Home » Den amerikanske MV-22B Osprey havarerte i Norge

Den amerikanske MV-22B Osprey havarerte i Norge

by Catherine Monroe

US Marine Corps MV-22B Osprey styrtet i Norge i dag. Om bord var et mannskap på fire hvis skjebne foreløpig er ukjent. Det stadig dårligere været kompliserer redningsaksjonen. Maskinen gjennomførte en treningsflyvning som en del av «Cold Response 2022»-øvelsen.

Nøyaktig dato for ulykken er ukjent, men det er kjent at landingen på Bodø flystasjon var ventet noen minutter før klokken 18. Hovedredningssentral (Hovedredningssentralen) mottok en nødmelding klokken 18:26. Et P-3C Orion-patruljefly og helikoptre ble sendt ut for å søke etter rusk.

Et nødsignal ble snart oppdaget fra Gråtådalen, omtrent femti kilometer sør for Bodø. Det var først klokken 21:17 at Ospreys levninger ble lagt merke til fra luften. På det tidspunktet tillot ikke været at redningsmennene ble fraktet til stedet med helikopter.

Det er for tiden politiet i region Nordland som har ansvaret for redningsaksjonen. Siden det er helt umulig å fly til ulykkesstedet, prøver redningsmenn å komme seg dit på snøscooter og til fots. Men de må også ta høyde for den høye snøskredfaren.

Den nedfelte Osprey tilhørte VMM-261 Squadron, 2nd Marine Aviation Wing. Maskiner av denne typen ble fraktet sjøveien til Norge i andre halvdel av februar som forberedelse til øvelsene.

øvelser»kaldt svar«Arrangeres annethvert år i Norge. Den aktuelle utgaven startet 14. mars og varer til 1. april. 35 000 mennesker fra 25 NATO-land, Sverige og Finland vil delta. Øvelsene dekker egentlig hele Norge, men hovedelementene vil foregå i nord, i området mellom Bodø og Porsangermoen.

Hovedmålet med Cold Response er å forbedre alliansestyrkenes evner til å operere under arktiske forhold. Nordmenn, for hvem disse forholdene er vanlige, utfører ikke bare funksjonen som partnere, men også lærere for de allierte. Den nåværende utgaven er spesielt viktig fordi manøvrene som opprinnelig var planlagt for 2020 og deretter for 2021, ikke kunne finne sted på grunn av pandemien.

Se også: Hvordan Sverige forbereder sine væpnede styrker for en konfrontasjon med Russland

US Marine Corps / kaptein Katrina Herrera

You may also like

Leave a Comment