Home » De stemte for tilleggsmidler til aktiviteter for seniorer i CAS

De stemte for tilleggsmidler til aktiviteter for seniorer i CAS

by Gunnar Garfors

Byen Stalowa Wola donerte midler for å organisere tilleggsaktiviteter i Senior Activity Center. Takket være disse pengene kan flere benytte seg av aktivitetene som tilbys av anlegget.

På det siste møtet i Stalowa Wola bystyre godkjente Stalowa Wola byrådsmedlemmer overføring av midler til organisering av ekstra workshops og kurs ved Senior Activity Center. De foreslåtte aktivitetene er for det meste finansiert fra det norske prosjektet. Interessen for CAS-tilbudet var imidlertid så stor at ikke alle interesserte fikk meldt seg på grunn av manglende stillinger eller prosjektrestriksjoner. For å aktivisere en større gruppe seniorer søkte CAS byen om å få økt midler til dette formålet. – Som en del av de norske midlene vil vi øke utgiftene med PLN 60.000. PLN og 150 000 PLN fra egne midler. PLN, noe som resulterer i totalt 210 000 PLN. PLN for å organisere disse kursene – forklarer Lucius Nadbereżny, president i Stalowa Wola.

Fra mars til desember 2022 deltok rundt et halvt tusen seniorer på ulike workshops innen psykologi, språk, dans, kunst, matlaging, nye teknologier, IT, håndverksaktiviteter og teatertimer innenfor de norske fondene. Det er også aktiviteter utført av faste grupper, for eksempel Gaude Vitae-koret og dansegruppen «Stalowianki». I tillegg stiller CAS med rom til ulike seniorgrupper og kretser.

– CAS er utvilsomt et sted med stor suksess, til tross for den korte aktiviteten har denne institusjonen nådd sitt grunnleggende mål, som er å invitere seniorer og aktivere dem i ulike typer aktiviteter. Selvfølgelig er målet langsiktig – sa ordfører Lucius Nadbereżny.

Rådmann Damian Marczak forklarte at de som allerede har nytt eller vil nyte godt av CAS-tilbudet er en liten del av pensjonistene i Stalowa Wola. – Jeg appellerer til oss om å ta mer hensyn til alle de pensjonistene som ikke kan glede seg over slik helse og bruke alle mulighetene som CAS tilbyr – sa rådmann Marczak.

– Hvis vi ønsket å konvertere disse tjenestene eller aktivitetene på denne måten, så 50.000. Folk bør gå til svømmebassenget, biblioteket, museet eller MDK – sa president Nadbereżny. Han la til at slike ord berører alle de som i Stalowa Wola i årevis har ført eldrepolitikk i forhold til ekskluderte mennesker med helseproblemer, og lederne av disse er MOPS og foreninger som er svært aktive på dette området.

Rådmann Renata Butryn understreket at hun gjentatte ganger har rapportert om problemene til eldre, de som er dårligere i form, de syke, mennesker som trenger en annen form for omsorg. – Sosial revitalisering, som vi snakker om i forbindelse med de norske midlene, gjelder først og fremst slike grupper. Jeg ønsker at det settes inn penger i denne ekstra hånden for å skape en ekstra plass også for de seniorene som venter på plass i Senior Pluss barnehage – sa rådmann Renata Butryn. Hun nevnte også problemet med mangelen på omsorgsboliger.

Byrådets nestleder Jerzy Augustyn understreket at fordi han bor i nærheten av Senior Activity Center, ser han hvor mange eldre som bruker dette anlegget på daglig basis. Han la til at det allerede er røster om at det trengs mer plass til denne typen aktivitet. – Jeg overbeviste meg selv om denne aktiviteten fordi jeg deltar i aktivitetene som tilbys av dette senteret. Den 10. og 11. januar annonserte CAS rekruttering til de neste timene innenfor det norske programmet, den 10. var det ikke flere plasser. Jeg visste ikke at det å tildele disse midlene ville fremkalle så sterke følelser, dårlige følelser. Senior er ikke bare alder, men også grått hår, dette bør omtales med respekt – sa Jerzy Augustyn.

You may also like

Leave a Comment