar sikte på å mobilisere publikum og næringsliv rundt det felles målet om å samle inn midler til 49 barnehager drevet av Redd Barna for å gi undervisning av høy kvalitet. De mangler sårt barn i dag. Flaggheisingen på Sydpolen markerer 30-årsjubileet til NGO Redd Barna i Litauen.

«Takk alle sammen for støtten og gratulasjoner. Din støtte betyr mye for meg og gir meg ekstra styrke. Men det betyr like mye for barn som lever i vanskeligstilte miljøer. Sammen kan vi hjelpe dem å nå sine mål og drømmer,” sa D. Vaičiulis, initiativets ambassadør, via satellitt.

Du kan bli en virtuell deltaker i ekspedisjonen til Antarktis ved å besøke HER.

Om Darius Vaičiulis:

Darius Vaičiulis, ambassadør for initiativet «For livets formål for hvert litauisk barn!», er en forretningsmann og en flerfoldig vinner av litauiske og internasjonale orienteringskonkurranser. En ekstremidrettsutøver brukte 5 år på å navigere lagkamerat Antanas Juknevičius offroad og i ørkenen. Sammen satte Dakar Pank-duoen to baltiske rekorder for Dakar Rally. Darius Vaičiulis er en av få som har mestret utfordringen med de syv toppmøtene – han har besteget toppene på alle kontinenter.

dakaras.lt

You may also like

Leave a Comment