Home » De skal være «øyne og ører» til NATO. Du vil oppdage russiske ubåter som gjemmer seg i isen

De skal være «øyne og ører» til NATO. Du vil oppdage russiske ubåter som gjemmer seg i isen

by Catherine Monroe
  • Russlands nordflåte, som regelmessig gjennomfører øvelser i Arktis og bygger flere ubåter, kan utgjøre en trussel mot transatlantisk kommunikasjon
  • Norge har besluttet å kjøpe fem Boeing P-8 Poseidon maritime rekognoseringsfly som er i stand til å spore bevegelsene til ubåter, også de som er skjult dypt i kaldt hav
  • Barents Observer snakket med to nordmenn som jobber med taktisk akustikktrening ombord på P-8 Poseidon
  • Ytterligere viktig informasjon finner du på Onet-hjemmesiden. Hvis du ikke vil gå glipp av noen viktige nyheter abonnere på noe vårt nyhetsbrev

Krigen i Ukraina har påvirket sikkerheten over hele Europa og kan også forsterke spenningene mellom den nordatlantiske alliansen og Russland i nord. Dette ble understreket av utenriksminister Anniken Huitfeldt i en av sine taler ved Universitetet i Tromsø i mai. «Vi ønsker fortsatt lavspent lengst i nord» sa hun, sitert av Barents Observer.

Teksten fortsetter under videoen

Beslutningen om å spore bevegelsene til flerbruksubåter til den russiske nordflåten ble tatt ikke nå, men for flere år siden. Norge har lenge med bekymring fulgt utvidelsen av russiske tropper på Kolahalvøya og den russiske marinens øvelser i Norskehavet.

Kjøpet av fem Boeing P-8 Poseidon maritime patruljefly ble besluttet i mars 2017, samme måned som Russland lanserte den første serieproduksjonen av Yasen-M «Kazan»-ubåten. De er den største trusselen mot NATOs sikkerhet i Nord-Europa. De er i stand til å stille transportere dødelige langdistanse kryssermissiler, og har hjemmebasen 60 km fra den russisk-norske grensen. Nykjøpene av den norske flåten skal sikre rutene mellom Nord-Amerika og Europa.

Espen Sollid og Lars Johansen trener for tiden ved Jacksonville, Florida-basen med piloter fra USA og New Zealand.

Detaljene om hvordan et moderne patruljefly fungerer mens de «jager» russiske ubåter er hemmeligstemplet, men Sollid sa til en journalist i Barents Observer at lesing og skille mellom lyder er av største betydning. «Vi vil snart lære å skille lyden av en hval fra lyden av en ubåt.»

Det er ingen lett oppgave. Å gjemme seg nær og under iskantene er en velkjent taktikk fra Nordflåten. Lyden av is som bryter gjør det vanskelig å få øye på skipet, og det er ingen hemmelighet at lyder blekner i kaldt vann. De kaldeste havene på jorden er i nord. Russiske ubåtkapteiner har velutviklede arktiske navigasjonsferdigheter og er i stand til å senke båten i slike lag (til en dybde på 600 m) hvor den kan seile ubemerket av hvem som helst. «Det er et katt og mus-spill»sa Lt. Montana Marsh fra Jacksonville-basen i et intervju med Barents Observer.

P-8 Poseidon er mye større enn forgjengeren, P-3 Orion, og mye bedre utstyrt. Den kan fly raskere, høyere, lenger og fylle drivstoff i luften. Programvaren installert om bord er mye mer moderne. Flyet kan også frakte mange flere våpen og sonoboi (sonarbøyer), som er det viktigste utstyret om bord.

Hvordan virker det? Sonoboja, kastet fra flyet der det er mistanke om tilstedeværelse av en ubåt, går ned til en programmert dybde. Data som lastes ned fra den sendes av antennen direkte til flyets datamaskiner ombord og behandles av akustiske og elektroniske operatører. Dette gjør at mannskapet kan finne den nøyaktige plasseringen og spore ubåtens rute.

P-8 Poseidon kan også bære to anti-skip kryssermissiler på hver vinge, fem torpedoer og andre våpen som for eksempel dybdeladninger. Flyet er også utstyrt med en spesialradar med rekkevidde på opptil 250 nautiske mil. Den kan oppdage ubåten så lenge periskopet er over vannlinjen.

Det er mange andre enheter som får P-8 Poseidon til å skille seg ut, for eksempel elektrooptiske og infrarøde sensorer eller en digital magnetisk anomalidetektor for å finne posisjonen til en nedsenket ubåt nøyaktig. I fremtiden kan P-8 også bære en drone, som vil kunne fly med egne observasjonsoppdrag. Flysøk- og redningsevner (SAR) er også viktige for Norge i Arktis.

Norge er så langt ett av de seks landene som skal operere P-8 Poseidon. De andre, foruten den amerikanske marinen, er Storbritannia, New Zealand, Australia og Sør-Korea.

Kilde: thebarentsobserver.com

Takk for at du bor hos oss. Abonner på Onet nyhetsbrev for å motta det mest verdifulle innholdet fra oss

(BM; sp)

You may also like

Leave a Comment