Home » Den 85 år gamle kongen av Norge ble nummer 10 i seilings-VM

Den 85 år gamle kongen av Norge ble nummer 10 i seilings-VM

by Erlend Loe

Den 85 år gamle kongen av Norge, Harald V, tok en 10. plass under verdensmesterskapet i klassisk seiling i Genève. 24 mannskaper fra åtte land deltok i konkurransen.

Königsplatz ble vurdert som svært høy med tanke på alderen og intensiteten i mesterskapet.

«Han var den eldste og i konkurranse med mye yngre seilere gjorde han det ganske bra, spesielt siden det ikke var en endagskonkurranse, men varte en hel uke og besto av ni etapper, hvis resultater avgjorde den endelige rangeringen» – sa konkurransedirektør Jean Olivier Kerr dem NRK.

I flere år har monarken deltatt i internasjonale seilkonkurranser i den klassiske R-8-klassen på 8-metersyachten «Sira», som han ble verdensmester med i 2008.

Ved makten siden 1991 har Harald V. vært aktiv i seiling i mange år og har allerede deltatt i tre olympiske leker som prins – i Tokyo (1964), Mexico (1968) og München (1972). I Japan var han flaggbærer for det norske landslaget.

Siraen ble bygget av faren Olav V i 1938 spesielt for Kattegat Cup han vant. Båten var også en gave til Harald til hans første bursdag.

«Jeg elsker å seile og til tross for min alder er det å delta på store arrangementer alltid en konkurranse, ikke et fritidscruise», sa Harald V. i et tidligere intervju med NRK.

Hun har seilt med samme mannskap på «Sira» i 35 år, og media i mange land har gjentatte ganger påpekt et interessant faktum – om bord tiltaler et tydelig harmonisk mannskap kongen ved navn, og etter at de satte foten på land. har satt, endres «Kaptein Harald» umiddelbart til «Hans Majestet».

Harald V. har oppnådd mange suksesser i sin idrettskarriere. I klassen etttonnsbåter vant han verdensmesterskapet i Kiel i 1987 som prins på yachten «Fram X». Et år senere vant han bronsemedaljen med samme skip ved verdensmesterskapet i San Francisco og i 2005 ble han europamester i sjøfart i Sandhamn, Sverige, som kongen på båten «Fram XV».

Zbigniew Kuczynski (PAP)

Kucz / Murstein /

You may also like

Leave a Comment