Home » De største forekomstene av sjeldne jordarter i Europa. De ble oppdaget i Sverige

De største forekomstene av sjeldne jordarter i Europa. De ble oppdaget i Sverige

by Gunnar Garfors

12. januar 2023 kunngjorde gruveselskapet LKAB i en mediemelding at nord for Kiruna En enorm forekomst av sjeldne jordmetaller er oppdaget. Kunngjøringen understreket at arbeidet er på et tidlig stadium, så selskapet kan ikke gi alle detaljer. Det er imidlertid antakelser om at forekomsten inneholder over 1 million tonn elementer.

Ifølge Bloomberg det er den største forekomsten av denne typen i Europa. Hvis den utnyttes, vil den bidra til å oppnå uavhengighet fra Kina, som dominerer verden innen gruvedrift og prosessering av sjeldne jordmetaller.

Resten av artikkelen under videoen

Se også: Et nytt gassproblem har oppstått. Det kommer til å bli dyrt

Hva er sjeldne jordmetaller?

Sjeldne jordmetaller, også kalt sjeldne jordartsmetaller, er en gruppe på 17 kjemiske grunnstoffer. Den største gruppen blant dem er lantanidene samt scandium og yttrium.

I følge observatøren Finansowy.pl er sjeldne jordmetaller avgjørende i mange bransjer: både sivile og militære. Elementene er essensielle ved fremstilling av lasere, elektroder, magneter og katalysatorer. De brukes også i satellittteknologi og ubemannede kjøretøy.

Det er en lang vei å gå før gruvedriften starter

Oppdagelsen av sjeldne jordartsforekomster i selve Sverige betyr ikke at gruvedrift vil starte i nær fremtid. Før dette kan skje, må du utføre de nødvendige testene, blant annet: geologiske. I tillegg må LKAB innhente nødvendige tillatelser og gruvekonsesjon fra staten.

Det vil ta minst 10 til 15 år før vi faktisk kan starte gruvedrift og bringe råvarer til markedet Jan Mostrom, administrerende direktør i LKAB, til Bloomberg. Han la til at selskapet vil levere nødvendig dokumentasjon senere i år for å starte arbeidet så snart som mulig.

Oppdagelsen av en forekomst kan være banebrytende

I motsetning til navnet deres, er sjeldne jordmetaller svært vanlige i jordskorpen. Konsentrasjonene deres er lave og, i motsetning til andre råvarer, blandes de ofte sammen. Alt dette gjør deres separasjon vanskelig og ikke likegyldig til miljøet.

Bloomberg påpeker at ressursmangel i Europa er hovedhindringen for å gå bort fra fossilt brensel. Dette er spesielt smertefullt på det gamle kontinentet, hvor EU prøver å hevde seg på andelen fornybar energi. I sin tur, Kina og andre land i Sørøst-Asia dominerer innen gruvedrift og prosessering av sjeldne jordmetaller.

Hvis du ønsker å holde deg oppdatert med de siste økonomiske og forretningsmessige hendelsene, bruk vår chatbot ved å klikke Her.

Vurder kvaliteten på varen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

You may also like

Leave a Comment