Home » De største fossefallene i Norge – hvilke er verdt å se?

De største fossefallene i Norge – hvilke er verdt å se?

by Peter Østbye

Hva er de største fossene i Norge?

Hva er de største vann faller I Norge? Det er viktig å vite at de ikke bare er de mest tallrike, men også de vakreste i verden. I rangeringen av World Waterfall Database «100 vakreste fossefall i verden» er 17 av dem her i landet. Mange norske fossefall ligger i vakre naturomgivelser og er verdt et besøk i regntiden, når fossen er på sitt mest imponerende. Når du går tur, bør du ta hensyn til din sikkerhet, fordi det er ruter eller utsiktspunkter uten passende beskyttelse.

Se også: De lengste innsjøene i verden: De 10 lengste vannmassene på jorden

De største fossene i Sør-Amerika. Den høyeste av dem er 1054 m!

Norges største fossefall. Liste – TOP 10 største fossefall

Topp 10 liste vann faller i Norge er som følger:

 1. Winnu
 2. Kjelfossen
 3. Ramnefjellsfossen
 4. Mardalsfossen
 5. monfouled
 6. Skorga
 7. Kjerrskredfossen
 8. Storescredfossen
 9. Tjotafossen
 10. Elgafossen

Den største fossen i Norge – Vinnufossen

Den største foss i Norge og samtidig i Europa ligger Vinnufossen (Vinnu). Ligger i de pittoreske omgivelsene til Sunndal kommune (Møre og Romsdalsregionen), måler denne fossen ca. 865 meter og består av flere vanndråper, og det er grunnen til at noen ikke regner den som førsteplass i rangeringen av de største fossefallene i Norge.

se videoen
Det ser ut som et mirakel av naturen. De to elvene i Genève renner sammen, men blandes ikke

De største fossene i Norge – rangering

Rangering av de største fossene i Norge kan ikke unngå å stå på verdensarvlisten UNESCO Foss Dei Sju Systrene eller De syv søstres foss. Hvor kommer dette navnet fra? Vel, denne fossen består av syv fallende vannbekker som ser ut som det lange håret til dansende jenter. Den totale høyden på fossen er 410 meter. Dei Sju Systrene renner ut i Geirangerfjorden, som regnes som en av de vakreste fjordene i Norge. I området ligger bygda Knivsflå, grunnlagt på 1600-tallet, og andre fossefall – overfor Skageflåfossens syv søstre, f.eks. B. Frier, Brudesløret (brudeslør) eller Ljøsurfossen. Bemerkelsesverdig er også Tvindefossen, som er over 150 meter høy og har fem kaskader. Ifølge legenden gir drikkevann fra denne fossen kjærlighet, helse og evig ungdom. Viktig – stien til fossen er tilgjengelig for rullestolbrukere.

Mekong renner gjennom kanaler mellom rismarker, men når en bredde på opptil 600 kilometer i deltaet! VietnamAsias lengste elver: hvor ligger de og hvor renner de fra?

Hvor er de største fossene i Norge?

Lurer du på hvor Norges største fossefall er? På grunn av terrenget – fjellområder, fjorder – og værforhold, leder Norge tallet på de største fossefallene i Europa. De finnes mange steder i dette vakre landet. Blant de største fossene er Langfossen (612 meter) i Hordaland definitivt den vakreste i hele Norge.

Se også: De dypeste innsjøene i Europa – hva heter de og hvor kan du se dem? [LISTA]

You may also like

Leave a Comment