Home » De reduserte subsidiene og økte salget av elbiler. De sa at det ville bli annerledes!

De reduserte subsidiene og økte salget av elbiler. De sa at det ville bli annerledes!

by Peter Østbye

I dag kommer vi tilbake til situasjonen på det norske elbilmarkedet. Januar så en betydelig reduksjon i subsidier, noe som førte til at mange tolket den påståtte nedgangen på 96 % i salg sammenlignet med desember som slutten på elektrisk mobilitet i Norge. Situasjonen i mars viser imidlertid akkurat det motsatte.

Betyr slutten på subsidiene slutten på elbilsalget? Ingenting kunne vært lenger fra sannheten…

Å trekke langsiktige konklusjoner fra kortsiktige indikatorer er en vanskelig oppgave. Et eksempel på en slik situasjon er promotering av elbiler i Norge. I januar ble flere subsidier til elbiler fjernet, noe som førte til en drastisk nedgang i salget. Noen medier fanget opp denne informasjonen og fremstilte den som slutten på elektrisk mobilitet i Norge, noe som absolutt gledet motstandere av denne teknologien. Disse manipulerende tallene misbrukte imidlertid det faktum at januartallene ble sammenlignet med desembertallene, som alltid var betydelig høyere selv uten tilskuddskuttet. I tillegg satte reduksjonen av subsidier fart på kjøpet av elbiler i november og desember, noe som førte til et «hopp» i salget av disse kjøretøyene i desember og samtidig svekket salget i januar. Derfor bør du være forsiktig i din langtidsvurdering av situasjonen. Tallene fra mars viser tydelig at elektromobiliteten i Norge fortsatt er i god stand.

Selv om alle spådde slutten på elbilsalget i Norge, førte ikke reduksjonen i subsidiene til nedgang i salget. Mars 2023 viste seg å være måneden med det høyeste absolutte antall solgte elbiler i Norges historie, med markedsandelen for elbiler som økte fra 86,1 % til 86,8 %

Mars 2023 var rekord…

Ser vi på bilsalgstallene i mars i Norge, ser vi at det ble solgt totalt 19.366 nye kjøretøy der, hvorav 16.811 var elbiler. Dette ser ikke ut som slutten på elektromobiliteten her i landet, for til tross for nedgang i subsidier og rabatter er det fortsatt svært gunstige forhold for elbiler der. Sammenligner man dette med samme periode i fjor (da det ble solgt 16.238 biler, hvorav 13.983 var rene elbiler), kan man se at antall solgte elbiler har økt med nesten 3.000. Interessant nok økte markedsandelen for elbiler fra 86,1 % til 86,8 %. Mars 2023 viste seg derfor å være måneden med høyest andel elbilsalg i Norges historie. I tillegg ble mars måneden med det høyeste absolutte antall solgte elbiler i historien (den nest sterkeste måneden i Norges historie), etter desember, da folk strømmet til bilforretningene i forkant av tilskuddskuttet.

Den mest populære bilmodellen var Tesla Model Y med 7.445 registrerte enheter, som tilsvarer en andel på 44,5 % av elbilmarkedet og 38,4 % av det totale markedet (det er verdt å merke seg at det kun ble solgt 454 enheter av Model 3). ). og rangerer 8. på listen over bestselgende biler). Man skal imidlertid huske på at dette først og fremst skyldes at de fleste Tesla-bilene leveres ved utgangen av kvartalet (i januar var det ingen Tesla-modell blant de 20 mest solgte bilene, men Model Y var allerede i februar 2023). var ledende med en andel på 17,7 % av hele bilmarkedet.

Hvis vi ser på kvartalsdataene, kan vi enkelt eliminere tilbudsforskjellene. Tesla Model Y har da en markedsandel på 30,4 %, og setter den på førsteplass. På andreplass kommer Toyota bZ4X med en andel på 6,1 % og på tredjeplass kommer Volvo XC40 med 4,9 %. Volkswagen ID.4 (4,8 %) og ID.3 (4,4 %) tar henholdsvis fjerde og femte plass. Når det gjelder merkevarer ligger Tesla på førsteplass i Norge med en andel på 33,0 %, på andreplass er Toyota med 13,6 % (med høyt salg av forbrennings- og hybridbiler) og på tredjeplass er Volkswagen med 12,2 % .


Følg oss på Google Nyheter

You may also like

Leave a Comment